Jungle Cruise (2021)



 

Περιπέτεια στη Ζούγκλα (2021)

Περιπέτεια στη Ζούγκλα (2021)

Jungle Cruise (2021)
Jungle Cruise (2021)
"Περιπέτεια στη Ζούγκλα"
★★★★★★★★★☆
Το 1916, η ατρόμητη βοτανολόγος Δρ. Λίλι Χάουτον και ο λιγότερο περιπετειώδης αδελφός της, ΜακΓκρέγκορ, ταξιδεύουν από το Λονδίνο στη ζούγκλα του Αμαζονίου με σκοπό να βρουν ένα αρχαίο δέντρο με θεραπευτικές ιδιότητες. Για την κατάβαση του επικίνδυνου και χαοτικού ποταμού, η Λίλι προσλαμβάνει τον έμπειρο, μα και επιτήδειο καπετάνιο, Φρανκ Γουλφ. Στη διαδρομή, οι τρεις τους έρχονται αντιμέτωποι με έναν αδίστακτο Γερμανό πρίγκιπα που επίσης αναζητά το μυθικό δέντρο, αλλά και με πολυάριθμους άλλους φυσικούς και υπερφυσικούς κινδύνους. (127 λεπτά) (Ηλικία: 9+)
Σκηνοθεσία: Χάουμε Κολέτ-Σέρα
Ηθοποιοί: Ντουέιν Τζόνσον, Έμιλι Μπλαντ, Τζακ Γουάιτχολ, Έντγκαρ Ραμίρεζ, Τζέσι Πλέμονς, Πολ Τζιαμάτι


Η Περιπέτεια στη Ζούγκλα της Disney είναι μια διασκεδαστική κωμική περιπέτεια φαντασίας με ανάλαφρη διάθεση, εντυπωσιακά τοπία, θεαματική δράση, συγκρατημένο ρομαντισμό και απολαυστικές ερμηνείες από το ταλαντούχο cast.

Η ιστορία εμπνέεται από τη διάσημη ομώνυμη πλωτή διαδρομή της Disneyland, μία από τις πρώτες ατραξιόν του πάρκου που εγκαινιάσθηκε το 1955. Εκεί, οι επισκέπτες επιβιβάζονται σε ένα μικρό ποταμόπλοιο και με ξεναγό τους έναν ξεκαρδιστικό κυβερνήτη ταξιδεύουν μέσα σε μια ζούγκλα γεμάτη “κινδύνους”. Όμως, η δεκάλεπτη διαδρομή αποτελεί μόνο το εναρκτήριο έναυσμα της κινηματογραφικής ιστορίας, η οποία διαθέτει μια πλούσια πλοκή γεμάτη εκπλήξεις, υπερφυσικά στοιχεία και θετικά μηνύματα.

Το καλοκαιρινό blockbuster του Χάουμε Κολέτ-Σέρα περιέχει πολλές αναφορές σε κλασικές περιπέτειες που θα προσελκύσουν όσους αναζητούν μια διασκεδαστική “παλιομοδίτικη” οικογενειακή περιπέτεια. Ωστόσο, η σύγχρονα κωμική ατμόσφαιρα και τα προοδευτικά μηνύματα, κάνουν τα κλασικά και γνώριμα στοιχεία να εμφανίζονται φρέσκα ​​και επίκαιρα. Πέραν του ακατάπαυστου, καθαρού και πετυχημένου χιούμορ, η ιστορία ενσωματώνει, με οργανικό και αβίαστο τρόπο, θέματα σχετικά με τις διακρίσεις λόγω φύλου, φυλής και σεξουαλικού προσανατολισμού.

H φωτογραφία, τα τοπία, τα σκηνικά, τα κοστούμια και τα ειδικά και οπτικά εφέ είναι πληθωρικά και καθηλωτικά. Παρομοίως απολαυστική είναι και η ρετρό, γεμάτη δράση και συναίσθημα, μουσική επένδυση του Τζέιμς Νιούτον Χάουαρντ. Ο 9 φορές υποψήφιος για Όσκαρ συνθέτης συνεργάστηκε με τους Metallica, δημιουργώντας δύο υπέροχες ορχηστρικές διασκευές του “Nothing Else Matters”. Συνολικά κάθε πτυχή της ταινίας συμβάλει στη δημιουργία μια νοσταλγικής και ταυτόχρονα εκσυγχρονισμένης ατμόσφαιρας.

Η πλοκή δανείζεται αρκετά στοιχεία από παλαιότερες επιτυχημένες περιπέτειες δράσης με κωμικά και ρομαντικά στοιχεία. Η κατάβαση του ποταμού θυμίζει την κλασική ταινία του Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ και της Κάθριν Χέπμπορν Η Βασίλισσα της Αφρικής (1951). Αυτό ήταν αναμενόμενο, καθώς αυτή η ταινία αποτέλεσε την πρωταρχική έμπνευση του Γουόλτ Ντίσνεϊ για τη δημιουργία της ατραξιόν του.

Επιπλέον υπάρχουν ομοιότητες με το franchise Ιντιάνα Τζόουνς, τόσο στο πνεύμα όσο και στην καρδιά της ταινίας. Μάλιστα, η γοητευτική, πνευματώδης και μερικές φορές παρορμητική Λίλι είναι μια γυναικεία, Βρετανική εκδοχή του Ιντιάνα. Παράλληλα, τα μυστικιστικά στοιχεία ξυπνούν αναμνήσεις από μια άλλη ατραξιόν της Disneyland που έγινε ταινία, Οι Πειρατές της Καραϊβικής (2003).

Η Μούμια (1999) έχει την ισχυρότερη επιρροή, με παρόμοια ανάλαφρο τόνο, χαρακτήρες, σχέσεις, και στοιχεία πλοκής. Και στις δύο υπερπαραγωγές, δύο μορφωμένες και έξυπνες Αγγλίδες αποζητούν να αναγνωριστούν από μία συντηρητική ομάδα ακαδημαϊκών. Αποφασισμένες να ανακαλύψουν την τοποθεσία ενός μύθου, ταξιδεύουν μαζί με τους αφοσιωμένους αδελφούς τους σε επικίνδυνες εξωτικές περιοχές. Εκεί, η κάθε μία ζητά τη βοήθεια ενός εξίσου περιπετειώδη και πνευματώδη οδηγού.

Παρά τον οικείο τόνο και τα γνώριμα στοιχεία υπόθεσης και χαρακτήρων, η Περιπέτεια στη Ζούγκλα έχει τη δική της ξεχωριστή ταυτότητα. Αναμφισβήτητα, αυτό οφείλεται στο πρωταγωνιστικό της δίδυμο. Ο Ντουέιν Τζόνσον και η Έμιλι Μπλαντ, δύο από τους πιο χαρισματικούς και συμπαθείς ηθοποιούς του Χόλιγουντ, έχουν μια εκπληκτική χημεία που ανυψώνει τη γοητεία και τα επίπεδα διασκέδασης της ταινίας. Τα πνευματώδη πειράγματα τους δημιουργούν έναν σταθερό ρυθμό γέλιου, όπως και τα “τόσο κακά που τελικά είναι ξεκαρδιστικά” λογοπαίγνια του χαρακτήρα του Τζόνσον, τα οποία εμπνέονται άμεσα από τα εξίσου παιδιάστικα αστεία των “κυβερνητών” της ατραξιόν.

Η συναρπαστική δράση είναι άλλο ένα βασικό συστατικό που εμφανίζεται σχεδόν με την ίδια συχνότητα με το χιούμορ. Μια νέα ακολουθία δράσης ξετυλίγεται κάθε λίγα λεπτά και όλες τους είναι εξίσου διασκεδαστικές. Δεν αποτελεί έκπληξη που σε αυτές τις σκηνές ο Ντουέιν Τζόνσον εντυπωσιάζει, καθώς αξιοποιεί τις δεξιότητες και τις φυσικές του ικανότητες. Ωστόσο και η Έμιλι Μπλαντ είναι εξίσου θεαματική και απολαυστική.

Η ζούγκλα, ο ορμητικός ποταμός και τα άγρια ζώα είναι μερικές μόνο από τις φυσικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ήρωες. Επιπλέον κίνδυνοι συμπεριλαμβάνουν έναν Γερμανό πρίγκιπα και μια ομάδα Ισπανών κατακτητών.

Οι ιστορίες των χαρακτήρων αναδεικνύουν τη σημασία της αποδοχής του εαυτού μας και των άλλων. Η ταινία τονίζει πως κανείς δεν χρειάζεται να είναι και να κάνει ότι περιμένουν οι άλλοι από αυτόν. Παράλληλα, προβάλει τα πλεονεκτήματα του να ζει κανείς μια ζωή με νόημα παρά από μία συμβατική. Επίσης, προωθεί τις αξίες του θάρρους, της επιμονής, της αποφασιστικότητας και της εφευρετικότητας.

Σημειώνονται τραυματισμοί και θάνατοι από σπαθιά, μαχαίρια και όπλα. Η ταινία περιέχει jump scares και υπερφυσικούς χαρακτήρες, τα σώματα των οποίων αποτελούνται από φίδια, μέλισσες και κλαδιά δέντρων. Ο γενικότερος ανάλαφρος τόνος, τα κωμικά στοιχεία των ανταγωνιστών, καθώς η αυτοπεποίθηση και η ικανότητα των ηρώων, απαλύνουν τις δυνητικά πιο τρομακτικές στιγμές της ταινίας.