'Ohana: Ο Θησαυρός της Χαβάης (2021)




'Ohana: Ο Θησαυρός της Χαβάης (2021)

'Ohana: Ο Θησαυρός της Χαβάης (2021)

Finding 'Ohana (2021)
Finding 'Ohana (2021)
"'Ohana: Ο Θησαυρός της Χαβάης"
★★★★★★★☆☆☆
Η Πίλι και ο Ιοάνε, δύο αδέρφια μεγαλωμένα στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, επιστρέφουν για πρώτη φορά στον τόπο όπου γεννήθηκαν, στο Οάχου της Χαβάης. Καθώς η μητέρα τους φροντίζει τον ασθενή πατέρα της, η Πίλι και ο Ιοάνε γνωρίζονται με δύο παιδιά του νησιού, τον Κάσπερ και τη Χάνα. Αν και τα δύο αδέρφια δεν μπορούν αρχικά να αντιληφθούν τη γοητεία του νησιού και την αξία του πολιτισμού του, όλα αλλάζουν όταν η Πίλι ανακαλύπτει ένα σημειωματάριο που οδηγεί σε έναν θρυλικό θησαυρό και το περιπετειώδες κορίτσι παρασύρει τα υπόλοιπα παιδιά σε μια επικίνδυνη αναζήτηση. (123 λεπτά) (Ηλικία: 7+)
Σκηνοθεσία: Τζουντ Γουένγκ
Ηθοποιοί: Κία Πεάχου, Άλεξ Αϊόνο, Λίντσεϊ Γουάτσον, Όουεν Βακκάρο, Κέλι Χου, Μπράνσκομπ Ρίτσμοντ


Το 'Ohana: Ο Θησαυρός της Χαβάης του Netflix είναι μία γεμάτη δράση, άλλοτε κωμική και άλλοτε συγκινητική, περιπέτεια φαντασίας. Με την ευχάριστη αυτή οικογενειακή ταινία η σκηνοθέτης Τζουντ Γουένγκ και η σεναριογράφος Κριστίνα Στρέιν αποτίουν φόρο τιμής στους ανθρώπους, στον πολιτισμό και στα τοπία της Χαβάης.

Η αφορμή για το κυνήγι του θησαυρού, αλλά και η υπόγεια αναζήτηση και οι σκηνές δράσης, οι οποίες αποτελούν και το μεγαλύτερο κομμάτι της δίωρης ταινίας, εμφανίζουν ξεκάθαρες επιρροές από παραγωγές του Στίβεν Σπίλμπεργκ της δεκαετίας του 1980, πιο συγκεκριμένα από τη σειρά Ιντιάνα Τζόουνς και τα Γκούνις (1985). Ενδιαφέρον παρουσιάζει η συμμετοχή του Κέι Χουί Κουάν, στο ρόλο του φίλου του παππού των παιδιών, ο οποίος είχε συμμετάσχει ως παιδί και στην ταινία Ο Ιντιάνα Τζόουνς και ο Ναός του Χαμένου Θησαυρού στο ρόλο του Πιτσιρίκου (Short Round) αλλά και στα Γκούνις ως Ντέιτα. 

Παρά τα γνώριμα στοιχεία πλοκής, η ταινία καταφέρνει να διαφοροποιηθεί με την ανάδειξη ισχυρών γυναικείων προτύπων, με τον πηγαίο ενθουσιασμό με τον οποίο παρουσιάζει τον πολιτισμό της Χαβάης και με την ιδιαίτερη έμφαση που δίνει στην αξία της οικογένειας. Σχεδόν μία εικοσαετία νωρίτερα, η Λίλο και ο Στιτς (2002) σύστησαν στην παγκόσμια κοινότητα τον όρο ‘Ohana (οικογένεια), και η χρήση της λέξης στον τίτλο αυτής της ταινίας υποδηλώνει πως κινητήρια δύναμη της ιστορίας είναι η εύρεση της οικογένειας και κατ’ επέκταση της πολιτισμικής ταυτότητας και κληρονομιάς.  

Η εντυπωσιακή φυσική ομορφιά της Χαβάης εμπλουτίζει σημαντικά την παραγωγή. Οι εικόνες του ωκεανού, της πλούσιας βλάστησης και των καταπράσινων απόκρημνων βουνών του Οάχου είναι συναρπαστικές. Επιπλέον, εκτίθενται πολιτιστικές πτυχές της Πολυνησιακής Αμερικανικής Πολιτείας, όπως η γλώσσα, οι αξίες, οι παραδόσεις και οι μύθοι της.  

Αρνητικά στοιχεία της πλοκής είναι το περιττό υπερφυσικό περιεχόμενο και κάποιες εξοργιστικές επιλογές των παιδιών. Κάποιες από τις αποφάσεις αυτές θα δικαιολογούνταν αν η ταινία είχε αφιερώσει χρόνο στην παρουσίαση των αρνητικών συνεπειών του τουρισμού.

Η ταινία περιλαμβάνει συχνά αγενείς εφηβικές εκφράσεις και περιπετειώδη στοιχεία όπως δηλητηριώδεις αράχνες, λάβα, κατολισθήσεις και ήπια τρομακτικά πνεύματα.