Jingle Jangle: Μαγικά Χριστούγεννα (2020)




Jingle Jangle: Μαγικά Χριστούγεννα (2020)

Jingle Jangle: Μαγικά Χριστούγεννα (2020)

  
Jingle Jangle: A Christmas Journey (2020)
Jingle Jangle: A Christmas Journey (2020)
"Jingle Jangle: Μαγικά Χριστούγεννα"
★★★★★★★☆☆☆
Στη βικτοριανή πόλη Κόμπλτον, ο τρυφερός οικογενειάρχης και αγαπητός παιχνιδοποιός Τζερόνικους Τζανγκλ ανακαλύπτει πως η μεγαλύτερη δημιουργία του, μία κούκλα με αυτογνωσία, και ο μαθητευόμενος του έχουν κλέψει τα σχέδια για όλες τις εφευρέσεις του. Ενώ οι δύο συνεργοί δημιουργούν με τα σχέδια του Τζανκλ τη μεγαλύτερη εταιρία παιχνιδιών στον κόσμο, ο Τζερόνικους πέφτει σε κατάθλιψη και καταρρέει εντελώς όταν πεθαίνει η γυναίκα του. Μετά από πολλά χρόνια, λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, εμφανίζεται απρόσμενα στη ζωή του η εγγονή του, η εξίσου πανέξυπνη και εφευρετική Τζέρνι. (122 λεπτά) (Ηλικία: 6+)
Σκηνοθεσία: Ντέιβιντ E. Τάλμπερτ
Ηθοποιοί: Φόρεστ Γουίτακερ, Μάνταλεν Μιλς, Κίγκαν-Μάικλ Κι, Χιου Μπόνεβιλ, Ανίκα Νόνι Ρόουζ, Φιλίσια Ρασάντ, Λίσα Νταβίνα Φίλιπ, Ρίκι Μάρτιν


Αυτό το πληθωρικό Χριστουγεννιάτικο μιούζικαλ φαντασίας του Netflix, με τα εντυπωσιακά θεατρικά σκηνικά, τα περίτεχνα κοστούμια, τις ζωηρές ερμηνείες, τα γεμάτα ενέργεια τραγούδια και τα θεαματικά χορευτικά, είναι ότι πιο κοντινό σε χριστουγεννιάτικη υπερπαραγωγή του Μπρόντγουεϊ μπορεί να απολαύσει κανείς από τη ζεστασιά του σπιτιού του. Μάλιστα ο θεατρικός συγγραφέας, σεναριογράφος και σκηνοθέτης Ντέιβιντ E. Τάλμπερτ αρχικά συνέλαβε το Jingle Jangle: Μαγικά Χριστούγεννα (2020) ως θεατρική παραγωγή. Αυτό εκτός από τη διάθεση εντυπωσιασμού και υπερβολής της ταινίας αιτιολογεί σε κάποιο βαθμό και την ανάλαφρη φύση της πλοκής. Η ιστορία επικεντρώνεται στη φαντασία, το συναίσθημα και την ατμόσφαιρα αφήνοντας συχνά σε δεύτερη μοίρα τη λογική.

Αν και η ιστορία δεν ξεφεύγει από χριστουγεννιάτικα στερεότυπα, όπως το καθιερωμένο πρότυπο του απογοητευμένου ενήλικα που καλείται να επανακτήσει την πίστη του στη μαγεία, η παραγωγή ξεχωρίζει χάρη στο ονειρικό της σύμπαν. Το Κόμπλτον, η μικρή, γραφική πόλη μιας εναλλακτικής βικτοριανής Αγγλίας, είναι ένας φανταστικός κόσμος με steampunk αισθητική και διακριτική μαγεία. Εκεί, κάτοικοι διαφόρων εθνικοτήτων ζουν μαζί αρμονικά, μηχανικές δημιουργίες σε συνδυασμό με τα σωστά ελιξίρια μπορούν να δημιουργήσουν έμψυχα αντικείμενα και η πίστη αποτελεί πηγή ενέργειας.

Η ταινία είναι ένα οπτικό υπερθέαμα με πλούσια σκηνικά, επιβλητικά κοστούμια εποχής με αφρικανικά και μοντέρνα στοιχεία, γοητευτικές CGI δημιουργίες, εξαίσια stop-motion, περίπλοκα μηχανήματα και πολυπληθή φαντασμαγορικά χορευτικά. Οι ήρωες είναι ζεστοί, ενώ οι ανταγωνιστές

Ενδιαφέρον αλλά και υπερβάλλοντα ζήλο παρουσιάζει και η μουσική. Η ορχηστρική επένδυση του Τζον Ντέμπνεϊ με έναν συνδυασμό κλασικών, χριστουγεννιάτικων και αφρικανικών στοιχείων ντύνει κάθε σκηνή με μαγικές και περιπετειώδεις  κωμικά ματαιόδοξοι. Αν και αρκετές από τις ερμηνείες αγγίζουν τα όρια της υπερβολής αυτό συνάδει με τη γενικότερη ατμόσφαιρα.μελωδίες. Επιπλέον, τα ενθουσιώδη τραγούδια του Τζον Λέτζεντ κυμαίνονται από γκόσπελ και χιπ-χοπ μέχρι ποπ μπαλάντες. Δυστυχώς, λόγω της ταυτόχρονης ύπαρξης διαλόγων, ήχων περιβάλλοντος, ηχητικών εφέ, μουσικής και δυνατών φωνητικών, δημιουργείται συχνά ένας διάχυτος ενοχλητικός θόρυβος που αποσπά την προσοχή.

Τα μηνύματα προωθούν την επιμονή, το σθένος, την επικοινωνία και τη συγχώρεση. Επιπλέον, η ταινία ενθαρρύνει τη φαντασία, τη δημιουργικότητα και την πίστη στον εαυτό μας και τις ικανότητές μας. Πέραν του πρωταγωνιστή παρουσιάζονται και δύο κορίτσια με αγάπη και ταλέντο στις εφευρέσεις, στη μηχανική και στα μαθηματικά.