Η Νάννι ΜακΦί και ο Μεγάλος Σαματάς (2010)




Η Νάννι ΜακΦί και ο Μεγάλος Σαματάς (2010)

Nanny McPhee and the Big Bang (2010)

  
Η Νάννι ΜακΦί και ο Μεγάλος Σαματάς (2010)Nanny McPhee and the Big Bang (2010)
"Η Νάννι ΜακΦί και ο Μεγάλος Σαματάς" 
★★★★★★★★☆☆
Ενώ ο σύζυγός της πολεμά στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Ίζαμπελ Γκριν ζει στην αγγλική ύπαιθρο με τα τρία γεμάτα ενέργεια παιδιά τους, φροντίζει την οικογενειακή φάρμα και εργάζεται στο κατάστημα της καλοσυνάτης κυρίας Ντόχερτι που πάσχει από άνοια. Όταν τα δύο κακομαθημένα ανίψια της έρχονται από το Λονδίνο για να ζήσουν και αυτά μαζί της και ταυτόχρονα καταπιέζεται από τις επίμονες προσπάθειες του τζογαδόρου αδελφού του άντρα της να πουλήσει το αγρόκτημα, η νεαρή γυναίκα χρειάζεται απεγνωσμένα βοήθεια. Τότε η μαγική Νάννι Μακφί εμφανίζεται στην πόρτα της. (109 λεπτά) (Ηλικία: 6+)
Σκηνοθεσία: Σουζάνα Γουάιτ
Ηθοποιοί: Έμμα Τόμσον, Μάγκι Τζίλενχαλ, Άσα Μπάτερφιλντ, Ρις Ίφανς, Βίνσεντ Γκριν, Λιλ Γουντς, Έρως Βλάχος, Ρόζι Τέιλορ-Ρίτσον, Μάγκι Σμιθ, Ραλφ Φάινς, Γιούαν ΜακΓκρέγκορ


Η Έμμα Τόμσον επιστρέφει ως Νάννι Μακφί με μια ολοκαίνουρια ιστορία που έγραψε η ίδια αντλώντας έμπνευση από τον κεντρικό χαρακτήρα της σειράς βιβλίων της Κριστιάνα Μπραντ “Nurse Matilda” (1964). Η διασκεδαστική και συγκινητική παιδική περιπέτεια φαντασίας εξακολουθεί να πραγματεύεται ευαίσθητα δραματικά θέματα όπως και η προκάτοχός της Νάννι ΜακΦί: Η Μαγική Νταντά (2005). Ωστόσο, περιορίζει σημαντικά τις ανεπιθύμητες συμπεριφορές των παιδιών, τη βλοσυρότητα της μαγικής γκουβερνάντας και την ενίοτε σκοτεινή ατμόσφαιρα της προηγούμενης.

Αυτό το δεύτερο κεφάλαιο είναι ως επί το πλείστον πιο φωτεινό και ανάλαφρο, χωρίς να φοβάται όμως να αναφερθεί και σε σκληρές πραγματικότητες που μπορεί να αντιμετωπίζουν οικογένειες παγκοσμίως. Η Νάννι ΜακΦί και ο Μεγάλος Σαματάς (2010) εμπερικλείει θέματα όπως πόλεμος, τα οικονομικά προβλήματα, το διαζύγιο, ο εθισμός στα τυχερά παιχνίδια και ο φόβος του θανάτου ενός αγαπημένου προσώπου.

Τα άφθονα μαγικά περιστατικά συχνά συνοδεύονται από έντονη σωματική κωμωδία που αναμφισβήτητα θα κερδίσει τους νεαρότερους θεατές μα ενδέχεται να ξενίσει τους ενήλικες. Όμως, τα βαθιά και άμεσα μηνύματα της ιστορίας θα εκτιμηθούν από όλους, όπως και το δυνατό, αν και αναμενόμενο, τέλος. Ο επίλογος, χάρη στο συναισθηματικό σενάριο της Τόμσον, τη μελετημένη σκηνοθεσία της Σουζάνα Γουάιτ, την εύστοχη μουσική επένδυση του Τζέιμς Νιούτον Χάουαρντ και κυρίως τις απολαυστικά ορμητικές ερμηνείες της Μάγκι Τζίλενχαλ, των νεαρών ηθοποιών και του Γιούαν ΜακΓκρέγκορ, είναι πιθανόν θα φέρει δάκρυα χαράς στα μάτια των πιο ευαίσθητων θεατών.

Τα μηνύματα προωθούν ξεκάθαρα τη σημασία του να μην τσακωνόμαστε, να μοιραζόμαστε, να βοηθάμε ο ένας τον άλλο και να έχουμε θάρρος. Επιπλέον η ιστορία διδάσκει να μην χάνουμε την πίστη στον εαυτό μας, στα ένστικτά μας, σε αυτούς που αγαπάμε και στην πιθανότητα πως τα πράγματα μπορούν να γίνουν καλύτερα.

Οι αρχικά αδίστακτες μέθοδοι και η αποκρουστική εμφάνιση της ΜακΦί λειτουργούν ως μία μεταφορά της ζωής, η οποία μπορεί κάποια στιγμή να φαίνεται σκληρή, πιεστική και άσχημη, αλλά μπορεί να γίνει πιο όμορφη αν αλλάξουμε τη δική μας συμπεριφορά προς το καλύτερο.




Προηγούμενη Ταινία:

"Νάννι ΜακΦί: Η Μαγική Νταντά" 
★★★★★★★☆☆☆
Στην επαρχιακή βικτοριανή Αγγλία, ο Σέντρικ Μπράουν αν και αγαπάει τα 7 ατίθασα παιδιά του, τα παραμελεί απορροφημένος από τη θλίψη του για τον θάνατο της γυναίκας του, τη δουλειά του ως εργολάβος κηδειών, τα οικονομικά προβλήματα και την προσπάθεια του να βρει μία νέα σύζυγο για να ικανοποιήσει την απαίτηση της πλούσιας θείας του. Τα παιδιά με την απαράδεκτη συμπεριφορά τους καταφέρνουν να διώξουν 17 νταντάδες, ενώ ο μόνος ενήλικος που συμπαθούν είναι η υπηρέτρια της οικογένειας, η στοργική... (Περισσότερα)