Ο Ένας και Μοναδικός Ιβάν (2020)




Ο Ένας και Μοναδικός Ιβάν (2020)

The One and Only Ivan (2020)


  
Ο Ένας και Μοναδικός Ιβάν (2020)The One and Only Ivan (2020)
"Ο Ένας και Μοναδικός Ιβάν" 
★★★★★★★★☆☆ 
Ένας ευγενικός γορίλας, ο Ιβάν, αποτελεί την κύρια ατραξιόν ενός μικρού τσίρκου που στεγάζεται μέσα σε ένα εμπορικό κέντρο. Αν και περιορισμένος μέσα σε ένα κλουβί, ο Ιβάν είναι αφοσιωμένος στη δουλειά του, στα υπόλοιπα εκπαιδευμένα ζώα, αλλά και στον ιδιοκτήτη τους, τον Μακ. Όμως, όταν φτάνει ένα ελεφαντάκι, η Ρούμπι, ο Ιβάν αναλαμβάνει να της βρει ένα αληθινό σπίτι. Μερικά λευκά χαρτιά και κηρομπογιές ξυπνάνε μέσα στον Ιβάν αναμνήσεις από τη σύντομη ζωή του στη ζούγκλα και χρησιμοποιεί τις καλλιτεχνικές του δεξιότητες για να διεκδικήσει μια καλύτερη ζωή για τα αιχμάλωτα ζώα. (95 λεπτά) (Ηλικία: 6+)
Σκηνοθεσία: Θία Σαρόκ
Ηθοποιοί: Σαμ Ρόκγουελ, Μπράιαν Κράνστον, Αντζελίνα Τζολί, Ντάνι ΝτεΒίτο, Έλεν Μίρεν, Μπρούκλιν Πρινς, Ραμόν Ροντρίγκεζ, Αριάνα Γκρίνμπλατ, Τσάκα Καν, Ρον Φάντσες, Φιλίππα Σο, Μάικ Γουάιτ

Ο Ένας και Μοναδικός Ιβάν (2020) βασίζεται στο βραβευμένο με Newbery Medal ομώνυμο παιδικό μυθιστόρημα της Αμερικανίδας συγγραφέα Κάθριν Άπλγκεϊτ. Η πλοκή εμπνέεται από την αληθινή ιστορία του Ιβάν, ενός γορίλα που έζησε για 27 χρόνια σε ένα κλουβί στην Ουάσινγκτον. Αυτό άλλαξε όταν ακτιβιστές υπέρ των δικαιωμάτων των ζώων αγωνίστηκαν για να τον τοποθετήσουν σε ένα πιο φυσικό υπαίθριο περιβάλλον. Η υβριδική CGI / Live-Action ταινία της Disney Pictures κυκλοφόρησε απευθείας στην ψηφιακή πλατφόρμα Disney+.

Με το επώδυνο θέμα της αιχμαλωσίας άγριων ζώων στον πυρήνα της, η ιστορία θα μπορούσε να είναι σκληρή και καταδικαστική. Όμως, ακριβώς όπως ο Ιβάν υψώνεται πάνω από τις προσδοκίες των θεατών του τσίρκου που τον θέλουν άγριο και θυμωμένο, έτσι και η ταινία εκπλήσσει με την ευγένεια και τη θετικότητα της. Με έναν συνδυασμό κινηματογραφικής μαγείας και ρεαλισμού, το ευαίσθητο σενάριο του ενεργά φιλόζωου Μάικ Γουάιτ και η αριστοτεχνικά συγκρατημένη σκηνοθεσία της Θία Σαρόκ αποφεύγουν να σταθούν στις καταθλιπτικές εικόνες διαβίωσης των ζώων. Αντ' αυτού επιλέγουν να επικεντρωθούν στο τι πρέπει να γίνει για τα ζώα σε αιχμαλωσία και πώς μπορεί ο θεατής να βοηθήσει σε αυτό. Το εκπληκτικό CGI και οι ζεστές ερμηνείες των Σαμ Ρόκγουελ, Αντζελίνα Τζολί, Nτάνι ΝτεΒίτο και Έλεν Μίρεν αναδεικνύουν τις προσωπικότητες και την ψυχολογία των ζώων. Παράλληλα, η συχνά κωμική διάθεση ελαφραίνει περαιτέρω την ατμόσφαιρα.

Οι περισσότεροι ανθρώπινοι χαρακτήρες προβάλλονται όχι ως κακοί μα ως συνηθισμένοι άνθρωποι που δεν έχουν ακόμα συνειδητοποιήσει το κακό που προκαλούν. Ακόμα και ο Μακ, ο ιδιοκτήτης του τσίρκου, τον οποίο ενσαρκώνει χαρισματικά ο Μπράιαν Κράνστον, είναι ένας άνθρωπος που νοιάζεται και αγαπάει τα ζώα του. Ωστόσο, εθελοτυφλεί στην ανάγκη τους για ελευθερία, τα χρησιμοποιεί για κέρδος και φτάνει στο σημείο να ωθήσει ένα νεαρό ζώο στην εξάντληση.

Η τρυφερή και ενδιαφέρουσα ιστορία υπογραμμίζει τη σημασία του να τηρούμε τις υποσχέσεις μας. Πρωτίστως, μας καλεί να υψώνουμε τη φωνή μας ενάντια στις αδικίες μέσα από την τέχνη, τις προσωπικές μας δεξιότητες και την ακτιβιστική διαμαρτυρία.