Μπισκοτοζωάκια (2017)




Μπισκοτοζωάκια (2017)

Μπισκοτοζωάκια (2017)

Animal Crackers (2017)Animal Crackers (2017)
"Μπισκοτοζωάκια " 
★★★★★★★☆☆  
Ο Όουεν, ένας νεαρός άνδρας που μεγάλωσε ευτυχισμένος στο τσίρκο των αγαπημένων του θείων Μπομπ και Τάλια, αφήνει το τσίρκο για να εργαστεί στο εργοστάσιο σκυλομπισκότων του πεθερού του σε μια προσπάθεια να κερδίσει τον σεβασμό του. Επτά χρόνια αργότερα, ο Όουεν, δυστυχισμένος στη δουλειά του μα ευτυχισμένος στην οικογενειακή ζωή του με τη σύζυγό του Ζόι και την κόρη τους ΜακΚένζι, μαθαίνει πως οι θείοι του χάθηκαν σε μια πυρκαγιά και έχει κληρονομήσει το τσίρκο μαζί με το μυστικό της επιτυχίας του. Ένα μυστικό που ο άλλος θείος του, ο Ορέισιο, θα κάνει τα πάντα για να το αποκτήσει. (105 λεπτά) (Ηλικία: 6+)
Σκηνοθεσία: Σκοτ Κρίστιαν Σάβα, Τόνι Μπάνκροφτ
Ηθοποιοί: Τζον Κραζίνσκι, Έμιλι Μπλαντ, Ίαν ΜακΚέλεν, Ντάνι ΝτεΒίτο, Σιλβέστερ Σταλόουν, Ρέιβεν Σιμόν, Πάτρικ Γουορμπάρτον, Γουάλας Σον


Αδικαιολόγητα για όσα έχει να προσφέρει, αυτή η διασκεδαστική και τρυφερή ανεξάρτητη συμπαραγωγή ΗΠΑ και Ισπανίας, μια προσαρμογή του graphic novel του σκηνοθέτη Σκοτ Κρίστιαν Σάβα, δεν κατάφερε να βρει το δρόμο της στις κινηματογραφικές αίθουσες. Ωστόσο, τρία χρόνια μετά την πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ Animation του Ανεσί, βρήκε τελικά το σπίτι της στο Netflix.

Εξαιτίας του γρήγορου ρυθμού χάνονται κάποιες σημαντικές πληροφορίες που ήταν ξεκάθαρες στο κόμικ. Όμως το πιο πιθανό είναι τα παιδιά να μην εντοπίσουν τις παραλείψεις καθώς θα έχουν απορροφηθεί από τη μαγεία, το αθώο χιούμορ, τις γλυκές στιγμές και τη συχνά ευρηματική δράση. Αυτό που σίγουρα θα αντιληφθούν είναι τα όμορφα μηνύματα για την οικογένεια, την αποφασιστικότητα, τη δημιουργικότητα και την επιμονή. Η ιστορία προβάλλει επίσης τη σημασία του να κάνουμε τα πράγματα που αγαπάμε και του να αντιμετωπίζουμε όσους προσπαθούν να μας εκφοβίσουν ή μας παρενοχλούν.

Παρά τον μικρό προϋπολογισμό της ταινίας ($17 εκατομμύρια), το animation από το Blue Dream Studio της Ισπανίας, υπό την καθοδήγηση του Σκοτ Κρίστιαν Σάβα, του συν-σκηνοθέτη Τόνι Μπάνκροφτ και του σχεδιαστή χαρακτήρων Κάρτερ Γκούντριτς, είναι ευχάριστο, όμορφο και πολύχρωμο, αν και δεν ξεφεύγει από τα τυπικά πρότυπα του Χόλιγουντ.

Το ελκυστικότερο στοιχείο της ταινίας είναι οι συμπαθείς πρωταγωνιστές. Ο ανιδιοτελής Όουεν και η ακατάβλητη Ζόι είναι ένα ζευγάρι που νοιάζεται έμπρακτα ο ένας για τον άλλον, για την κόρη και τους φίλους του. Οι δυο τους αναδύουν μια φρεσκάδα μέσα από την πλοκή, τον καθημερινό σχεδιασμό τους, και τις ζωντανές ερμηνείες του ανδρόγυνου Τζον Κραζίνσκι και Έμιλι Μπλαντ. Γενικότερα όλες οι ερμηνείες είναι συμπαγείς, με τους Ντάνι ΝτεΒίτο, Σιλβέστερ Σταλόουν και Ρέιβεν Σιμόν να δανείζουν τις φωνές τους στους φίλους του Όουεν και της Ζόι. Αντίστοιχα, οι Ίαν ΜακΚέλεν, Πάτρικ Γουορμπάρτον, Γουάλας Σον και Γκίλμπερτ Γκότφριντ ερμηνεύουν τους εγωπαθείς ανταγωνιστές.

Το σενάριο, χάρη στη χρήση μαγείας, καταφέρνει να αποστασιοποιηθεί από την κακοποίηση των ζώων που απαντάται στα πραγματικά τσίρκο. Δυστυχώς όμως, η αίσθηση που αφήνει η ταινία είναι πως οι παραστάσεις με ζώα είναι μια απολαυστική εμπειρία.