Άρτεμις Φάουλ (2020)


Άρτεμις Φάουλ (2020)

Άρτεμις Φάουλ (2020)

Artemis Fowl (2020)Artemis Fowl (2020)
"Άρτεμις Φάουλ" 
★★★★★★☆☆☆ 
Για να σώσει τον πατέρα του, ο οποίος έχει πέσει θύμα απαγωγής, ο 12χρονος ιδιοφυής Άρτεμις Φάουλ, απόγονος μιας μακράς σειράς εγκληματιών, πρέπει να βρει και να παραδώσει στον μυστηριώδη απαγωγέα ένα πανίσχυρο μαγικό αντικείμενο. Με τη βοήθεια του αφοσιωμένου βοηθού του, του Μπάτλερ, ο Άρτεμις ανακαλύπτει πως τα πλάσματα των Ιρλανδικών μύθων είναι αληθινά και ζουν σε έναν τεχνολογικά προηγμένο κόσμο στο κέντρο της Γης. Ο Άρτεμις απαγάγει τη Χόλι Σορτ, μια νεράιδα στρατιώτη που προσπαθεί να καθαρίσει το όνομα του νεκρού πατέρα της, ο οποίος θεωρείται προδότης. (95 λεπτά) (Ηλικία: 7+)
Σκηνοθεσία: Κένεθ Μπράνα
Ηθοποιοί: Φέρντια Σο, Λάρα ΜακΝτόνελ, Τζος Γκαντ, Ταμάρα Σμαρτ, Νόνσο Ανόζι, Τζούντι Ντεντς, Κόλιν Φάρελ


Η Disney είχε αγοράσει τα δικαιώματα της ομώνυμης σειράς μυθιστορημάτων φαντασίας του Ιρλανδού Όιν Κόλφερ πριν ακόμα και από τη δημοσίευση του 1ου βιβλίου. Ωστόσο, η εμφανής προχειρότητα του σεναρίου και της παραγωγής εκπλήσσει όσο και απογοητεύει. 

Παραδόξως, το Άρτεμις Φάουλ βρισκόταν υπό παραγωγή για 19 χρόνια. Τελικά, μετά από πολλές αλλαγές στους συντελεστές, το 2015 ανέλαβε τη σκηνοθεσία και την παραγωγή ο Κένεθ Μπράνα. Τα γυρίσματα ξεκίνησαν το 2018. Αυτή είναι η 3η ταινία της Disney που σκηνοθέτησε ο Κένεθ Μπράνα μετά το Σταχτοπούτα (2015) και το Thor (2011).

Η ταινία που κυκλοφόρησε απευθείας στο Disney+, αντλεί στοιχεία από τα 3 πρώτα βιβλία της σειράς. Η φουτουριστική δράση και τα μυθολογικά στοιχεία των βιβλίων είναι παρόντα, όμως με θεμελιακές αλλαγές τόσο στην πλοκή όσο και στους χαρακτήρες, η ιστορία στερείται ειρμού, συνοχής και σαφήνειας.

Ο κυνικός, άπληστος και συχνά αδίστακτος νεαρός κακοποιός των μυθιστορημάτων, μεταλλάσσεται σε έναν υπερόπτη 12χρονο ήρωα που καθώς προσπαθεί να σώσει τον πατέρα του, ανακαλύπτει το “πεπρωμένο” του να προστατεύσει την ανθρωπότητα. Ο διαφορετικός αυτός Άρτεμις χάνοντας τη σκοτεινή πλευρά του, χάνει επίσης και την αντίστοιχη προσωπική ανάπτυξη που παρουσιάζει στη λογοτεχνική εκδοχή του. Εκεί, ξεκινά ως ραδιούργος εγκληματίας και κατά τη διάρκεια της σειράς γίνεται πιο συμπονετικός και αξιόπιστος χάρη στα μαθήματα που παίρνει από τις Νεράιδες. Επιπλέον, η προαγωγή του από ανταγωνιστή σε πρωταγωνιστή υποβιβάζει σε δευτερεύοντα χαρακτήρα την αυθεντική πρωταγωνίστρια των βιβλίων, τη Χόλι Σορτ.

Στην περιορισμένη διάρκεια των 95 λεπτών κυριαρχούν η δράση και τα οπτικά εφέ που πιθανόν να εντυπωσιάσουν τους νεότερους θεατές. Επίσης, θεαματικά είναι και τα επιβλητικά Ιρλανδικά τοπία και η μαγική υπόγεια πόλη. Όμως οι υπεράριθμες υποπλοκές δεν έχουν τον απαραίτητο χρόνο να εξελιχθούν ικανοποιητικά, ενώ η ανάπτυξη των σχέσεων των χαρακτήρων είναι βεβιασμένη. Αν και τα κίνητρα της συνεργασίας τους γίνονται αντιληπτά, η φιλία, η εμπιστοσύνη και η αφοσίωση που αναπτύσσονται μεταξύ τους ούτε κερδίζονται ούτε αιτιολογούνται ψυχολογικά ή συναισθηματικά.

Ωστόσο, η ταινία έχει κάποια θετικά μηνύματα. Πρωταρχικά, η ιστορία εξυμνεί την αγάπη των παιδιών προς τους πατέρες τους. Παράλληλα, προωθεί τη συνεργασία μεταξύ ατόμων διαφορετικών φυλών και δεξιοτήτων. Σημειώνονται σκηνές έντονης δράσης και μάχες σώμα με σώμα και χρήση όπλων λέιζερ. Η επίθεση ενός γιγάντιου Τρολ και του στρατού των νεράιδων προκαλούν ήπια αγωνία.