Sonic: Η Ταινία (2020)


Sonic: Η Ταινία (2020)

Sonic the Hedgehog (2020)

Sonic: Η Ταινία (2020)Sonic the Hedgehog (2020)
"Sonic: Η Ταινία" 
★★★★★★★☆☆  
Κυνηγημένος από πλάσματα που θέλουν να εκμεταλλευτούν τις δυνάμεις του, ο εξαιρετικά γρήγορος σκαντζόχοιρος Sonic αφήνει τον πλανήτη του και βρίσκει καταφύγιο στη μικρή πόλη Green Hills της Μοντάνα. Κρυμμένος, ο Sonic, παρακολουθεί από μακριά τους κατοίκους της πόλης, ιδιαίτερα τον αγαπημένο του άνθρωπο, τον σερίφη Τομ Γουακόφσκι και την καλόκαρδη κτηνίατρο γυναίκα του, τη Μάντι. Όταν ο Sonic εκπέμπει άθελά του έναν ισχυρό ηλεκτρομαγνητικό παλμό, το Υπουργείο Άμυνας στέλνει τον ιδιοφυή μα παράφρονα επιστήμονα Δρ Ρομπότνικ να εξιχνιάσει το συμβάν. (99 λεπτά) (Ηλικία: 8+)
Σκηνοθεσία: Τζεφ Φάουλερ
Ηθοποιοί: Τζέιμς Μάρσντεν, Μπεν Σουάρτς, Τίκα Σάμπτερ, Τζιμ Κάρεϊ


Το Sonic: Η Ταινία (2020) είναι μια κωμική περιπέτεια φαντασίας που βασίζεται στην ομώνυμη σειρά βιντεοπαιχνιδιών της Sega. Η Αμερικανο-ιαπωνική παραγωγή που λειτουργεί ως origin story του Sonic και της σχέσης του με τον Dr. Robotnik (Eggman), αναδείχθηκε στην πιο επιτυχημένη κινηματογραφική μεταφορά βιντεοπαιχνιδιού όλων των εποχών στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά.

Η πλοκή μεταφέρεται από τον πλανήτη του Sonic στη μικρή Αμερικάνικη πόλη Green Hills της Μοντάνα και στους γεμάτους ουρανοξύστες δρόμους του Σαν Φρανσίσκο. Δυστυχώς, με αυτή την αλλαγή η ταινία προσφέρει παρά μόνο για μερικά δευτερόλεπτα την ευκαιρία να θαυμάσουμε τα υπέροχα τοπία του φανταστικού κόσμου του παιχνιδιού με τις γεμάτες φοίνικες παραλίες, τα καταπράσινα λιβάδια, τις γαλάζιες λίμνες και τους μαγευτικούς καταρράκτες. Ωστόσο, η συμβατικότητα του περιβάλλοντος αντισταθμίζεται από την εισαγωγή του αξιαγάπητου χαρακτήρα του Τομ. Ο  ανιδιοτελής Τομ και ο έφηβος Sonic σχηματίζουν μια ζεστή και αστεία σχέση "πατέρα-γιου", η οποία είναι ένα από τα πιο απολαυστικά στοιχεία της ταινίας.

Το Sonic: Η Ταινία (2020) αν και απευθύνεται κυρίως στα παιδιά, μπορεί να βρει απήχηση και στους πιο νοσταλγικούς ενήλικες. Σε αυτό βοηθούν οι έξυπνες οπτικές και ηχητικές αναφορές στο βιντεοπαιχνίδι, αλλά και αρκετά στοιχεία που μοιάζουν βγαλμένα από τη δεκαετία του 1990. Η πληθωρική ερμηνεία του Τζιμ Κάρεϊ θυμίζει τους ξέφρενους χαρακτήρες που ενσάρκωνε στην αρχή της καριέρας του. Εξίσου ρετρό διάθεση έχουν και η απλή πλοκή, οι καταδιώξεις και οι διάλογοι. Επίσης όμως, σημειώνονται και κάποιες πρακτικές που αποφεύγονται πια σε παιδικές ταινίες, όπως η εικόνα οδήγησης μετά από κατανάλωση αλκοόλ και η τοποθέτηση προϊόντων.

Αν και χαρακτηρίζεται από μια ανάλαφρη και παιδική διάθεση, το σενάριο αγγίζει και πιο ώριμα θέματα. Η μοναξιά, η απομόνωση και η εμπειρία του να νιώθει κανείς ξένος αποτελούν κεντρικά στοιχεία της πλοκής. Επιπλέον, η ιστορία τονίζει τη σημασία της φιλίας, της οικογένειας, και της αναγνώρισης και εκτίμησης όσων ήδη έχουμε. Επίσης ενθαρρύνεται η κοινωνική προσφορά και η ιδέα πως κάθε συμβολή, ακόμα και σε μικρή κλίμακα, έχει μεγάλη αξία.

Η παρουσία μηχανημάτων/όπλων υψηλής τεχνολογίας ως μέρος της δράσης δύσκολα να αναστατώσει τα παιδιά, σε αντίθεση με την επιθετική συμπεριφορά του προσβλητικού Δρ Ρομπότνικ. Μια άλλη πηγή δυσάρεστων συναισθημάτων είναι η αδερφή της Μάντι, η οποία αντιπαθεί τον Τομ και επιμένει πως η αδελφή της πρέπει να τον χωρίσει. Ωστόσο, η Μάντι είναι ξεκάθαρα αφοσιωμένη στον ευγενικό και υποστηρικτικό σύζυγό της.


Συνέχεια:
 
Sonic the Hedgehog 2 (2022)
Sonic the Hedgehog 2 (2022)

"Sonic: Η Ταινία 2"
★★★★★★☆☆☆☆
Οκτώ μήνες αφότου νίκησαν τον Δρ Ρομπότνικ, οι θετοί γονείς του εξωγήινου σκαντζόχοιρου Sonic, ο σερίφης Τομ Γουακόφσκι και η κτηνίατρος σύζυγός του, Μάντι, αναχωρούν για τον γάμο της αδερφής της Μάντι στη Χαβάη. Τότε, ο Sonic δέχεται επίθεση από τον Ρομπότνικ και τον νέο του συνεργάτη, την εξωγήινη έχιδνα Knuckles. Οι δυο τους αναζητούν ένα θρυλικό πετράδι, το Master Emerald, το οποίο επιτρέπει στον κάτοχό του να επηρεάζει την πραγματικότητα. Τον νεαρό σκαντζόχοιρο σώζει ο Tails, μια εξωγήινη... (Περισσότερα)