Το Κάλεσμα της Άγριας Φύσης (2020)




Το Κάλεσμα της Άγριας Φύσης (2020)

The Call of the Wild (2020)
  
Το Κάλεσμα της Άγριας Φύσης (2020)The Call of the Wild (2020)
"Το Κάλεσμα της Άγριας Φύσης" 
★★★★★★★★☆☆ 
Στην Καλιφόρνια του 19ου αιώνα, ο Μπακ, ένας έξυπνος και δυνατός σκύλος, ζει ευτυχισμένος στο σπίτι του δικαστή Μίλλερ, μέχρι που τον κλέβουν και τον μεταφέρουν στο παγωμένο Γιούκον. Εκεί ο Μπακ μαθαίνει να επιβιώνει σε σκληρές συνθήκες, κερδίζει τις καρδιές των περισσότερων ανθρώπων και σκύλων γύρω του και έρχεται σε επαφή με την άγρια φύση του. Όταν καταλήγει στα χέρια ενός ανελέητου χρυσοθήρα, εμφανίζεται ο μοναχικός Τζον Θόρτον που σώζει τη ζωή του Μπακ. Ως ίσοι και φίλοι, σκύλος και άνθρωπος ξεκινούν μαζί μια περιπέτεια στην ανεξερεύνητη Αλάσκα. (100 λεπτά) (Ηλικία: 8+)
Σκηνοθεσία: Κρις Σάντερς
Ηθοποιοί: Χάρισον Φορντ, Ομάρ Σι, Κάρα Τζι, Νταν Στίβενς, Κάρεν Γκίλαν, Μπράντλεϊ Γουίτφορντ


Ο Κρις Σάντερς, δημιουργός και σκηνοθέτης επιτυχημένων ταινιών κινουμένων σχεδίων, όπως τα Λίλο & Στιτς (2002) και Πώς να Εκπαιδεύσετε το Δράκο σας (2010), πραγματοποίησε με Το Κάλεσμα της Άγριας Φύσης (2020) το σκηνοθετικό του ντεμπούτο σε ταινία ζωντανής δράσης. Με τον Μάικλ Γκριν στο σενάριο, τον Τζον Πάουελ στη μουσική και τον Χάρισον Φορντ να ηγείται ενός εξαιρετικού καστ, η υβριδική ταινία των 20th Century Studios αποτελεί την καλύτερη προσαρμογή του ομώνυμου μυθιστορήματος του Αμερικανού συγγραφέα Τζακ Λόντον.

Το σενάριο με μερικές μικρές, αλλά στρατηγικές, αλλαγές στην πλοκή και στους χαρακτήρες καθιστά την ιστορία του Μπακ κατάλληλη για νεαρότερο κοινό από αυτό του βιβλίου. Αυτούσια, όμως, διατηρούνται τα ισχυρά θέματα της ιστορίας του Λόντον (παρόμοια με το επίσης κλασικό μυθιστόρημά του “Ο Ασπροδόντης”), όπως την εξέταση των φυσικών ενστίκτων και της ανατροφής, της μεγαλοψυχίας που υπάρχει σε ανθρώπους και ζώα και της σκληρότητα σε άλλους, και τη σημασία της δύναμης του χαρακτήρα, ιδιαίτερα ενόψει σκληρών συνθηκών.

Με συνέπεια στο πνεύμα της ιστορίας που αντιτίθεται στην εκμετάλλευση των ζώων, οι δημιουργοί της ταινίας έκαναν την ηθική επιλογή να αναπαραστήσουν ψηφιακά τα ζώα με τεχνολογία CGI, αντί να χρησιμοποιήσουν πραγματικά. Το αποτέλεσμα είναι φωτορεαλιστικά ζώα με ευχάριστα ανθρωποποιημένες εκφράσεις. Αυτά τα στοιχεία σε συνδυασμό με κάποιες διάσπαρτες καρτουνίστικες λεπτομέρειες και την αναπαράσταση μιας κοινωνίας, που παρά τα αρνητικά της, φαίνεται απαλλαγμένη από τον ρατσισμό και τον σεξισμό, δίνουν στην ταινία μια ποιότητα εναλλακτικής πραγματικότητας.

Παρά τα φανταστικά στοιχεία, τα συναισθήματα είναι αυθεντικά και η δυνατή ερμηνεία του Χάρισον Φορντ, ως συντετριμμένος, σοφός και αξιαγάπητος Τζον Θόρντον, παρέχει αληθοφάνεια και κύρος. Με το συναρπαστικό ταξίδι τους στο πανέμορφο μα σκληρό περιβάλλον της Αλάσκας, ο Τζον πραγματοποιεί το περιπετειώδες όνειρο του νεκρού γιου του. Παράλληλα, ο Μπακ, διατηρώντας την ικανότητά του να αγαπά και να προστατεύει, απαντά στο κάλεσμα της άγριας φύσης του και ανακαλύπτει τη θέση του στον κόσμο.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

Ο Μπακ δέχεται ένα σκληρό χτύπημα με ρόπαλο, σκύλοι ωθούνται σε σωματική εξάντληση υπό την απειλή μαστιγίου. Σημειώνονται δύο θάνατοι, ο ένας συγκινητικός. Ο Τζον έχει αναπτύξει εξάρτηση από το αλκοόλ μετά τον θάνατο του γιου του.