Όνειρα του Ουρανού (1999)


Όνειρα του Ουρανού (1999)

Όνειρα του Ουρανού (1999)
  
October Sky (1999)October Sky (1999)
"Όνειρα του Ουρανού"
★★★★★★★★☆☆
Το 1957 στο Κόουλγουντ, μια μικρή πόλη ανθρακωρύχων της Δυτικής Βιρτζίνια, ο έφηβος Όμερ Χίκαμ εμπνέεται από την εκτόξευση του Σπούτνικ, του πρώτου τεχνητού δορυφόρου που τέθηκε σε τροχιά γύρω από τη Γη. Τότε, ξεκινά να φτιάχνει μικρούς πυραύλους με τη βοήθεια τριών φίλων του και την υποστήριξη της καθηγήτριας τους. Όμως, οι κυνικοί κάτοικοι της φτωχής πόλης δεν συμμερίζονται τα όνειρα των παιδιών. Ιδιαίτερα αρνητικός στο εγχείρημά τους είναι ο πατέρας του Όμερ και προϊστάμενος του ορυχείου, ο οποίος επιμένει πως ο γιος του πρέπει να ακολουθήσει το δικό του επάγγελμα. (109 λεπτά) (Ηλικία: 10+)
Σκηνοθεσία: Τζο Τζόνστον
Ηθοποιοί: Τζέικ Τζίλενχαλ, Κρις Κούπερ, Κρις Όουεν, Λόρα Ντερν


Μία από τις καλύτερες ταινίες του σκηνοθέτη Τζο Τζόνστον, γνωστού για τις γεμάτες θεαματικά εφέ οικογενειακές περιπέτειες επιστημονικής φαντασίας Αγάπη Μου, Συρρίκνωσα Τα Παιδιά (1989)Rocketeer (1991)Jumanji (1995) και Ο Πρώτος Εκδικητής: Captain America (2011) είναι αυτή η απλή, συγκινητική βιογραφία για την έμπνευση, την επιδίωξη των ονείρων και τις οικογενειακές σχέσεις. Τα Όνειρα του Ουρανού (1999) με τη ζεστή ιστορία, το πάθος των χαρακτήρων, το χιούμορ και τα νοσταλγικά στοιχεία γοητεύουν όλα μέλη της οικογένειας. Παράλληλα, η ταινία ενθαρρύνει τους θεατές να ακολουθούν τα όνειρά τους και να υποστηρίζουν τα όνειρα των άλλων.

Ο αγγλικός τίτλος October Sky είναι ένας αναγραμματισμός του Rocket Boys. Αυτός ήταν ο αρχικός τίτλος των απομνημονευμάτων του Όμερ Χ. Χίκαμ, στα οποία βασίζεται η κινηματογραφική παραγωγή. Η ταινία απεικονίζει ιδιαίτερα πειστικά τη ζωή στη μικρή, φτωχική πόλη των Ηνωμένων Πολιτειών. Εκεί, οι νέοι λόγω του υψηλού κόστους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης έχουν πρόσβαση σε αυτή μόνο μέσω υποτροφιών. Κάποιοι από τους συμμαθητές του Όμερ προσπαθούν να λάβουν μία αθλητική υποτροφία. Ωστόσο, ο ίδιος, όπως και η πλειονότητα των νέων που δεν διαθέτει αθλητικές δεξιότητες, αναμένεται να τελειώσει το λύκειο και στη συνέχεια να εργαστεί στο ορυχείο, την κύρια παραγωγική δραστηριότητα της πόλης.

Όταν ο Όμερ βρίσκει το πάθος του για την κατασκευή πυραύλων, ανακαλύπτει τον τρόπο για να διεκδικήσει μία επιστημονική υποτροφία. Αυτή θα του πρόσφερε την ευκαιρία να ξεφύγει από την προκαθορισμένη ζωή του. Όμως, τα φαινομενικά απίθανα όνειρά του αμφισβητούνται από τους συμπολίτες του και κάποιοι προσπαθούν να τον εμποδίσουν να τα επιδιώξει. Ωστόσο, ο ίδιος με μελέτη, σκληρή δουλειά, επιμονή και τη βοήθεια τριών φίλων και κάποιων λιγότερο κυνικών συμπολιτών, συνεχίζει να προσπαθεί να υλοποιήσει το σχέδιό του. Με την προσπάθεια αυτή αποκτά δεξιότητες, γνώση και αυτοπεποίθηση. Χάρη σε αυτά τα στοιχεία βρίσκει τη δύναμη, παρά την αγάπη και τον σεβασμό που έχει για τον πατέρα του, να αντισταθεί στην απαίτηση του να γίνει ανθρακωρύχος.

Σημειώνονται ατυχήματα στο ορυχείο, με ένα από αυτά να προκαλεί το θάνατο ενός συμπαθούς χαρακτήρα. Ένας μεθυσμένος ενήλικας χτυπά ένα έφηβο αγόρι. Κάποιοι χαρακτήρες χρησιμοποιούν αγενές λεξιλόγιο. Υπάρχουν λίγες χιουμοριστικές σεξουαλικές αναφορές μεταξύ των έφηβων αγοριών.

Η ταινία ενθαρρύνει τους θεατές να ακολουθούν τα όνειρά τους και να υποστηρίζουν τα όνειρα των άλλων. Η ιστορία προωθεί τη μόρφωση, τη σκληρή δουλειά, την επιμονή και τη συνεργασία ως τα μέσα για την επιτυχία των στόχων. Τονίζεται η σημασία της υποστήριξης, της κατανόησης και των υγειών οικογενειακών σχέσεων.