Όνειρα του Ουρανού (1999)


Όνειρα του Ουρανού (1999)

Όνειρα του Ουρανού (1999)
  
October Sky (1999)October Sky (1999)
"Όνειρα του Ουρανού"
★★★★★★★★☆☆
Το 1957 στο Κόουλγουντ, μια μικρή πόλη ανθρακωρύχων της Δυτικής Βιρτζίνια, ο έφηβος Όμερ Χίκαμ εμπνέεται από την εκτόξευση του Σπούτνικ, του πρώτου τεχνητού δορυφόρου που τέθηκε σε τροχιά γύρω από τη Γη, και ξεκινά να φτιάχνει μικρούς πυραύλους με τη βοήθεια τριών φίλων του και την υποστήριξη της καθηγήτριας τους. Όμως οι κυνικοί κάτοικοι της φτωχής πόλης δεν συμμερίζονται τα όνειρα των παιδιών, ιδίως ο πατέρας του Όμερ και προϊστάμενος του ορυχείου, ο οποίος επιμένει πως ο γιος του πρέπει να ακολουθήσει το δικό του επάγγελμα. (109 λεπτά) (Ηλικία: 10+)
Σκηνοθεσία: Τζο Τζόνστον
Ηθοποιοί: Τζέικ Τζίλενχαλ, Κρις Κούπερ, Κρις Όουεν, Λόρα Ντερν


Ο σκηνοθέτης Τζο Τζόνστον, γνωστός για τις οικογενειακές περιπέτειες επιστημονικής φαντασίας Αγάπη Μου, Συρρίκνωσα Τα Παιδιά (1989)Rocketeer (1991), Jumanji (1995) και Ο Πρώτος Εκδικητής: Captain America (2011), δημιούργησε μια ρεαλιστική ταινία για την έμπνευση, την επιδίωξη των ονείρων και τις οικογενειακές σχέσεις, που με τη ζεστή ιστορία, το πάθος των χαρακτήρων, το χιούμορ και τα νοσταλγικά στοιχεία της, μπορεί να διασκεδάσει αλλά και να ενθαρρύνει όλα μέλη της οικογένειας να ακολουθούν τα όνειρά τους και να υποστηρίζουν τα όνειρα των άλλων.

Βασισμένη στα απομνημονεύματά του Όμερ Χ. Χίκαμ που εκδόθηκαν το 1998 με τίτλο Rocket Boys, η ταινία απεικονίζει πειστικά τη ζωή σε μια μικρή, φτωχική πόλη των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου οι νέοι λόγω του υψηλού κόστους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης έχουν πρόσβαση σε αυτή μόνο μέσω υποτροφιών. Αν και κάποιοι συμμαθητές του προσπαθούν να λάβουν μία αθλητική υποτροφία, ο Όμερ όπως και η πλειονότητα των νέων που δεν διαθέτει αθλητικές δεξιότητες, αναμένεται να τελειώσει το λύκειο και στη συνέχεια να εργαστεί στο ορυχείο, την κύρια παραγωγική δραστηριότητα της πόλης. 

Όταν όμως ο Όμερ βρίσκει το πάθος του για την κατασκευή πυραύλων, ανακαλύπτει και τον τρόπο να λάβει μία επιστημονική υποτροφία και τη δυνατότητα να ξεφύγει από την προκαθορισμένη ζωή του. Τα φαινομενικά απίθανα όνειρά του αμφισβητούνται από τους συμπολίτες του και κάποιοι προσπαθούν να τον εμποδίσουν να τα επιδιώξει. Ωστόσο, ο ίδιος βασισμένος στη μελέτη, τη σκληρή δουλειά, την επιμονή και τη βοήθεια τριών φίλων και διαφόρων λιγότερο κυνικών συμπολιτών, συνεχίζει να προσπαθεί για να υλοποιήσει το σχέδιό του. Κατά τη διάρκεια της προσπάθειας αποκτά δεξιότητες, γνώση, αυτοπεποίθηση και τη δύναμη, παρά την αγάπη και τον σεβασμό που έχει για τον πατέρα του, να αντισταθεί στην απαίτηση του να γίνει ανθρακωρύχος. 

Εμφανίζονται ατυχήματα στο ορυχείο, και ένα από αυτά προκαλεί το θάνατο ενός συμπαθούς χαρακτήρα. Σε μια σκηνή, όχι ιδιαίτερα γραφική, ένας μεθυσμένος ενήλικας χτυπά ένα έφηβο αγόρι. Κάποιοι χαρακτήρες χρησιμοποιούν αγενές λεξιλόγιο, ενώ υπάρχουν και λίγες χιουμοριστικές σεξουαλικές αναφορές μεταξύ των έφηβων αγοριών.