Η Οικογένεια Άνταμς (2019)




Η Οικογένεια Άνταμς (2019)

Η Οικογένεια Άνταμς (2019)
  
The Addams Family (2019)The Addams Family (2019)
"Η Οικογένεια Άνταμς" 
★★★★★☆☆☆☆☆
Την ημέρα του γάμου τους, ο Γκόμεζ και η Μορτίσια Άνταμς εκδιώκονται από τη χώρα τους από έναν θυμωμένο όχλο και μετακομίζουν στο Νιου Τζέρσι, όπου βρίσκουν το τέλειο σπίτι σε ένα εγκαταλελειμμένο, στοιχειωμένο άσυλο ψυχασθενών. Δεκατρία χρόνια αργότερα, ο Γκόμεζ προετοιμάζει τον γιο τους Πάγκσλι για μία παραδοσιακή τελετή ενηλικίωσης, ενώ η Μορτίσια ανησυχεί για την κόρη τους τη Γουένσντεϊ, η οποία θέλει να βιώσει τον έξω κόσμο. Παράλληλα, η τηλεπαρουσιάστρια και κτηματομεσίτρια Μάργκο προσπαθεί να ανακαινίσει ή να κατεδαφίσει το σπίτι της οικογένειας. (87 λεπτά) (Ηλικία: 8+)
Σκηνοθεσία: Κόνραντ Βέρνον, Γκρεγκ Τίρναν
Ηθοποιοί: Όσκαρ Άϊζακ, Σαρλίζ Θερόν, Κλόι Γκρέις Μορέτζ, Φιν Γούλφχαρντ, Νικ Κρολ, Μπετ Μίντλερ, Άλισον Τζάνεϊ

Οι δημοφιλείς απόκοσμοι χαρακτήρες του Τσαρλς Άνταμς εμφανίζονται για πρώτη φορά στην κινηματογραφική οθόνη με μορφή animation. Δυστυχώς σε μια κοινότοπη περιπέτεια, η οποία συγκροτείται από διάφορες προβλέψιμες και ασύνδετες μεταξύ τους υποπλοκές με μοναδικό κοινό στοιχείο το μήνυμα της αποδοχής της διαφορετικότητας. Για τον σχεδιασμό των χαρακτήρων, οι δημιουργοί στράφηκαν στην πρωτότυπη εικονογράφησή τους του 1938, όμως η ψηφιακή πιστή αναδημιουργία τους στερείται καλαισθησίας.

Παρ’ όλα αυτά, το κύριο πρόβλημα της ταινίας Η Οικογένεια Άνταμς (2019) προέρχεται από την προσπάθεια να καλυφθεί συγχρόνως ένα ευρύ και αντιφατικό φάσμα θεατών. Το απλοϊκό περιεχόμενο των ιστοριών απευθύνεται μάλλον σε παιδιά προσχολικής ηλικίας, όμως η ταινία δεν ενδείκνυται για τόσο νεαρές ηλικίες καθώς τα μακάβρια και σαδιστικά στοιχεία, παρά την κωμική τους φύση, είναι έντονα. Ταυτόχρονα σε μία προσπάθεια απήχησης και σε κάποιο ενήλικο κοινό, υπάρχουν πολλαπλά σεξουαλικά υπονοούμενα. Επιπλέον αρνητικό είναι και ένας σχεδόν ασταμάτητος θόρυβος, που προέρχεται από την ταυτόχρονη παρουσία φωνητικών ερμηνειών, μουσικής και δυνατών ηχητικών εφέ.

Από τη θετική πλευρά υπάρχει ένας κοινωνικός σχολιασμός σχετικά με το τι επικρατεί ως φυσιολογικό στη σύγχρονη εποχή. Η ιστορία αντιπαραθέτει την εκκεντρική μα κατά βάθος αγαπημένη και φιλική οικογένεια με τη στερεοτυπική, εξεζητημένη εμφανισιακά και συμπεριφορικά τηλεοπτική παρουσιάστρια. Η Μάργκο παραμελεί το παιδί της και με τη χρήση μέσων ενημέρωσης και δικτύωσης επηρεάζει την κοινή γνώμη, κατασκευάζει άδειες και μη ρεαλιστικές κοινωνικές προσδοκίες και υπαγορεύει ομοιογένεια.

Υπάρχουν πολλά υπερφυσικά και μακάβρια στοιχεία, και ενώ κάποια είναι απωθητικά, στο σύνολό τους είναι ήπια για τα μεγαλύτερα παιδιά. Γίνεται χρήση διάφορων όπλων όπως σπαθιά, γκιλοτίνες, εκρηκτικά και τόξα με βέλη που βρίσκουν τον στόχο τους. Επιπλέον σημειώνονται αγενείς εκφράσεις και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί. Το πιο αρνητικό στοιχείο είναι τα διάσπαρτα συγκαλυμμένα σεξουαλικά υπονοούμενα. Γίνονται αναφορές στα φετίχ, στην πορνογραφία, στους επιδειξιομανείς και στο Viagra. Επίσης υπάρχει και μια ακατάλληλη έκφραση σεξουαλικού ενδιαφέροντος από μια ηλικιωμένη γυναίκα.