Το Φάντασμα του Μαυρογένη (1968)




Το Φάντασμα του Μαυρογένη (1968)

Blackbeard’s Ghost (1968)
  
Blackbeard’s Ghost (1968)Blackbeard’s Ghost (1968) 
"Το Φάντασμα του Μαυρογένη
★★★★★★★☆☆☆
Όταν ο Στιβ Γουόκερ φθάνει στη μικρή παραθαλάσσια πόλη Γκοντόλφιν για να εργαστεί στο τοπικό κολέγιο ως προπονητής στίβου, βρίσκει δωμάτιο σε ένα παλιό πανδοχείο, ιδιοκτήτριες του οποίου είναι οι ηλικιωμένες απόγονοι του πληρώματος του πειρατή Μαυρογένη. Ο Στιβ άθελα του απαγγέλλει ένα ξόρκι το οποίο τον καθιστά τον μοναδικό άνθρωπο που μπορεί να δει και να ακούσει το φάντασμα του Μαυρογένη. Ο πειρατής, εγκλωβισμένος ανάμεσα στους κόσμους των ζωντανών και των νεκρών από μια κατάρα της πρώην συζύγου του, θα μπορέσει να απελευθερωθεί μόνο αν κάνει μία καλή πράξη. (106 λεπτά) (Ηλικία: 5+)
Σκηνοθεσία: Ρόμπερτ Στίβενσον
Ηθοποιοί: Πίτερ Ουστίνοφ, Ντιν Τζόουνς, Σούζαν Πλίσετ, Έλσα Λάντσεστερ, Τζόντι Μπέικερ


Γνωστή και με τον τίτλο “Ένας Τρελός Τρελός Πειρατής”, αυτή η διασκεδαστική κωμωδία φαντασίας είναι η τελευταία κινηματογραφική παραγωγή που επιμελήθηκε προσωπικά ο Γουόλτ Ντίσνεϊ. Το Φάντασμα του Μαυρογένη (1968) βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα υπερφυσικής αγωνίας που εκδόθηκε τρία χρόνια νωρίτερα, το 1965, του καλλιτέχνη, εικονογράφου και συγγραφέα Μπεν Σταλ. Ο σταθερός τότε σκηνοθέτης του στούντιο της Disney Pictures, Ρόμπερτ Στίβενσον, μαζί με τον σεναριογράφο συνεργάτη του, Μπιλ Γουόλς, προχώρησαν σε αρκετές αλλαγές στο ύφος, την ιστορία και τους χαρακτήρες του μυθιστορήματος, δημιουργώντας μια ταινία που θυμίζει πολύ την παλαιότερη παραγωγή τους Ο Αφηρημένος Κύριος Καθηγητής (1961).

Η πλοκή είναι γεμάτη κωμικές καταστάσεις, δράση και ρομαντισμό και η αφήγηση χαρακτηρίζεται από έναν ευχάριστα γρήγορο ρυθμό. Τα βαριά ξύλινα σκηνικά, ο χαμηλός φωτισμός, τα πλούσια ηχητικά εφέ και η δυσοίωνη μουσική επένδυση δημιουργούν μια απολαυστικά ζοφερή ατμόσφαιρα, και αν και τα οπτικά εφέ είναι πια τεχνικά ξεπερασμένα, δεν παύουν να είναι ευρηματικά.

Η ιστορία αποτελείται από διάφορες υποπλοκές, αρκετά απλές όμως ώστε να γίνονται κατανοητές ακόμα και από τους νεαρότερους θεατές. Ο σοβαρός Στιβ προσπαθεί να ελευθερωθεί από το εύθυμο μα φορτικό φάντασμα, ενώ ταυτόχρονα καλείται να βοηθήσει την ομάδα του να νικήσει στο κολεγιακό πρωτάθλημα. Παράλληλα, επιχειρεί να σώσει το πανδοχείο από έναν αδίστακτο γκάνγκστερ που θέλει να το κατεδαφίσει για να χτίσει στη θέση του καζίνο. Επίσης, ο προπονητής προσπαθεί να κατακτήσει την καρδιά της συναδέλφου του, Τζο Αν, η οποία τον συμπαθεί, αλλά ανησυχεί για την ανεξήγητη συμπεριφορά του.

Καθώς η ταινία περιστρέφεται γύρω από σκοτεινά φανταστικά θέματα, όπως μάγισσες, ξόρκια και φαντάσματα έχει αρκετές, αλλά ήπιες, τρομακτικές σκηνές. Ο Μαυρογένης ξεφεύγει από τον απειλητικό χαρακτήρα του βιβλίου και μετατρέπεται σε ένα πομπώδη και συμπαθητικό ήρωα. Ωστόσο, έχει επίμονα ελαττώματα, όπως τον αλκοολισμό και την τάση να εξαπατά. Ο Στιβ συχνά φωνάζει εξοργισμένος. Υπάρχουν σκηνές κωμικής βίας ανάμεσα στους ήρωες και κάποιους γκάνγκστερς που οπλοφορούν.