Ιστορία Χωρίς Τέλος (1984)

Ιστορία Χωρίς Τέλος (1984)

The NeverEnding Story (1984)

Ιστορία Χωρίς Τέλος (1984)Die Unendliche Geschichte (1984) 
"Ιστορία Χωρίς Τέλος"  - "The NeverEnding Story"
★★★★★★☆☆☆☆
Κυνηγημένος από συμμαθητές του, ο 10χρονος μοναχικός βιβλιοφάγος Μπάστιαν Μπάλταζαρ Μπουκς αναζητά καταφύγιο σε ένα παλιό βιβλιοπωλείο. Εκεί, βρίσκει και δανείζεται κρυφά ένα μυστηριώδες βιβλίο με τίτλο “Ιστορία Χωρίς Τέλος”. Ο Μπάστιαν κρύβεται στη σοφίτα του σχολείου του και ξεκινά να διαβάζει το ασυνήθιστο βιβλίο. Αναπάντεχα, γίνεται μέρος της ιστορίας και καλείται να βοηθήσει τον ήρωα της, τον γενναίο νεαρό πολεμιστή Ατρέγιου, να σώσει τον κόσμο της Ονειροφαντασίας από το καταστρεπτικό αόρατο Τίποτα. (93 λεπτά) (Ηλικία: 7+)
Σκηνοθεσία:   Βόλφγκανγκ Πέτερσεν
Ηθοποιοί: Νόα Χάθαγουεϊ, Μπάρετ Όλιβερ, Τάμι Στρόνακ, Μόουζις Γκαν

Κατά την κυκλοφορία της η Ιστορία Χωρίς Τέλος (1984) με προϋπολογισμό 27 εκατομμυρίων δολαρίων, αναδείχθηκε στην ακριβότερη Ευρωπαϊκή κινηματογραφική παραγωγή που είχε δημιουργηθεί ποτέ. Η Γερμανική και Αμερικάνικη συμπαραγωγή βασίζεται στο πρώτο μισό μέρος του ομώνυμου βιβλίου φαντασίας του Γερμανού συγγραφέα Μίχαελ Έντε. Η υπόλοιπη ιστορία του βιβλίου του Έντε γυρίστηκε από διαφορετικούς συντελεστές και ηθοποιούς 6 χρόνια αργότερα, με τον τίτλο Ιστορία Χωρίς Τέλος ΙΙ (1990).


Καταβεβλημένος από τον πρόσφατο θάνατο της μητέρας του, την έλλειψη υποστήριξης από τον πατέρα του και από  μια παρέα αγοριών που τον εκφοβίζουν, ο νεαρός Μπάστιαν ξεφεύγει από την πραγματικότητα μέσα στα περιπετειώδη βιβλία του. Μην μπορώντας να αντισταθεί στη γοητεία του μυστηριώδους βιβλίου με τίτλο Ιστορία Χωρίς Τέλος, το αγόρι διαβάζει για τον φανταστικό κόσμο της Ονειροφαντασίας. Στο βιβλίο η Ονειροφαντασία καταβροχθίζεται αργά από μια αόρατη δύναμη που ονομάζεται “Το Τίποτα”.

Η Αυτοκράτειρα της Ονειροφαντασίας έχοντας αρρωστήσει βαριά δεν μπορεί να προστατεύσει τον κόσμο της. Τότε, ο νεαρός ήρωας Ατρέγιου, παρέα με το πιστό του άλογο, τον Άρταξ, αναλαμβάνει να βρει τη θεραπεία. Όμως το Τίποτα καλεί τον σκοτεινό υπηρέτη του, τον Γκμορκ, ένα έξυπνο πλάσμα που μοιάζει με λύκο, να βρει και να σκοτώσει τον Ατρέγιου. Καθώς ο Μπάστιαν διαβάζει το βιβλίο, διαπιστώνει ότι οι χαρακτήρες του βιβλίου αρχίζουν να αναφέρονται στον ίδιο ζητώντας τη βοήθειά του και τελικά μεταφέρεται στον φανταστικό κόσμο τους.

Η ταινία παρά τα ξεπερασμένα οπτικά εφέ, τις συχνά ξύλινες ερμηνείες και το γεγονός πως αφηγείται μόνο τη μισή από την πρωτότυπη ιστορία, καταφέρνει να κινήσει το ενδιαφέρον των θεατών. Η ιστορία προσφέρει όμορφα και διαχρονικά μηνύματα για τη φαντασία, το θάρρος, την αυτογνωσία, τη διαφορετικότητα και την ελπίδα.

Η ατμόσφαιρα γίνεται συχνά σκοτεινή και οι περισσότεροι φανταστικοί χαρακτήρες είναι δύσμορφοι. Αρκετές από τις περιπέτειες των ηρώων είναι ήπια τρομακτικές, όπως η αναμέτρηση του Ατρέγιου με τον Γκμορκ. Κάποιες σκηνές είναι συναισθηματικά έντονες, όπως ο δραματικός θάνατος ενός αγαπημένου ζώου.