Λοχίας Στάμπι (2018)



Λοχίας Στάμπι (2018)

Sgt. Stubby: An American Hero (2018)









 
Λοχίας Στάμπι (2018)Sgt. Stubby: An American Hero (2018)
"Λοχίας Στάμπι" 
★★★★★★★
Όταν ο Αμερικανός στρατιώτης Ρόμπερτ Κόνροϊ πετά ένα μπισκότο σε έναν πεινασμένο αδέσποτο σκύλο, εκείνος τον ακολουθεί στο στρατόπεδο. Εκεί, κερδίζει τη συμπάθεια και των υπόλοιπων στρατιωτών και αξιωματικών και συμμετέχει στη στρατιωτική εκπαίδευση. Όταν οι στρατιώτες αποστέλλονται στην Ευρώπη για να πολεμήσουν στο πλάι των Γάλλων, ο σκύλος, που πια ακούει στο όνομα Στάμπι, τους ακολουθεί. Στη μάχη ο Στάμπι εντοπίζει τραυματίες στη νεκρή ζώνη και μαζί με τον Κόνροϊ και τον Γάλλο φίλο τους Γκαστόν σώζουν τη μονάδα τους και ένα κοντινό χωριό από μια επίθεση αερίων. (84 λεπτά) (Ηλικία: 6+)
Σκηνοθεσία: Ρίτσαρντ Λάνι
Ηθοποιοί: Λόγκαν Λέρμαν, Έλενα Μπόναμ Κάρτερ, Ζεράρ Ντεπαρντιέ, Τζιμ Φαρ, Τζόρνταν Μπεκ, Τζέισον Εζέλ

O Λοχίας Στάμπι (2018) αποτελεί την πρώτη ταινία κινουμένων σχεδίων της Fun Academy, μιας εταιρείας που, αναπάντεχα με την επωνυμία της, εξειδικεύεται σε πολεμικές παραγωγές. O δημιουργός του ντοκιμαντέρ για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο The American Road to Victory (2010) Ρίτσαρντ Λάνι βρίσκεται πίσω από τη σκηνοθεσία, αλλά και από το σενάριο, το οποίο συνέγραψε μαζί με τον Μάικ Στόκι, τον βετεράνο του Βιετνάμ και τεχνικό σύμβουλο παραγωγών με θέμα τον πόλεμο, όπως το Band of Brothers (2001) και το Pacific (2010).

Η ταινία κυκλοφόρησε στην 100ή επέτειο της λήξης του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου (1914-1918). Η παραγωγή αποτίει φόρο τιμής στους μαχητές των Ενωμένων Δυνάμεων με τη μορφή μιας γλυκιάς ιστορίας εμπνευσμένης από τον πραγματικό Στάμπι, έναν σκύλο που παρασημοφορήθηκε για τη βοήθειά του στη μάχη.

Το animation που πραγματοποιήθηκε από τα στούντιο Mikros Image στο Μόντρεαλ και το Παρίσι, δεν έχει την υψηλή αισθητική των μεγάλων στούντιο κινούμενων σχεδίων, ωστόσο οι κινήσεις των χαρακτήρων είναι καλοδουλεμένες και ο ίδιος ο επώνυμος χαρακτήρας είναι ταυτόχρονα εκφραστικός και φυσικός.

Αν και η ταινία επικεντρώνεται στις περιπέτειες του Κόνροϊ και του Στάμπι, ένας ενήλικας μπορεί να χρησιμοποιήσει την ιστορία τους ως ευκαιρία και σημείο αναφοράς για να προσφέρει ένα ενδιαφέρον μάθημα ιστορίας στα παιδιά. Παραλείποντας τις σκληρές λεπτομέρειες της μάχης, παρουσιάζονται αρκετές από τις δύσκολες συνθήκες του πολέμου, όπως ο κίνδυνος, η μοναξιά, ο φόβος, οι τραυματισμοί και οι απώλειες. Παράλληλα αναδεικνύονται η συντροφικότητα, η ελπίδα, το κουράγιο και η γενναιότητα.

Η έμφαση στον ηρωισμό, τα αποστειρωμένα βίαια στοιχεία και οι γεμάτοι κατανόηση χαρακτήρες, δημιουργούν μια ενδιαφέρουσα πολεμική ταινία που δεν σοκάρει τα παιδιά. Σε αυτό συνεισφέρουν και η καθησυχαστική αφήγηση της Έλενα Μπόναμ Κάρτερ, αλλά και η γλυκιά ορχηστρική επένδυση του Πάτρικ Ντόυλ. Ωστόσο, αυτά ακριβώς τα στοιχεία ενδέχεται να οδηγήσουν τους νεαρούς θεατές να σχηματίσουν μια ρομαντική ιδέα για τον πόλεμο.

Μεγάλο μέρος της ταινίας διαδραματίζεται στα χαρακώματα. Περιλαμβάνονται επιθέσεις με βόμβες, δηλητηριώδη αέρια, όπλα, χειροβομβίδες, τραυματισμοί και ασθένειες. Σημειώνεται ο εκτός οθόνης θάνατος ενός συμπαθητικού υποστηρικτικού χαρακτήρα.