Τα Παιδιά που Έβλεπαν τα Τρένα να Περνούν (1970)



Τα Παιδιά που Έβλεπαν τα Τρένα να Περνούν (1970)

  
The Railway Children (1970)
"Τα Παιδιά που Έβλεπαν τα Τρένα να Περνούν"
★★★★★★★★☆☆
Στις αρχές του 19ου αιώνα, ο πατέρας της Ρομπέρτα, της Φίλις και του Πίτερ εξαφανίζεται μετά από μία μυστηριώδη επίσκεψη κυβερνητικών πρακτόρων στο σπίτι τους. Η μητέρα τους, η κυρία Γουότερμπερι, αναγκάζεται μετά από οικονομικές δυσκολίες να μετακομίσει με τα τρία παιδιά από την πολυτελή Λονδρέζικη βίλα τους σε ένα ερειπωμένο σπίτι μιας μικρής πόλης του Γιορκσάιρ. Στην επαρχία, τα παιδιά διασκεδάζουν παρακολουθώντας τα τρένα να περνούν, χαιρετούν τους επιβάτες και κάνουν φίλους που θα τους βοηθήσουν να λύσουν το μυστήριο της εξαφάνισης του αγαπημένου πατέρα τους. (110 λεπτά) (Ηλικία: 7+) 
Σκηνοθεσία: Λάιονελ Τζέφρις
Ηθοποιοί: Ντίνα Σέρινταν, Τζένι Άγκουτερ, Σάλι Τόμσετ, Μπερνάρντ Κρίμπινς, Γκάρι Γουόρεν, Γουίλιαμ Μέρβιν

Γνωστή και με τον τίτλο “Τα Παιδιά Του Σιδηροδρόμου”, αυτή η γλυκιά ταινία του Άγγλου σκηνοθέτη Λάιονελ Τζέφρις, αποτελεί ένα από τα πιο γοητευτικά κρυφά διαμάντια του παγκόσμιου παιδικού κινηματογράφου.

Τα Παιδιά που Έβλεπαν τα Τρένα να Περνούν (1970) βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του 1905 της Αγγλίδας συγγραφέα Ίντιθ Νέσμπιτ. Η ταινία κατέκτησε το 1999 την 66η θέση στη λίστα του Βρετανικού Ινστιτούτου Κινηματογράφου (BFI) με τις 100 Καλύτερες Βρετανικές Ταινίες όλων των εποχών.

Η ιστορία πραγματεύεται το πνεύμα, την ελευθερία και τις χαρές της παιδικής ηλικίας, τη σημασία της οικογένειας, της ελπίδας και της γενναιότητας. Παράλληλα, διανθίζεται από ένα ήρεμο χιούμορ και από τις μικρές περιπέτειες των νεαρών ηρώων κατά μήκος των σιδηροδρομικών γραμμών.

Η ατμόσφαιρα είναι απολαυστικά παλιομοδίτικη και αθώα και η μουσική επένδυση του Τζόνι Ντάγκλας είναι ταιριαστά μελωδική και συναισθηματική. Οπτικά η ταινία ευχαριστεί με ζεστά, φωτεινά χρώματα, μουσειακά τρένα του 18ου και 19ου αιώνα, όμορφα κοστούμια και ειδυλλιακά σκηνικά της επαρχιακής Βόρειας Αγγλίας.

Η Ντίνα Σέρινταν δίνει μια αυθεντική ερμηνεία στο ρόλο της πολύ ενδιαφέρουσας κυρίας Γουότερμπερι, μιας δυνατής γυναίκας και αφοσιωμένης μητέρας, η οποία παίρνει τη ζωή στα χέρια της, προσαρμόζεται σε δυσχερείς συνθήκες με αξιοπρέπεια, δίνει δύναμη στα παιδιά της και τα διδάσκει πολύτιμα μαθήματα για τη ζωή.

Τα τρία αδέλφια, προσαρμόζονται όμορφα στο νέο τους περιβάλλον και παρά τα κάποια αφελή λάθη που κάνουν, αποτελούν εξαιρετικά πρότυπα για κάθε παιδί λόγω της καλοσύνης, της υπευθυνότητας, της εφευρετικότητας, της ζωντάνιας και του ρομαντισμού τους. Η ιστορία τονίζει την αξία της φιλίας, της οικογένειας, της αγάπης, της ελπίδας και της ακεραιότητας. 

Ανάμεσα στις λιγοστές εντάσεις της ταινίας, μια υπηρέτρια χαστουκίζει ένα αγόρι, ενώ ένα άλλο σπάει το πόδι του. Επιπλέον, τα παιδιά διακινδυνεύουν τη ζωή τους για να αποτρέψουν ένα σιδηροδρομικό ατύχημα.