Ο Αδελφός του Αϊ Βασίλη (2007)



Ο Αδελφός του Άι Βασίλη (2007)

Ο Αδελφός του Αϊ Βασίλη (2007)


Fred Claus (2007)Fred Claus (2007)
"Ο Αδελφός του Άι Βασίλη" 
★★★★☆☆☆☆☆☆
Ο Φρεντ Κλος, όταν γεννήθηκε ο μικρότερος αδερφός του, ο Νικ, του υποσχέθηκε πως θα είναι ο καλύτερος αδελφός. Ωστόσο, μεγαλώνοντας, κουρασμένος από την καλοσύνη του Νικ και την προφανή προτίμηση της μητέρας του σε αυτόν, ο Φρεντ κατέληξε να απεχθάνεται τον αδελφό, τους γονείς και τη ζωή του. Ο Νικ τελικά έγινε άγιος (Σάντα Κλος), και τόσο ο ίδιος όσο και η οικογένειά του πάγωσαν στον χρόνο. Αιώνες αργότερα, ο κυνικός και ανέντιμος πια Φρεντ, χρειάζεται γρήγορα μετρητά και αναγκάζεται να επισκεφτεί τον αδελφό του στον Βόρειο Πόλο. (116 λεπτά) (Ηλικία: 8+)
Σκηνοθεσία: Ντέιβιντ Ντόμπκιν
Ηθοποιοί: Βινς Βον, Πολ Τζιαμάτι, Τζον Μάικλ Χίγκινς, Μιράντα Ρίτσαρντσον, Ελίζαμπεθ Μπανκς, Ρέιτσελ Βάις, Κάθι Μπέιτς, Κέβιν Σπέισι


Όπως και Το Ξωτικό των Χριστουγέννων (2003) του Τζον Φαβρό με τον Γουίλ Φέρελ, η κωμική χριστουγεννιάτικη ταινία του Ντέιβιντ Ντόμπκιν πραγματεύεται την αντίθεση μεταξύ του κυνισμού και του πνεύματος των Χριστουγέννων σε ένα σύγχρονο περιβάλλον. Επίσης, και εδώ πρωταγωνιστεί ένα ακόμα μέλος της κωμικής ομάδας frat pack, ο Βινς Βον.

Όμως, με ένα ανέμπνευστο και ελλειμματικό σενάριο και άξεστο χιούμορ, η ταινία υπολείπεται της αθωότητας και των ευγενικών προθέσεων της προγενέστερης. Τα σκηνικά και η μουσική είναι γιορτινά, όμως ο Βόρειος Πόλος στερείται της αναμενόμενης χριστουγεννιάτικης μαγείας, με έναν αγχωμένο και αδύναμο Άι Βασίλη, πρόχειρα ψηφιακά στοιχεία και μη ανεπτυγμένους υποστηρικτικούς χαρακτήρες.

Τον 21ο αιώνα, ο Φρεντ έχει μετατραπεί στο αντίθετο του αδελφού του. Η δουλεία του είναι να κατάσχει πράγματα, τα οποία στη συνέχεια κλέβει. Ο επαγγελματικός του στόχος είναι να ανοίξει ένα πρακτορείο στοιχημάτων για το οποίο χρειάζεται 50.000 δολάρια. Ο Φρεντ προσπαθεί να συγκεντρώσει τα χρήματα προσποιούμενος πως μαζεύει δωρεές για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Όμως, καταλήγει στη φυλακή και ζητά τη βοήθεια του αδελφού του. Ο Νικ συμφωνεί να του στείλει χρήματα για αποφυλακιστεί, αλλά και να του δώσει επιπλέον 50.000 δολάρια. Όλα αυτά υπό τον όρο πως ο Φρεντ θα τον επισκεφτεί στον Βόρειο Πόλο και θα βοηθήσει με τις προετοιμασίες των Χριστουγέννων.

Τα θέματα αφορούν τις οικογενειακές σχέσεις, με έμφαση στις αδελφικές προστριβές και τις προτιμήσεις των γονέων ανάμεσα στα παιδιά τους. Επίσης, η ταινία προτείνει την ιδέα πως κανένα παιδί ή ενήλικος δεν είναι στα αλήθεια κακός. Πιο χειροπιαστή είναι η πρόταση πως μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο, ξεκινώντας με το να αλλάξουμε τον ίδιο μας τον εαυτό.

Μεγάλο μέρος του χιούμορ βασίζεται σε ήπια σεξουαλικά υπονοούμενα και βίαια περιστατικά. Ο Φρεντ δέχεται επίθεση από μια ομάδα θυμωμένων ανδρών που φορούν στολές του Άι Βασίλη, αλλά και από επιθετικά ξωτικά. Ένας χιονοπόλεμος μεταξύ του Φρεντ και του Νικ καταλήγει σε μάχη σώμα με σώμα. Η βοηθός του Νικ είναι ντυμένη αποκαλυπτικά, ενώ χρησιμοποιούνται διάφορες αγενείς εκφράσεις και υπάρχει τοποθέτηση προϊόντων.