Ζουζούνια (1998)




Ζουζούνια (1998)

Ζουζούνια (1998)


A Bug's Life (1998)
"Ζουζούνια"
★★★★★★★☆☆☆
Ο Φλικ, ένα εφευρετικό μα αδέξιο μυρμήγκι, καταστρέφει άθελά του όλα τα αποθέματα της τροφής που είχε συλλέξει η αποικία του με σκοπό να τα προσφέρει σε μια βίαιη συμμορία ακρίδων που τους εκβιάζει. Ο γενναίος Φλικ φεύγει εθελοντικά από τη φωλιά του, αποφασισμένος να βρει δυνατά έντομα, πρόθυμα να βοηθήσουν τα μυρμήγκια να διώξουν για πάντα τις ακρίδες. Αν και αναζητά σκληρούς πολεμιστές, μετά από μια παρεξήγηση ο Φλικ προσλαμβάνει τα μέλη ενός αποτυχημένου θιάσου τσίρκου, τα οποία πιστεύουν πως η προσφορά εργασίας που αποδέχτηκαν αφορά μια θεατρική παράσταση. (95 λεπτά) (Ηλικία: 5+)
Σκηνοθεσία: Τζον Λάσιτερ
Ηθοποιοί: Ντέιβ Φόλεϊ, Κέβιν Σπέισι, Τζούλια Λούις-Ντρέιφους, Χέιντεν Πανετιέρ, Ντένις Λίρι, Φίλις Ντίλερ, Τζο Ρανφτ, Ντέιβιντ Χάιντ Πιρς, Μπραντ Γκάρετ, Μπόνι Χαντ


Η 2η ταινία της Pixar και του σκηνοθέτη Τζον Λάσιτερ μετά το Toy Story (1995), είναι μια κωμική περιπέτεια φαντασίας, η οποία βασίζεται στο μύθο του Αισώπου “Το Μυρμήγκι και η Ακρίδα”. Τα επιμέρους στοιχεία της πλοκής του Ζουζούνια (1998) εμπνέονται από την κλασική ταινία του Ακίρα Κουροσάβα, Οι Επτά Σαμουράι (1954).

Καθώς τη δεκαετία του 1990, η τεχνολογία δημιουργίας ταινιών κινουμένων σχεδίων με υπολογιστή βρισκόταν ακόμα στα αρχικά της στάδια, οι ανθρώπινοι χαρακτήρες αποφεύγονταν, ενώ τα ζώα, όπως και τα παιχνίδια, προσφέρονταν ως πρωταγωνιστές λόγω των μειωμένων σχεδιαστικών τους απαιτήσεων. Εδώ, τα έντομα είναι εμφανώς ανθρωποποιημένα. Αντιπροσωπευτικό παράδειγμα αποτελεί η αντικατάσταση των έξι άκρων των μυρμηγκιών με δύο χέρια και δύο πόδια, πάνω στα οποία στέκονται όρθια.

Ο καλοπροαίρετος Φλικ είναι ένα δημιουργικό μυρμήγκι, αποφασισμένο να βρει τρόπους να κάνει τη ζωή της αποικίας του καλύτερη. Ωστόσο, οι προσπάθειές του αντιμετωπίζονται με επιφύλαξη και ενόχληση από τους συμβατικούς συμπολίτες του. Για να αποδείξει πως τα μυρμήγκια είναι ικανά για περισσότερα από όσα τα ίδια πιστεύουν, ο Φλικ πρέπει να πιστέψει πρώτα στον εαυτό του, αλλά και στο θάρρος και στη δύναμη της αποικίας του.

Η έμπειρη και πρόσχαρη Βασίλισσα ανυπομονεί να αποσυρθεί και να περάσει το στέμμα στη μεγαλύτερη κόρη της, την πριγκίπισσα Άττα. Η Άττα προσπαθεί, με αποφασιστικότητα και προθυμία, να αποδείξει ότι είναι άξια διάδοχος του θρόνου. Όμως οι νέες της υποχρεώσεις τη γεμίζουν άγχος και ανασφάλεια. Αυτά τα συναισθήματα την οδηγούν να αποδεχθεί το κατεστημένο και να αφήσει τις ακρίδες να την εκφοβίσουν. Τόσο η ίδια όσο και η ανοιχτόμυαλη μικρότερη αδερφή της, η Ντοτ, μαθαίνουν να υπερνικούν τους φόβους τους και να υπερασπίζονται τους εαυτούς τους και όσους εξαρτώνται από αυτές.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

Κεντρικό θέμα της ταινίας είναι ο εκφοβισμός. Για την καταπολέμηση του bulling προτείνεται τόσο η αυτοπεποίθηση και το θάρρος όσο η συνεργασία και η ενότητα. Η περιπετειώδης δράση είναι άφθονη μα ήπια. Μοναδικά στοιχεία που μπορεί να τρομάξουν τα πολύ μικρά παιδιά είναι οι απειλητικές ακρίδες και ο ανελέητος αρχηγός τους.