Ο Μύθος της Λίμνης (2007)
Ο Μύθος της Λίμνης (2007)

The Water Horse: Legend of the Deep (2007)


  
The Water Horse: Legend of the Deep (2007)
The Water Horse: Legend of the Deep (2007)
"Ο Μύθος της Λίμνης"
★★★★★★★☆☆☆
Όταν ο νεαρός γιος ενός αγνοούμενου Σκωτσέζου στρατιώτη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο μοναχικός Άνγκους ΜακΜάροου, βρίσκει μία παράξενη πέτρα στην κοντινή λιμνοθάλασσα, την παίρνει σπίτι και ανακαλύπτει ότι στην πραγματικότητα είναι ένα αυγό από το οποίο εκκολάπτεται ένα θρυλικό πλάσμα της Κέλτικης μυθολογίας. Όταν το σπίτι όπου ζει η οικογένειά του επιτάσσεται από Βρετανούς στρατιώτες, ο Άνγκους με τη βοήθεια της μεγαλύτερης αδελφής του, Κίρστι, και του νεοφερμένου τεχνίτη Λιούις, προσπαθεί να κρύψει το πλάσμα, το οποίο διπλασιάζει το μέγεθός του μέρα με τη μέρα. (112 λεπτά) (Ηλικία: 6+)
Σκηνοθεσία: Τζέι Ράσελ
Ηθοποιοί: Άλεξ Ιτέλ, 'Εμιλι Γουότσον, Μπεν Τσάπλιν, Ντέιβιντ Μόρισεϊ


Διασκευασμένη από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Άγγλου συγγραφέα Ντικ Κιν Σμιθ, αυτή η Βρετανική, Αμερικανική και Νεοζηλανδική συμπαραγωγή φαντασίας ακολουθεί στενά το κλασικό πρότυπο της μυστικής φιλίας μεταξύ ενός παιδιού και ενός ασυνήθιστου πλάσματος, εμπλουτίζοντας το με παιδικό χιούμορ, αντιπολεμικά μηνύματα, περιπέτεια, αβίαστο συναίσθημα και αληθοφανή ειδικά εφέ. 

Αν και η ιστορία διαδραματίζεται στις όχθες της Λοχ Νες στα Χάιλαντς της Σκωτίας, τα περισσότερα εξωτερικά πλάνα γυρίστηκαν στη Νέα Ζηλανδία, μια χώρα με ποικίλα και μεγαλοπρεπή τοπία, η οποία προσφέρει στους κινηματογραφιστές από όλο τον κόσμο σημαντική τεχνογνωσία και εξαιρετικά κίνητρα ώστε να κινηματογραφήσουν εκεί.

Η αντιπολεμική ταινία παρέχει μια ευκαιρία στα παιδιά να εξετάσουν το πώς επηρεάζονται οι ζωές των οικογενειών από τον πόλεμο και να συναισθανθούν τις εμπειρίες των παιδιών μετά την απώλεια ενός γονέα. Παρά τη βαρύτητα αυτών των θεμάτων, η ταινία καταφέρνει να διατηρεί ελαφρούς τόνους καθώς παρουσιάζει το πως διαφορετικές προσωπικότητες μπορούν να διαχειριστούν δύσκολες καταστάσεις αλλά και με το να βάζει στο επίκεντρό της τη φιλία, την αφοσίωση, τη συμπόνια και το θάρρος. Άλλα μηνύματα περιλαμβάνουν την υπερνίκηση των φοβιών, την ευθύνη των ανθρώπων να προστατεύουν τα υπόλοιπα πλάσματα και να αναγνωρίζουν την ανάγκη αυτών να ζουν ελεύθερα στο φυσικό τους περιβάλλον.

Επιπλέον, με το να ρίχνει φως στους λόγους που οδηγούν ανθρώπους στην παραπλάνηση, όπως τα οικονομικά οφέλη και την αναζήτηση δόξας, η ιστορία μπορεί να αποτελέσει έναυσμα για τις οικογένειες να μιλήσουν για τις απάτες και να αναγνωρίσουν πολλές από αυτές.

Η ταινία περιέχει κάποια σύντομα πλάνα με νεκρά ζώα, όπως ψάρια που εκσπλαχνίζονται από έναν ιχθυοπώλη και ένα ελάφι που σφαγιάζεται από έναν κυνηγό αλλά και τον, εκτός οθόνης, θάνατο ενός σκύλου. Προς το τέλος της ταινίας, υπάρχουν και κάποιες έντονες σκηνές δράσης, όπου στρατιώτες εξαπολύουν πυρά εναντίον των κεντρικών χαρακτήρων, οι οποίες ενδέχεται να τρομάξουν κάποια από τα πιο νεαρά παιδιά.