Ο Μύθος της Λίμνης (2007)




Ο Μύθος της Λίμνης (2007)

The Water Horse: Legend of the Deep (2007)


  
The Water Horse: Legend of the Deep (2007)
The Water Horse: Legend of the Deep (2007)
"Ο Μύθος της Λίμνης"
★★★★★★★☆☆☆
Ο νεαρός γιος ενός αγνοούμενου Σκωτσέζου στρατιώτη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο μοναχικός Άνγκους ΜακΜάροου, βρίσκει μία παράξενη πέτρα στην κοντινή λιμνοθάλασσα. Ο Άνγκους παίρνει την πέτρα στο σπίτι του και ανακαλύπτει ότι στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα αυγό, από το οποίο εκκολάπτεται ένα θρυλικό πλάσμα της Κελτικής μυθολογίας. Όταν το σπίτι όπου ζει η οικογένειά του επιτάσσεται από Βρετανούς στρατιώτες, ο Άνγκους με τη βοήθεια της μεγαλύτερης αδελφής του, της Κίρστι, και του νεοφερμένου τεχνίτη Λιούις, προσπαθεί να κρύψει το πλάσμα. (112 λεπτά) (Ηλικία: 6+)
Σκηνοθεσία: Τζέι Ράσελ
Ηθοποιοί: Άλεξ Ιτέλ, 'Εμιλι Γουότσον, Μπεν Τσάπλιν, Ντέιβιντ Μόρισεϊ


Διασκευασμένη από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Άγγλου συγγραφέα Ντικ Κιν Σμιθ, αυτή η Βρετανική, Αμερικανική και Νεοζηλανδική συμπαραγωγή φαντασίας ακολουθεί στενά το κλασικό πρότυπο της μυστικής φιλίας μεταξύ ενός παιδιού και ενός ασυνήθιστου πλάσματος. Ωστόσο, Ο Μύθος της Λίμνης (2007) εμπλουτίζει τη γνώριμη ιστορία με παιδικό χιούμορ, αντιπολεμικά μηνύματα, περιπέτεια, αβίαστο συναίσθημα και αληθοφανή ειδικά εφέ.

Αν και η ιστορία διαδραματίζεται στις όχθες της Λοχ Νες στα Χάιλαντς της Σκωτίας, τα περισσότερα εξωτερικά πλάνα γυρίστηκαν στη Νέα Ζηλανδία. Η νησιωτική χώρα στα νοτιοδυτικά του Ειρηνικού ωκεανού προσφέρει ποικίλα και μεγαλοπρεπή τοπία, αλλά και σημαντική τεχνογνωσία και εξαιρετικά κίνητρα σε κινηματογραφιστές από όλο τον κόσμο ώστε να κινηματογραφήσουν εκεί.

Η αντιπολεμική ταινία παρέχει μια ευκαιρία στα παιδιά να εξετάσουν το πώς επηρεάζονται οι ζωές των οικογενειών από τον πόλεμο και να συναισθανθούν τις εμπειρίες των παιδιών μετά την απώλεια ενός γονέα. Παρά τη βαρύτητα αυτών των θεμάτων, η ταινία καταφέρνει να διατηρεί ελαφρούς τόνους καθώς παρουσιάζει το πώς διαφορετικές προσωπικότητες μπορούν να διαχειριστούν δύσκολες καταστάσεις, αλλά και με το να βάζει στο επίκεντρό της τη φιλία, την αφοσίωση, τη συμπόνια και το θάρρος.

Άλλα μηνύματα περιλαμβάνουν την υπερνίκηση των φοβιών, την ευθύνη των ανθρώπων να προστατεύουν τα υπόλοιπα πλάσματα και να αναγνωρίζουν την ανάγκη αυτών να ζουν ελεύθερα στο φυσικό τους περιβάλλον.

Επιπλέον, με το να ρίχνει φως στους λόγους που οδηγούν ανθρώπους στην παραπλάνηση, όπως τα οικονομικά οφέλη και την αναζήτηση δόξας, η ιστορία μπορεί να αποτελέσει έναυσμα για τις οικογένειες να μιλήσουν για τις απάτες και πώς να τις αναγνωρίζουν.

Η ταινία περιέχει κάποια σύντομα πλάνα με νεκρά ζώα, όπως ψάρια που εκσπλαχνίζονται από έναν ιχθυοπώλη και ένα ελάφι που σφαγιάζεται από έναν κυνηγό αλλά και τον, εκτός οθόνης, θάνατο ενός σκύλου. Προς το τέλος της ταινίας, υπάρχουν και κάποιες έντονες σκηνές δράσης, κατά τις οποίες στρατιώτες εξαπολύουν πυρά εναντίον των κεντρικών χαρακτήρων.