Ο Καλόσαυρος (2015)Ο Καλόσαυρος (2015)

The Good Dinosaur (2015)


  
Ο Καλόσαυρος (2015)The Good Dinosaur (2015)
"Ο Καλόσαυρος"
★★★★★★★☆☆☆
Σε μια εναλλακτική εκδοχή της ιστορίας όπου η Γη δεν χτυπήθηκε ποτέ από τον αστεροειδή που έγινε η αιτία να εξαφανιστούν οι δεινόσαυροι, τα προϊστορικά ζώα επιβίωσαν και εξελίχθηκαν. Όταν ο αδέξιος νεαρός Απατόσαυρος Άρλο απομακρύνεται άθελα του από το σπίτι του, πρέπει να πραγματοποιήσει ένα μακρινό και επικίνδυνο ταξίδι για να επιστρέψει κοντά στη μητέρα και στα αδέλφια του. Στο ταξίδι τον συντροφεύει ένα θαρραλέο ορφανό αγόρι των σπηλαίων και μαζί συναντούν φιλικά και εχθρικά πλάσματα και αντιμετωπίζουν διάφορες φυσικές απειλές. (94 λεπτά) (Ηλικία: 8+) 
Σκηνοθεσία: Πίτερ Σον
Ηθοποιοί: Ρέιμοντ Οτσόα, Τζακ Μπράιτ, Σαμ Έλιοτ, Άννα Πάκουιν, Τζέφρι Ράιτ, Φράνσις ΜακΝτόρμαντ, Α.Τζ. Μπάκλεϊ


Η 16η ταινία της Pixar είναι μια προϊστορική περιπέτεια με εντυπωσιακά οπτικά στοιχεία και δυνατά μηνύματα για την οικογένεια και το θάρρος, όμως η γνώριμη ιστορία της στερείται του θεματικού βάθους, της ευρηματικότητας και της συναρπαστικής πλοκής που χαρακτηρίζει την πλειονότητα των παραγωγών του στούντιο. Οι δημιουργοί της, μέσα σε μία ταραχώδη παραγωγή που διήρκεσε 5 χρόνια, προσπάθησαν να αντισταθμίσουν την αδύναμη πλοκή με τόσο συχνές και έντονες σκηνές δράσης και συγκινησιακών καταστάσεων που το αποτέλεσμα γίνεται συχνά αγχώδες και θλιβερό.

Το πιο δυνατό κομμάτι της ταινίας είναι η φωτορεαλιστική απεικόνιση του φυσικού περιβάλλοντος. Μέσα από το ταξίδι των ηρώων, ο θεατής μπορεί να απολαύσει μεγάλους ζωντανούς ουρανούς, πανέμορφα ορεινά, δασικά και πεδινά τοπία, και αληθοφανή ρυάκια, ποτάμια, γκέιζερ και καταρράκτες, εμπνευσμένα από την αμερικανική φύση.

Με εκατομμύρια περισσότερα χρόνια στη διάθεσή τους, οι δεινόσαυροι εξελίχθηκαν, ανέπτυξαν υψηλότερη νοημοσύνη, γλώσσα και έναν στοιχειώδη πολιτισμό. Έχοντας εκκολαφθεί λίγο μετά την ικανή αδελφή του τη Λίμπι και τον δυνατό αδελφό του τον Μπακ, ο 11χρονος Άρλο, αν και πρόθυμος να βοηθήσει και να ευχαριστήσει τους αγαπημένους του γονείς, δεν μπορεί να ξεπεράσει τους φόβους του για τα πάντα. Μετά από ένα τραυματικό περιστατικό όπου χάνει τον πατέρα του, ο Άρλο βρίσκεται μακριά από το σπίτι του και προσπαθεί να επιβιώσει μόνος του. Βοηθός του στέκεται ένα άγριο ανθρώπινο παιδί που έχει ζήσει μόνο του για μεγάλο μέρος της ζωής του. Οι δύο αναπάντεχοι φίλοι προσπαθούν να επιστρέψουν στο σπίτι του Άρλο και κατά μήκος της διαδρομής αντιμετωπίζουν σαρκοβόρα αρπακτικά και απειλητικά φυσικά φαινόμενα.

Τα κυριότερα μηνύματα της ιστορίας αφορούν τη σημασία να ξεπεράσει κανείς τους φόβους και τα όρια που έχει θέσει ο ίδιος στον εαυτό του, ενώ παράλληλα προωθείται η αφοσίωση, η σκληρή δουλειά, η καλοσύνη και η επινοητικότητα.

Η ταινία έχει πολλά ανησυχητικά θέματα και τρομακτικές σκηνές, που περιλαμβάνουν τους θανάτους των μελών της οικογένειας και χαρακτήρες που χωρίζονται από τις οικογένειές τους και απειλούνται από άγριους θηρευτές και φυσικές καταστροφές.