Χόκους Πόκους: Οι Τρεις Μάγισσες (1993)



Χόκους Πόκους: Οι Τρεις Μάγισσες (1993)

Χόκους Πόκους: Οι Τρεις Μάγισσες (1993)




 
Hocus Pocus (1993)
"Χόκους Πόκους: Οι Τρεις Μάγισσες"
★★★★★★★☆☆☆
Το 1693, τη νύχτα του Χαλοουίν, οι αδερφές Σάντερσον, η Γουίνιφρεντ, η Σάρα και η Μαίρη, απορρόφησαν τη ζωή ενός μικρού κοριτσιού για να μείνουν νέες. Οι κάτοικοι της πόλης του Σάλεμ ανακάλυψαν τις μάγισσες και τις καταδίκασαν σε απαγχονισμό. 300 χρόνια αργότερα, ένα έφηβο αγόρι, ο Μαξ, ανασταίνει άθελά του τις τρεις αδερφές. Οι μάγισσες στοχεύουν να κλέψουν τη ζωή των παιδιών του Σάλεμ για να γίνουν αθάνατες. Ο Μαξ, μαζί με τη φίλη του, την Άλισον, και τη μικρή του αδερφή, τη Ντάνι, είναι οι μόνοι που μπορούν να τις σταματήσουν πριν να είναι πολύ αργά. (96 λεπτά) (Ηλικία: 9+)
Σκηνοθεσία: Κένι Ορτέγκα
Ηθοποιοί: Μπετ Μίντλερ, Σάρα Τζέσικα Πάρκερ, Κάθι Νατζίμι, Όμρι Κατζ, Θόρα Μπερτς, Βινέσα Σο


Το Hocus Pocus της Disney είναι μια κλασική Χαλοουίν κωμική περιπέτεια φαντασίας που έχει αναδειχθεί σε αγαπημένη cult ταινία από την κυκλοφορία της το 1993. Ο σπάνιος συνδυασμός χιούμορ, φαντασίας και στοιχείων τρόμου απευθύνεται σε θεατές όλων των ηλικιών, εκτός των πολύ νεαρών παιδιών. Με διασκεδαστικούς χαρακτήρες, απολαυστικές ερμηνείες, ένα εμβληματικό soundtrack και μια πανέξυπνη γάτα που μιλάει, η ταινία μεταδίδει μηνύματα για την οικογένεια, τη φιλία και την αυτοπεποίθηση.

Αν και η ιστορία είναι προβλέψιμη και στερείται πρωτοτυπίας και ευρηματικών στοιχείων, η ταινία είναι ιδιαίτερα δημοφιλής. Αυτό οφείλεται, σε μεγάλο βαθμό, στις πρωταγωνίστριές της, Μπετ Μίντλερ, Σάρα Τζέσικα Πάρκερ και Κάθι Νατζίμι, και στις υπερθεατρικές τους κωμικές ερμηνείες. Το soundtrack είναι επίσης αξιοσημείωτο, με αξέχαστα τραγούδια, όπως τα “I Put a Spell on You”, “Come Little Children” και “Magic”, τα οποία βοηθούν τους θεατές να μπουν στο πνεύμα της γιορτής του Χαλοουίν.

Άλλος ένας βασικός λόγος της απήχησης της ταινίας είναι το χιούμορ της, που χαρακτηρίζεται από έναν ανάλαφρο και επιτηδευμένα ανόητο τόνο. Τα αστεία πηγάζουν από σωματική κωμωδία και πνευματώδεις ατάκες, ενώ τονίζεται η κωμική πλευρά των υπερφυσικών και τρομακτικών στοιχείων, μετατρέποντάς τα φιλικά προς τα παιδιά. 

Η ιστορία αφηγείται την περιπέτεια δύο εφήβων και ενός νεαρού κοριτσιού που πρέπει να συνεργαστούν για να σώσουν τα παιδιά του Σάλεμ, αναδεικνύοντας την αξία της ενότητας και τη δύναμη της φιλίας. Επίσης, διερευνά τη μάχη μεταξύ του καλού και του κακού και τη σημασία του να υπερασπίζεται κανείς αυτό που είναι σωστό. Οι ήρωες έρχονται αντιμέτωποι με προκλήσεις που απαιτούν από αυτούς να πιστεύουν ο ένας στον άλλον, αλλά και στον ίδιο τους τον εαυτό.

Η ταινία περιέχει κάποιες ήπιες σεξουαλικές αναφορές και βίαιες πράξεις. Μια κατάρα χρειάζεται έναν παρθένο για να σπάσει, μία από τις μάγισσες φλερτάρει διαρκώς, ενώ σημειώνονται αναφορές στο γυναικείο στήθος και στην παρακολούθηση κοριτσιών να γδύνονται. Οι μάγισσες πεθαίνουν δύο φορές, τη μία με απαγχονισμό. Χαρακτήρες κλειδώνονται σε έναν κλίβανο για να καούν. Ένα παιδί πεθαίνει. Σημειώνεται bulling.