Ο Τσάρλι και το Εργοστάσιο Σοκολάτας (2005)



Ο Τσάρλι και το Εργοστάσιο Σοκολάτας (2005) 

Ο Τσάρλι και το Εργοστάσιο Σοκολάτας (2005)


Charlie and the Chocolate Factory (2005)
"Ο Τσάρλι και το Εργοστάσιο Σοκολάτας"
★★★★★★★☆☆☆
Ο Τσάρλι Μπάκετ, ένα ευγενικό, φτωχό αγόρι κερδίζει ένα χρυσό εισιτήριο για να επισκεφτεί το μυστηριώδες εργοστάσιο σοκολάτας του εκκεντρικού Γουίλι Γουόνκα. Μαζί με άλλα τέσσερα παιδιά και τους συνοδούς τους, ο Τσάρλι και ο παππούς του, ο Τζο, ξεκινούν ένα ταξίδι γεμάτο φανταστικά αξιοθέατα. Καθώς οι επισκέπτες περιηγούνται στο αχανές εργοστάσιο με οδηγό τους τον ίδιο τον Γουόνκα, εισέρχονται σε εντυπωσιακά μα επικίνδυνα δωμάτια, συναντούν περίεργα πλάσματα και αντιμετωπίζουν προκλήσεις που αποκαλύπτουν τους χαρακτήρες τους. (115 λεπτά) (Ηλικία: 8+)
Σκηνοθεσία: Τιμ Μπάρτον
Ηθοποιοί: Τζόνι Ντεπ, Φρέντι Χάιμορ, Ντέιβιντ Κέλι, Έλενα Μπόναμ Κάρτερ, Κρίστοφερ Λι


Μια οπτικά εντυπωσιακή και ευφάνταστη οικογενειακή ταινία με δυνατές ερμηνείες και άμεσα μηνύματα, σε σκηνοθεσία Τιμ Μπάρτον. Αυτή είναι η δεύτερη κινηματογραφική μεταφορά του κλασικού μυθιστορήματος του Ρόαλντ Νταλ “Ο Τσάρλι και το Εργοστάσιο Σοκολάτας” του 1964. Είχε προηγηθεί το μιούζικαλ του Μελ Στιούαρτ, Ο Γουίλι Γουόνκα και το Εργοστάσιο Σοκολάτας (1971), με πρωταγωνιστή τον Τζιν Γουάιλντερ.

Η ταινία προσφέρει μια μοναδική ερμηνεία της κλασικής ιστορίας, ιδιαίτερα καθώς δίνει στον Γουίλι Γουόνκα μια ιστορία για το ποιος ήταν ως παιδί και πως διαμορφώθηκε στον διάσημα ιδιόρρυθμο και μυστικοπαθή σοκολατοποιό. Ο χαρακτήρας του αποκτά περαιτέρω βάθος και πολυπλοκότητα χάρη στην ξεχωριστή ερμηνεία του Τζόνι Ντεπ. Η ταινία διαθέτει επίσης δυνατές υποστηρικτικές ερμηνείες από τα παιδιά ηθοποιούς, ιδιαίτερα από τον Φρέντι Χάιμορ ως Τσάρλι Μπάκετ.

Η πληθωρική και πολύχρωμη ταινία, γεμάτη ειδικά εφέ, ευρηματικά σκηνικά, και παιχνιδιάρικη μουσική πραγματεύεται την ανατροφή των παιδιών και τη διάπλαση των χαρακτήρων τους. Αν και συχνά παίρνει πιο σκοτεινούς τόνους, αυτό χρησιμεύει στο να δοθεί έμφαση στα σημαντικά μηνύματα της ιστορίας. Οι ήρωες, αλλά και οι θεατές, παίρνουν μαθήματα για την απληστία, την καλοσύνη, τη γενναιότητα, την οικογένεια και τις συνέπειες των πράξεων. Η ιστορία τονίζει το ότι τα ελαττώματα των παιδιών προκύπτουν από την λανθασμένη ανατροφή που λαμβάνουν από τους γονείς τους. Εξαιρετικό, επίσης, μήνυμα είναι η υπενθύμιση πως η καλοσύνη και η ακεραιότητα του χαρακτήρα είναι αρετές, που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, πάντα επιβραβεύονται. 

Η ταινία έχει συχνά σουρεαλιστική διάθεση και περιέχει μερικές έντονες σκηνές και κάποιες ήπια τρομακτικές στιγμές. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει η διάσχιση ενός “ψυχεδελικού” τούνελ και κάποια από τα πειράματα του Γουόνκα που δεν έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Ωστόσο, ο ευφάνταστος κόσμος και τα σημαντικά μαθήματα της ιστορίας την καθιστούν μια ενδιαφέρουσα επιλογή για οικογένειες που αναζητούν μια διασκεδαστική ταινία για να παρακολουθήσουν όλοι μαζί.