Γνωρίστε τους Ρόμπινσον (2007)Γνωρίστε τους Ρόμπινσον (2007)

Γνωρίστε τους Ρόμπινσον (2007)


Meet the Robinsons (2007)
"Γνωρίστε τους Ρόμπινσον"
★★★★★★★☆☆☆
Όταν ο 12χρονος, ορφανός Λούις παίρνει την πιο πρόσφατη εφεύρεση του για να την παρουσιάσει στην επιστημονική έκθεση του σχολείου του, συναντά τον 13χρονο Γουίλμπουρ Ρόμπινσον, ένα μυστηριώδες αγόρι που επιμένει ότι ήρθε από το μέλλον και προσπαθεί να ανακτήσει την κλεμμένη χρονομηχανή του πατέρα του. Για να του αποδείξει ότι οι ισχυρισμοί του είναι αληθινοί, ο Γουίλμπουρ παίρνει τον Λούις μαζί του στο μέλλον. Εκεί, η χρονομηχανή τους χαλάει και καθώς ο Λούις προσπαθεί να την επισκευάσει, γνωρίζεται με τα ιδιόρρυθμα μέλη της οικογένειας Ρόμπινσον. (95 λεπτά) (Ηλικία: 7+)
Σκηνοθεσία: Στίβεν Άντερσον
Ηθοποιοί: Τζόρνταν Φράι, Χάρλαντ Ουίλιαμς, Τομ Κένι, Στιβ Άντερσον, Λόρι Μετκάλφ, Άνταμ Ουέστ, Τομ Σέλεκ, Άντζελα Μπάσετ, Ντάνιελ Χάνσεν


Η 47η ταινία κινουμένων σχεδίων της Disney είναι μια ευχάριστη κωμική περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας, η οποία αντλεί έμπνευση από το εικονογραφημένο παιδικό βιβλίο “Μια Μέρα με τον Γουίλμπουρ Ρόμπινσον” του 1990, του Αμερικανού συγγραφέα και εικονογράφου Γουίλιαμ Τζόις (Ρόμποτς (2005)Οι Πέντε Θρύλοι (2012)Epic: Το Μυστικό Βασίλειο του Δάσους (2013)).

Η ταινία είναι γεμάτη εικόνες που εντυπωσιάζουν τα παιδιά, όπως ιπτάμενα οχήματα, εφευρέσεις, τρένα, έναν γιγάντιο δεινόσαυρο και μια τζαζ μπάντα από βατράχους. Όμως η στερεοτυπική και περιορισμένη απεικόνιση του φανταστικού μελλοντικού κόσμου, με τα ρετρό-φουτουριστικά κοστούμια και τα Αρτ Ντεκό σκηνικά, αποτελεί μια χαμένη ευκαιρία για το στούντιο της Disney να δημιουργήσει τη δική του ευρηματική εκδοχή του μέλλοντος.

Παρομοίως, η βεβιασμένη αφήγηση, η ασυνάρτητη ατμόσφαιρα που επικρατεί στο σπίτι της οικογένειας Ρόμπινσον και η αντίστοιχα αλλοπρόσαλλη μουσική επένδυση του Ντάνι Έλφμαν, δεν επιτρέπουν στην κατά τα άλλα έξυπνη και συγκινητική ιστορία να αναπτυχθεί σύμφωνα με τις δυνατότητές της.

Η ιστορία του ιδιοφυούς και ευγενικού, αλλά συχνά απορροφημένου Λιούς, πραγματεύεται την οικογένεια, την αξία της μάθησης, της αποφασιστικότητας και της επίμονης προσπάθειας. Τα μέλη της οικογένειας Ρόμπινσον, αν και στερούνται τόσο λογικής, όσο ανάπτυξης και στόχων, ενθαρρύνουν τη δημιουργικότητα και αντιμετωπίζουν την αποτυχία ως ευκαιρία για μάθηση.

Η απεικόνιση της διευθύντριας του ορφανοτροφείου ως στοργική και αισιόδοξη γυναίκα είναι σπάνια και ευχάριστη, όμως η εγκατάλειψη του νεογέννητου Λούις από τη μητέρα του και η μετέπειτα απόρριψη του από πιθανούς γονείς πιθανόν να στεναχωρήσουν τα παιδιά. Ο ανταγωνιστής, γνωστός ως ο Τύπος με το Καπέλο και η επίθεση ενός τυραννόσαυρου έχουν κωμικό χαρακτήρα, όμως κάποιες σκηνές όπου το μέλλον έχει εξελιχθεί σε δυστοπία, παρουσιάζουν δυσοίωνες εικόνες και απειλητικές επιθέσεις συνοδευόμενες από αντίστοιχα σκοτεινή μουσική.