Ντένις, ο Τρομερός (1993)




Ντένις, ο Τρομερός (1993)

Ντένις, ο Τρομερός (1993)




  
Dennis the Menace (1993)Dennis the Menace (1993)
"Ντένις, ο Τρομερός" 
★★★★★★☆☆☆☆ 
Γεμάτος περιέργεια και ανεξάντλητη ενέργεια, ο άτακτος μα καλοπροαίρετος πεντάχρονος Ντένις Μίτσελ αναστατώνει καθημερινά τη ζωή του ιδιότροπου ηλικιωμένου γείτονα του, Τζορτζ Γουίλσον. Όταν οι γονείς του Ντένις πρέπει να φύγουν εκτός πόλης και κανείς άλλος δεν δέχεται να κρατήσει τον μικρό ταραξία, προς απογοήτευση του κυρίου Γουίλσον η καλόκαρδη σύζυγός του, η Μάρθα, προσφέρεται να φιλοξενήσουν το παιδί για λίγες ημέρες. Παράλληλα, στη μικρή, ήσυχη πόλη καταφτάνει ένας περιπλανώμενος, αδίστακτος διαρρήκτης που κάποια στιγμή κάνει το λάθος να απαγάγει τον Ντένις. (94 λεπτά) (Ηλικία: 7+)
Σκηνοθεσία: Νικ Καστλ
Ηθοποιοί: Γουόλτερ Μαθάου, Μέισον Γκαμμπλ, Κρίστοφερ Λόιντ, Τζόαν Πλόουραιτ, Λία Τόμσον


Αν και τη σκηνοθεσία ανέλαβε ο Νικ Καστλ, αυτή η κινηματογραφική μεταφορά του ομώνυμου κόμικ του Χανκ Κέτσαμ, είναι ξεκάθαρα προσωπικό έργο του σεναριογράφου και παραγωγού Τζον Χιουζ. Ο Χιουζ αφού έχτισε την καριέρα του με εφηβικές ταινίες, όπως τα Μπρέκφαστ Κλαμπ (1984), Η Κουκλίτσα Με Τα Ροζ (1986) και Η Πιο Κουφή Μέρα του Φέρις Μπούλερ (1986), στράφηκε στην παραγωγή πιο παιδικών ταινιών, όπως τις  Μόνος στο Σπίτι (1990) και Τα Καμώματα του... Μπετόβεν (1992). Κοινό χαρακτηριστικό αυτών των παιδικών ταινιών είναι οι καρτουνίστικα βίαιες αναμετρήσεις μεταξύ παιδιών και αμείλικτων ενήλικων κακοποιών. Δυστυχώς, αυτό το στοιχείο είναι και το μεγαλύτερο μειονέκτημα αυτής της, κατά τα άλλα διασκεδαστικής, παραγωγής.

Η ταινία Ντένις, ο Τρομερός (1993) αναπαράγει επιτυχημένα την ατμόσφαιρα και τους χαρακτήρες του κόμικ. Η ειδυλλιακή προαστιακή γειτονιά παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς τόσο το περιβάλλον και οι κάτοικοί της όσο ο τρόπος ζωή τους και οι μεταξύ τους σχέσεις αποτελούν ένα ενδιαφέρον αμάλγαμα των δεκαετιών του ‘50 και του ‘90. Μεγαλύτερα πλεονεκτήματά της ταινίας είναι η υπέροχα κωμική ερμηνεία του Γουόλτερ Μαθάου στον ρόλο του κ. Γουίλσον και η εξαιρετική χημεία του με τον επτάχρονο πρωταγωνιστή Μέισον Γκαμμπλ. Επιπλέον, η ήρεμη παρουσία της Τζόαν Πλοουράιτ ως κα. Γουίλσον προσφέρει συναισθηματικό βάρος στην επεισοδιακή ιστορία και ευχάριστα διαλείμματα από τον ξέφρενο ρυθμό.

Το πρώτο μέρος περιλαμβάνει κάποιες ξεκαρδιστικές στιγμές σωματικής κωμωδίας, καθώς ο Ντένις εξερευνώντας το περιβάλλον του ή απλώς προσπαθώντας να φανεί χρήσιμος, ταλαιπωρεί άθελά του τον κ. Γουίλσον. Όμως, από τη στιγμή που ο απειλητικός και τρομακτικός εγκληματίας απαγάγει τον Ντένις, ο οποίος είναι πολύ αφελής για να συνειδητοποιήσει πως βρίσκεται σε κίνδυνο, τα βίαια, επώδυνα περιστατικά γίνονται εξαιρετικά δυσάρεστα, έστω και αν αφορούν αποκλειστικά τον κακοποιό.

Επιπλέον, υπάρχουν κάποια ανάρμοστα σεξουαλικά στοιχεία. Σε μία σκηνή, ο Ντένις περιγράφει το πώς οι γονείς του “παλεύουν” κάποιες φορές χωρίς τις μπλούζες τους. Επίσης, το νεαρό παιδί ανακαλύπτει ένα πορνογραφικό περιοδικό στο γκαράζ του κ. Γουίλσον. Επιπροσθέτως, σημειώνονται και οι ερωτοτροπίες της νεαρής μπέιμπι-σίτερ του Ντένις με ένα έφηβο αγόρι.



Συνέχεια:
  
Dennis the Menace Strikes Again (1998)
"Ο Ντένις ο Τρομερός Ξαναχτυπά" 
★★★★★☆☆☆☆☆
Την ημέρα των γενεθλίων του κυρίου Γουίλσον, ο Ντένις Κέτσαμ αποφασίζει να τον βοηθήσει να περάσει όσο το δυνατόν πιο ευχάριστα γίνεται. (71 λεπτά) (Ηλικία: 7+)
Σκηνοθεσία: Τσαρλς Κανγκάνις
Ηθοποιοί: Τζάστιν Κούπερ, Ντον Ρικλς, Μπέτι Γουάιτ




Τηλεοπτική Σειρά:

Dennis the Menace (1986)
"Ντένις Ο Τρομερός" 
★★★★★★★☆☆☆ 
Ο ξανθός μπόμπιρας κάνει τη μια σκανταλιά πίσω πίσω από την άλλη στο κλασικό και αγαπημένο καρτούν από την δεκαετία του 80. Θύμα του, ο γείτονάς του, ο ηλικιωμένος Κύριος Γουίλσον. (30 λεπτά) (Ηλικία: 5+)