Η Μέρα του Ναι (2021)




Η Μέρα του Ναι (2021)

Η Μέρα του Ναι (2021)

Yes Day (2021)
Yes Day (2021)
"Η Μέρα του Ναι"
★★★★★★★☆☆☆
Η Άλισον και ο Κάρλος Τόρες ήταν ένα ζευγάρι που έλεγε σε όλα ναι, μέχρι που απέκτησε παιδιά. Όταν ήρθαν στη ζωή τους η Κέιτι, ο Νάντο και η Έλλι, οι δύο γονείς ανακάλυψαν πως πλέον είναι αναγκασμένοι να λένε συνεχώς όχι για να προστατεύσουν τα μικρά τους. Σε μια συνάντηση με τους δασκάλους της Κέιτι και του Νάντο, η Άλισον και ο Κάρλος ανακαλύπτουν πως τα παιδιά τους νιώθουν καταπιεσμένα, ιδιαίτερα από τη μητέρα τους. Τότε η Άλισον αποφασίζει να τους επιτρέψει να κερδίσουν μια “μέρα του ναι”, κατά τη διάρκεια της οποίας η ίδια και ο Κάρλος θα τους λένε μόνο ναι. (86 λεπτά) (Ηλικία: 5+)
Σκηνοθεσία: Μιγκέλ Αρτέτα
Ηθοποιοί: Τζένιφερ Γκάρνερ, Έντγκαρ Ραμίρεζ, Τζένα Ορτέγκα, Τζούλιαν Λέρνερ, Έβερλι Καργκανίλα


Μετά την πρώτη τους συνεργασία το 2014 στην κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου της Τζούντιθ Βιόρστ Alexander and the Terrible, Horrible, No Good, Very Bad Day, ο σκηνοθέτης Μιγκέλ Αρτέτα και η Τζένιφερ Γκάρνερ ένωσαν ξανά τα ταλέντα τους σε μία ακόμα διασκευή παιδικού βιβλίου. Η Μέρα του Ναι (2021) βασίζεται στο εικονογραφημένο έργο της συγγραφέως Έιμι Κράους Ρόσενθαλ και του εικονογράφου Τομ Λίχτενχελντ. Ο σεναριογράφος Τζάστιν Μέλεν διατήρησε τη βασική ιδέα του σύντομου βιβλίου, προσθέτοντας συμπαθητικούς χαρακτήρες, αστεία γεγονότα και ασταμάτητη δράση. Το αποτέλεσμα είναι μια αθώα, πολύχρωμη, χαρούμενη και ενθουσιώδης οικογενειακή κωμωδία με θετικά μηνύματα για την οικογένεια, την επικοινωνία και την υπευθυνότητα.

Η πλοκή βασίζεται στην εκπλήρωση τυπικών παιδικών επιθυμιών, όπως το να φάει κανείς υπερβολικά πολύ παγωτό, να λάβει μέρος σε έναν χαοτικό αγώνα με χρωματιστές νερόμπομπες, να πάει σε ένα Λούνα Παρκ και σε μια συναυλία. Οι πιο νεαροί θεατές θα απολαύσουν την αίσθηση απελευθέρωσης, ενδυνάμωσης και αυτονομίας, θα κατανοήσουν το γιατί οι γονείς τους θέτουν όρια και κανόνες και θα συνειδητοποιήσουν ότι πρέπει και οι ίδιοι να είναι υπεύθυνοι για τον εαυτό τους και τις πράξεις τους.

Η ανάλαφρη ταινία μπορεί να αποδειχθεί ενδιαφέρουσα και για τους ενήλικες. Οι μεγαλύτεροι θεατές θα ταυτιστούν με τους χαρακτήρες και τις προκλήσεις των γονιών που ερμηνεύουν με κέφι η Τζένιφερ Γκάρνερ και ο Έντγκαρ Ραμίρεζ. Οικεία θα τους φανεί και η αίσθηση πως οι γονικές ευθύνες τους έχουν στοιχίσει τη διασκεδαστική τους πλευρά, αλλά και πως τα παιδιά τους δεν ξέρουν ποιοι ήταν πριν γίνουν γονείς.

Η ταινία προτείνει πως μια πραγματική Μέρα του Ναι μπορεί να αποδειχθεί διασκεδαστική και απελευθερωτική εμπειρία για όλα τα μέλη της οικογένειας. Επίσης, μπορεί να αποτελέσει κίνητρο για τα παιδιά να είναι υπεύθυνα ώστε να την κερδίσουν. Παρά τον κάποιο βαθμό υπερβολής στην εκτέλεσή τους, τα πράγματα που ζητούν τα παιδιά είναι αρκετά τυπικά και μέσα στα πλαίσια της λογικής. Έτσι, αν γονείς αποφασίσουν να χαρίσουν μια Μέρα του Ναι στα δικά τους παιδιά εκείνα να έχουν συγκρατημένες απαιτήσεις.

Η ατμόσφαιρα παραμένει ευχάριστη και παιδική, με τις εντάσεις να περιορίζονται σε περιστατικά κωμικής φύσης. Σημειώνεται μια επίθεση πουλιών σε έναν ενήλικα, μια πάλη σώμα με σώμα μεταξύ δύο γυναικείων χαρακτήρων που συγκρούονται λόγω ενός παιχνιδιού και ένα ξέφρενο παιδικό πάρτι. Τα παιδιά επιδεικνύουν κάποιες επιπόλαιες συμπεριφορές. Ωστόσο, μέσα στα πλαίσια της πλοκής αντιμετωπίζουν τις συνέπειες και συνειδητοποιούν πως πρέπει να ακούν τους γονείς τους αλλά και να αναλαμβάνουν την ευθύνη των πράξεων τους.