Σπίριτ: Το Άγριο Άλογο (2002)




Σπίριτ: Το Άγριο Άλογο (2002)

Σπίριτ: Το Άγριο Άλογο (2002)
  

Spirit: Stallion of the Cimarron (2002)Spirit: Stallion of the Cimarron (2002)
"Σπίριτ, το Άγριο Άλογο" 
★★★★★★★★☆☆
Ο Σπίριτ, ένα μάστανγκ άλογο με ισχυρό πνεύμα, γεννιέται και μεγαλώνει ελεύθερο στα πανέμορφα βουνά και τις πεδιάδες της Αμερικανικής Δύσης του 19ου αιώνα. Όταν όμως η περιέργειά του τον οδηγεί στους ανθρώπους, εκείνοι τον αιχμαλωτίζουν και τον πουλούν σε ένα τάγμα του Αμερικανικού Ιππικού. Εκεί, ένας αξιωματικός χρησιμοποιεί απάνθρωπες μεθόδους για να τον δαμάσει, όμως ο Σπίριτ καταφέρνει να ξεφύγει με τη βοήθεια του επίσης αιχμάλωτου νεαρού Ιθαγενή Αμερικανού, Little Creek. Ο Little Creek αποτυγχάνει και αυτός να δαμάσει το άγριο άλογο, όμως καταφέρνει να κερδίσει τον σεβασμό του. (84 λεπτά) (Ηλικία: 7+)
Σκηνοθεσία: Κέλι Άσμπουρι, Λόρνα Κουκ
Ηθοποιοί: Ματ Ντέιμον, Ντάνιελ Στάντι, Τζέιμς Κρόμγουελ, Τσαρλς Νάπιερ


Η 6η ταινία της DreamWorks Animation είναι μια περιπετειώδης και συγκινητική ιστορία για την επιβίωση, τη δύναμη και την ελευθερία όλων των πλασμάτων, ζώων και ανθρώπων. Το Σπίριτ: Το Άγριο Άλογο (2002) έλαβε αρκετές διακρίσεις, ανάμεσά τους και μία υποψηφιότητα για το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων. Η ταινία μέσα από τα μάτια του αλόγου αφηγείται ένα κομμάτι της ιστορίας της Παλιάς Δύσης, και συγκεκριμένα της περιόδου της βίαιης κατάκτησης και του εποικισμού των εκτάσεων των γηγενών φυλών από τις πρώιμες κυβερνήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο έμπειρος σεναριογράφος ταινιών γουέστερν Τζον Φούσκο, μαζί με τον Κέλι Άσμπουρι και τη Λόρνα Κουκ στο σκηνοθετικό τους ντεμπούτο, απέφυγαν την ανθρωπομορφοποίηση των ζώων, τα οποία αν και δεν μιλούν καταφέρνουν να επικοινωνούν άμεσα τις προθέσεις, τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους μέσω της γλώσσας του σώματος, των εκφράσεων του προσώπου και των χλιμιντρισμάτων τους. Οι διάλογοι μεταξύ των ανθρώπων είναι και αυτοί ελάχιστοι, ενώ κάποιες βαθύτερες σκέψεις του Σπίριτ αφηγούνται περιστασιακά από τον Ματ Ντέιμον.

Με έναν υβριδικό σχεδιασμό στο χέρι και σε υπολογιστή, οι εκφραστικοί χαρακτήρες κινούνται μέσα σε μαγευτικά τοπία της Άγριας Δύσης με βουνά, πεδιάδες, φαράγγια, ερήμους, δάση, καταρράκτες και ποτάμια. Αν και περιέχει κάποιες μικρές δόσεις χιούμορ που μελετημένα κάνουν την ατμόσφαιρα πιο ανάλαφρη τις κατάλληλες στιγμές, η ταινία είναι μία από τις πιο σοβαρές και καλλιτεχνικές δημιουργίες του στούντιο.

Πέραν του κεντρικού μηνύματος κατά της αιχμαλωσίας των ζώων, η ιστορία επισημαίνει, με συγκρατημένο τρόπο για να μην σοκάρει, τη σκληρότητα των «πρωτοπόρων» Αμερικανών, οι οποίοι προέβησαν στη μεγαλύτερη γενοκτονία που γνώρισε ποτέ ο πλανήτης για να επεκτείνουν τα εδάφη που είχαν ήδη κατακτήσει οι Ευρωπαίοι άποικοι.

Οι σκηνές κατά τις οποίες ο Σπίριτ αιχμαλωτίζεται και πέφτει θύμα σκληρής μεταχείρισης από τους στρατιώτες που προσπαθούν να τον δαμάσουν, αλλά και η ένοπλη επίθεση των Αμερικανών στρατιωτών σε μια ειρηνική φυλή ιθαγενών, είναι έντονες και ενδέχεται να ανησυχήσουν τους πιο νεαρούς ή ευαίσθητους θεατές.