Timmy Failure: Mistakes Were Made (2020)




Timmy Failure: Mistakes Were Made (2020)

Timmy Failure: Mistakes Were Made (2020)

Timmy Failure: Mistakes Were Made (2020)Timmy Failure: Mistakes Were Made (2020)
★★★★★★☆☆☆☆ 
Ο Τίμι Φέιλιουρ, ένα 11χρονο μοναχικό αγόρι με έντονη φαντασία, διευθύνει το δικό του γραφείο ντετέκτιβ, την Total Failure Inc., από το σπίτι του στα προάστια του Πόρτλαντ του Όρεγκον, όπου ζει με τη σκληρά εργαζόμενη μητέρα του. Ο Τίμι με τον συνεργάτη του, τον Τόταλ, μία φανταστική πολική αρκούδα, αναλαμβάνει να εξιχνιάσει υποθέσεις όπως το μυστήριο μιας χαμένης σχολικής τσάντας, το θάνατο ενός χάμστερ και την εξαφάνιση του ηλεκτρικού scooter της μητέρας του, τα οποία πιστεύει πως συνδέονται ως μέρη ενός σχεδίου Ρώσων πρακτόρων. (99 λεπτά) (Ηλικία: 7+)
Σκηνοθεσία: Τομ ΜακΚάρθι
Ηθοποιοί: Γουίνσλοου Φίγκλι, Οφίλια Λόβιμποντ, Κρεγκ Ρόμπινσον, Γουάλας Σον, Κάιλ Μπορνχέϊμερ


Το Timmy Failure: Mistakes Were Made (2020) ήταν μία από τις πρώτες original παραγωγές της Disney που κυκλοφόρησαν απευθείας στην ψηφιακή πλατφόρμα Disney+. Σε σκηνοθεσία του βραβευμένου με Όσκαρ Τομ ΜακΚάρθι (Spotlight), η ταινία βασίζεται στο πρώτο βιβλίο της σειράς Timmy Failure του Ελληνοαμερικανού συγγραφέα Στέφαν Πάστης.

Με μια πρώτη ματιά φαίνεται ως μία ανάλαφρη παιδική κωμική περιπέτεια με neo noir στοιχεία, η οποία αφιερώνει το μεγαλύτερο μέρος της στις μικρές, επεισοδιακές περιπέτειες του Τίμι. Ωστόσο, σε ένα βαθύτερο επίπεδο, το οποίο γίνεται αντιληπτό από τους πιο ώριμους θεατές, η ιστορία εξερευνά την αντισυμβατική προσωπικότητα του Τίμι. Ο φανταστικός κόσμος του παιδιού, αν και κεντρίζει ευχάριστα το ενδιαφέρον των νεαρών θεατών, γίνεται ξεκάθαρο στους ενήλικες πως πρόκειται για έναν αμυντικό μηχανισμό. Το παιδί καλείται να αντιμετωπίσει την τραυματική εγκατάλειψη της οικογένειας από τον πατέρα του αλλά και μία μη κατονομαζόμενη αναπτυξιακή διαταραχή.

Ως αρχέτυπος νουάρ χαρακτήρας, ο Τίμι είναι ένας καλόκαρδος μα αντικοινωνικός, ηθικά διφορούμενος και κυνικός ήρωας, ο οποίος με την υποκειμενική του αφήγηση αποκαλύπτει τις αντιλήψεις, τις εμμονές και τις ανησυχίες του. Εξοπλισμένος μόνο με μια ανυπέρβλητη αυτοπεποίθηση και καμία άλλη χρήσιμη ικανότητα ντετέκτιβ, ο Τίμι πιστεύει πραγματικά ότι το γραφείο ερευνών του είναι το καλύτερο στην πόλη, και μέσω αυτού προσπαθεί να επιτύχει το “μεγαλείο”.

Τα μυστήρια, τα εγκλήματα, και οι στερεοτυπικοί ανταγωνιστές που πηγάζουν από την φαντασία του, τον βοηθούν να αντιμετωπίσει την διαφορετικότητα του και τη δύσκολη οικογενειακή του κατάσταση. Ταυτόχρονα όμως τον αποκόπτουν από αληθινά σημαντικά πράγματα, όπως τη φιλία, την εκπαίδευση, τη διευκόλυνση της ζωής της μητέρας του ή τη σύνδεση με τον νέο της σύντροφο, έναν καλοπροαίρετο τροχονόμο που προσπαθεί να τον προσεγγίσει.

Η μητέρα του Τίμι τον αγαπά και τον ενθαρρύνει να διατηρήσει τη μοναδικότητά του αλλά ταυτόχρονα και να αναλαμβάνει και τις ευθύνες του. Οι πιο πραγματιστικές προσωπικότητες ενός δασκάλου και μίας βιβλιοθηκονόμου συγκρούονται με του Τίμι. Ο σχολικός του σύμβουλος, με κατανόηση και καλοσύνη, προτρέπει το παιδί να προσαρμοστεί στον πραγματικό κόσμο χωρίς να εγκαταλείψει τον φανταστικό του. Επιπλέον, ο Τίμι αντιλαμβάνεται πως το να αναγνωρίζει τα λάθη του και να ζητά συγγνώμη για αυτά αποτελεί ουσιαστικό κομμάτι της ενηλικίωσης.