Πτυχή στο Χρόνο (2018)



Πτυχή στο Χρόνο (2018)

Πτυχή στο Χρόνο (2018)


  
A Wrinkle in Time (2018)A Wrinkle in Time (2018) 
"Πτυχή στο Χρόνο"
★★★★★★☆☆☆☆
Μερικές μέρες αφού οι γονείς της 9χρονης Μεγκ και του μόλις δύο ετών Τσαρλς Γουάλας, οι επιστήμονες Άλεξ και Κέιτ Μάρεϊ, ανακοίνωσαν τη θεωρία τους σχετικά με τη δυνατότητα ταξιδιού στον χωροχρόνο με μοναδικό μέσο τη σκέψη, ο Άλεξ εξαφανίστηκε μυστηριωδώς. Τέσσερα χρόνια αργότερα τρία αστρικά όντα έρχονται στη Γη για να βοηθήσουν τα παιδιά να βρουν τον πατέρα τους. Τα δύο αδέλφια μαζί με τις τρεις οδηγούς τους και τον συμμαθητή της Μεγκ, τον Κάλβιν, ταξιδεύουν μέσα από πτυχές του χωροχρόνου σε διάφορους πλανήτες του Γαλαξία ψάχνοντας τον εξαφανισμένο Άλεξ. (109 λεπτά) (Ηλικία: 9+) 
Σκηνοθεσία: Άβα Ντιβερνέ
Ηθοποιοί: Όπρα Γουίνφρεϊ, Ρις Γουίδερσπουν, Μίντι Κάλιν, Στορμ Ριντ, Λιβάι Μίλερ, Ντέρικ Μακέιμπ, Γκούγκου Μπάθα-Ρο, Ζακ Γαλιφιανάκης, Μάικλ Πένια, Κρις Πάιν, Αντρέ Χόλαντ


Βασισμένη στο πρώτο από τα πέντε μυθιστορήματα της σειράς επιστημονικής φαντασίας Time Quintet της Αμερικανίδας συγγραφέα Μάντελεν Λ’Ενγκλ, αυτή η κατεξοχήν παιδική περιπέτεια της Disney αποτελεί αφιέρωμα στην οικογένεια, την αυτοπεποίθηση, την παγκόσμια πολυμορφία και τη γυναικεία ενδυνάμωση. Παρά τα εντυπωσιακά CGI στοιχεία, τα περίτεχνα κοστούμια, τους αξιόλογους ενήλικες και νεαρούς ηθοποιούς και τα σημαντικά μηνύματα, η ταινία δεν κατορθώνει να αιχμαλωτίσει την προσοχή λόγω των κενών της πλοκής και του απότομου μοντάζ.

Δίνοντας έμφαση στη γοητεία των επιστημών και ιδιαίτερα της αστροφυσικής, χαρίζοντας μια πολυπολιτισμική διάσταση στους χαρακτήρες, τονίζοντας τα στοιχεία της γυναικείας ηγεσίας, καθοδήγησης και σοφίας, και ταυτόχρονα παραλείποντας τις θρησκευτικές αναφορές της Λ’Ενγκλ, η ταινία εκσυγχρονίζει σημαντικά την πηγή της. Έτσι κατορθώνει να παρουσιάσει τη μάχη μεταξύ του καλού και κακού με έναν πιο καθολικό τρόπο, εύκολα κατανοητό από ανθρώπους κάθε περιβάλλοντος.

Η ιστορία ρίχνει μια ρεαλιστική ματιά στην εφηβεία, την απομόνωση, τη μοναξιά, την έλλειψη αυτοπεποίθησης και τον σχολικό και ενδοοικογενειακό εκφοβισμό. Παράλληλα, προτείνει την αναγνώριση και αποδοχή των συναισθημάτων και των ελαττωμάτων μας και την αγάπη προς τον εαυτό μας. Επιπλέον μηνύματα προωθούν τους οικογενειακούς δεσμούς, τη φιλία, την επιμονή και τη συνεργασία. Επίσης, τονίζεται η ανάγκη να βρει κανείς την προσωπική του δύναμη και να μπορεί να στηριχθεί στον εαυτό του.

Η Μεγκ είναι ένα χαρισματικό και γενναίο κορίτσι που όμως η εξαφάνιση του πατέρα της την γέμισε ανασφάλεια, θυμό και θλίψη. Ο Τσαρλς Γουάλας και ο Κάλβιν είναι δύο θαρραλέα και ευγενικά αγόρια και οι τρεις ουράνιοι οδηγοί τους διακρίνονται για τη ζεστασιά, τη σοφία και την καλοσύνη τους. Όλοι τους υποστηρίζουν τη Μεγκ και την ενθαρρύνουν να πιστέψει όχι μόνο στις δυνάμεις, αλλά και στις αδυναμίες της.

Αν και η ταινία είναι περισσότερο περιπετειώδης παρά τρομακτική, μία σκηνή όπου ένα παιδί καταλαμβάνεται από το πνεύμα του κακού και επιτίθεται με υπερφυσικές δυνάμεις στους υπόλοιπους χαρακτήρες μπορεί να τρομάξει τα νεαρά παιδιά.