Astro Boy (2009)



Astro Boy (2009)

  
Astro Boy (2009) 
★★★★★★☆☆☆☆
Στη φουτουριστική πόλη Metro City, η οποία αιωρείται πάνω από τη γεμάτη σκουπίδια Επιφάνεια της Γης, ο επιφανής επιστήμονας Δρ Τένμα και απόμακρος πατέρας του νεαρού Τόμπι, συνεργάζεται με τον αυταρχικό ηγέτη της πόλης για να δημιουργήσει ένα στρατιωτικό ρομπότ, το οποίο γίνεται καταστροφικό και σκοτώνει τον Τόμπι. Συντετριμμένος, ο Τένμα κατασκευάζει ένα πανίσχυρο και άτρωτο ρομποτικό αντίγραφο του Τόμπι χρησιμοποιώντας το DNA και τις αναμνήσεις του γιου του. Όταν όμως ο Τένμα συνειδητοποιεί ότι το ρομπότ δεν μπορεί καλύψει το κενό που άφησε μέσα του ο θάνατος του γιου του, το διώχνει και το ρομπότ καταλήγει σε έναν σκουπιδότοπο της Γης, όπου υιοθετεί το όνομα Astro. (94 λεπτά) (Ηλικία: 7+)
Σκηνοθεσία: Ντέιβιντ Μπάουερς
Ηθοποιοί: Φρέντι Χάιμορ, Νίκολας Κέιτζ, Μπιλ Νάι, Γιουτζίν Λέβι, Νέιθαν Λέιν, Κρίστεν Μπελ, Ματ Λούκας, Σαρλίζ Θερόν, Ντόναλντ Σάδερλαντ

Το Astro Boy (2009) είναι η 2η κινηματογραφική παραγωγή για διεθνές κοινό των στούντιο του Χονγκ Κονγκ Imagi Animation μετά τα Χελωνονιτζάκια (2007). Η ενδιαφέρουσα περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας, βασίζεται στην ομώνυμη Ιαπωνική σειρά μάνγκα του 1952, του συγγραφέα και εικονογράφου Οσάμου Τεζούκα.

Την ταινία, η οποία είναι αποτέλεσμα πολυεθνικής συνεργασίας, σκηνοθέτησε και συνέγραψε μαζί με τον Αμερικανό Τίμοθι Χάιντ Χάρις, ο Βρετανός Ντέιβιντ Μπάουερς. Την επιβλητική και συχνά συγκινητική ορχηστρική επένδυση συνέθεσε ο Αμερικανός Τζον Ότμαν. Παράλληλα, συμμετέχουν διάσημοι ηθοποιοί από διάφορες αγγλόφωνες χώρες, όπως την Αγγλία, τις ΗΠΑ, τον Καναδά και τη Νότια Αφρική.

Οι δημιουργοί προχώρησαν σε αρκετές αλλαγές από την πρωτότυπη ιστορία. Κάποιοι χαρακτήρες αφαιρέθηκαν, ενώ προστέθηκαν νέοι. Η ταινία περιέχει έντονη δράση και συναισθηματικά φορτισμένες στιγμές καθώς πραγματεύεται ώριμα θέματα. Το πένθος, η απόρριψη, η ταυτότητα, η οικολογική καταστροφή, οι πολιτικές φιλοδοξίες και ο πόλεμος αποτελούν κεντρικά στοιχεία της πλοκής.

Ο Astro, ένα ρομπότ που τροφοδοτείται από την θετική ενέργεια μιας μπλε σφαίρας από τον πυρήνα ενός αστεριού, διαθέτει πληθώρα υπερδυνάμεων και αγνό πνεύμα. Όταν ο Astro συνειδητοποιεί πως είναι ρομπότ και εκδιώχνεται από τον δημιουργό του, βρίσκεται στο στόχαστρο του μιλιταριστικού ηγέτη της Metro City και καταλήγει στην Επιφάνεια της Γης. Εκεί, συναντά μια ομάδα ορφανών παιδιών, αλλά και ρομπότ που επιθυμούν να απελευθερώσουν το είδος τους από τον έλεγχο της ανθρωπότητας. Ανάμεσά τους, ο Astro, με ανθρώπινες αναμνήσεις και προσωπικότητα, αλλά με μηχανικό σώμα, προσπαθεί να βρει την ταυτότητά του, την αποδοχή και τη θέση του στον κόσμο.

Η πλοκή περιέχει βίαιες και σκληρές συμπεριφορές ανάμεσα στους ανθρώπινους χαρακτήρες και προς τα ρομπότ. Σημειώνονται αρκετές μάχες μεταξύ ρομπότ και καταστροφές μεγάλης κλίμακας. Υπάρχουν αρκετά στοιχεία ικανά να αναστατώσουν και να στεναχωρήσουν τους πιο νεαρούς θεατές. Συγκίνηση προκαλούν ο θάνατος ενός παιδιού, η θλίψη του πατέρα του, η απόρριψη ενός ρομπότ, αλλά και η ανιδιοτέλεια του.