Μεγαλοφυής (2010)



Μεγαλοφυής (2010)

  
 Megamind (2010)
"Μεγαλοφυής" 
★★★★★★★☆☆☆
Μετά από χρόνια ανεπιτυχών προσπαθειών, ο μεγαλοφυής εξωγήινος υπερκακοποιός Megamind, καταφέρνει τελικά να καταστρέψει τον χαρισματικό μα και υπερόπτη υπερήρωα της Μέτρο Σίτι, τον επίσης εξωγήινο Μέτρο-Μαν. Ενθουσιασμένος αρχικά που έχει πια τον έλεγχο της πόλης, ο Megamind σύντομα νιώθει πως η ζωή του ως υπερκακοποιός έχει χάσει το νόημα της χωρίς κάποιον να προκαλεί την εξουσία του. Για να συμπληρώσει το κενό στη ζωή του, ο Megamind αποφασίζει να δημιουργήσει έναν νέο Υπερήρωα χρησιμοποιώντας το DNA του Μέτρο-Μαν. (96 λεπτά) (Ηλικία: 6+)
Σκηνοθεσία: Τομ ΜακΓκράθ
Ηθοποιοί: Γουίλ Φέρελ, Τίνα Φέι, Μπραντ Πιτ, Τζόνα Χιλ, Ντέιβιντ Κρος


H 21η ταινία της DreamWorks Animation, από τον δημιουργό και σκηνοθέτη της σειράς Μαδαγασκάρη (2005) Τομ ΜακΓκράθ, είναι μια κωμική περιπέτεια και παρωδία του κινηματογραφικού είδους των υπερηρώων, με παιδική διάθεση αλλά και ώριμους προβληματισμούς. Το Μεγαλοφυής (2010) πραγματεύεται τη ματαιότητα μιας ζωής χωρίς σκοπό, τη συνύπαρξη καλών και κακών χαρακτηριστικών στο ίδιο άτομο και το πώς η ανατροφή και το περιβάλλον μπορούν να επηρεάσουν τη διαμόρφωση της προσωπικότητας. Κεντρικό μήνυμα της ιστορίας είναι ότι ο άνθρωπος και η ζωή του δεν καθορίζονται από το παρελθόν ή τις προσδοκίες των άλλων, αλλά στην πραγματικότητα από τις αποφάσεις που παίρνει ο ίδιος καθημερινά.

Λίγο πριν απορροφηθεί ο πλανήτης του από μία μαύρη τρύπα, ένα μπλε νεογέννητο μωρό, ο Megamind, διαφεύγει προς τη Γη μέσα σε μια διαστημική κάψουλα. Φτάνοντας στη Γη, καθώς το όχημα του κατευθύνεται προς μία έπαυλη, βγαίνει εκτός πορείας όταν πάνω του πέφτει ένα διαστημόπλοιο από τον γειτονικό του πλανήτη, το οποίο περιέχει και αυτό ένα μωρό, αργότερα γνωστό ως Μέτρο-Μαν. Ο Μέτρο-Μαν προσγειώνεται στην έπαυλη και μεγαλώνει με πολυτέλεια και στοργή από τους ιδιοκτήτες της. Αντίθετα, ο Megamind πέφτει στο προαύλιο μιας φυλακής και μεγαλώνει με εγκληματίες που του διδάσκουν τον δικό τους ηθικό κώδικα.

Στο σχολείο, ο Μέτρο-Μαν προικισμένος με εντυπωσιακή εμφάνιση και υπερδυνάμεις δέχεται τον θαυμασμό και τους επαίνους των γύρω του. Όμως, ο πανέξυπνος Megamind περιθωριοποιείται. Συμπεραίνοντας ότι είναι καλός μόνο στο να δημιουργεί προβλήματα, ο Megamind γίνεται υπερκακοποιός. Μετά από πολλές ανεπιτυχείς προσπάθειες, τελικά καταφέρνει να σκοτώσει τον Μέτρο-Μαν.

Μεταμφιεσμένος σε έναν επιμελητή μουσείου, ο Megamind ερωτεύεται την έξυπνη και αποφασιστική δημοσιογράφο Ροξάν Ρίτσι. Η Ροξάν άθελά της τον εμπνέει να δημιουργήσει έναν νέο υπερήρωα. Ο Megamind θεωρεί πως αυτό θα είναι η απάντηση στην υπαρξιακή κρίση που βιώνει μετά το θάνατο του αντιπάλου του.

Η ταινία περιλαμβάνει καρτουνίστικη βία, εκρήξεις, αναμετρήσεις υπεράνθρωπων χαρακτήρων και τους φαινομενικούς θανάτους δύο εξ αυτών.