20.000 Λεύγες Κάτω από τη Θάλασσα (1954)



20.000 Λεύγες Κάτω από τη Θάλασσα (1954)



  
20,000 Leagues Under the Sea (1954)
"20.000 Λεύγες Κάτω από τη Θάλασσα"
★★★★★★★☆☆☆
Το 1868, ο Γάλλος Καθηγητής Πιέρ Αρονάξ και ο βοηθός του Κονσέιγ, συμμετέχουν σε μια Αμερικανική αποστολή που διερευνά τις φήμες γύρω από ένα μυστηριώδες θαλάσσιο πλάσμα που καταστρέφει πλοία. Όταν ο Αρονάξ και ο Κονσέιγ πέφτουν στη θάλασσα μαζί με τον Αμερικανό αρχικαμακιστή Νεντ Λαντ, αντί για το τέρας συναντούν το υποβρύχιο του πλοιάρχου Νέμο, τον Ναυτίλο. Ο Νέμο επιθυμώντας να διατηρήσει μυστική την ύπαρξη του Ναυτίλου αιχμαλωτίζει τους τρεις άνδρες και καθώς εξηγεί στον Καθηγητή την αποστολή του, ο Νεντ και ο Κονσέιγ σχεδιάζουν να αποδράσουν. (127 λεπτά) (Ηλικία: 8+) 
Σκηνοθεσία: Ρίτσαρντ Φλέισερ
Ηθοποιοί: Κερκ Ντάγκλας,Τζέιμς Μέισον, Πολ Λούκας, Πίτερ Λορ


To 20.000 Λεύγες Κάτω από τη Θάλασσα (1954) της Disney Pictures είναι μια κλασική περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας κατάλληλη για όλη την οικογένεια. Ο σκηνοθέτης Ρίτσαρντ Φλέισερ και ο σεναριογράφος Ερλ Φέλτον βασίστηκαν στο ομώνυμο μυθιστόρημα του 1869 του Γάλλου συγγραφέα Ιουλίου Βερν.

Αν και η αυθεντική ιστορία τροποποιήθηκε σημαντικά, η ταινία, που παράχθηκε υπό την επίβλεψη του Γουόλτ Ντίσνεϊ, διατηρεί τα κομβικά στοιχεία της πλοκής του μυθιστορήματος. Επίσης, παραμένει αναλλοίωτη η απομάκρυνση του πλοιάρχου Νέμο από την κοινωνία λόγω του εθνικισμού και των πολέμων. Όμως οι ηλικίες, τα κίνητρα και οι προσωπικότητες των χαρακτήρων διαφοροποιούνται και ακολούθως οι μεταξύ τους σχέσεις. Η ταινία επικεντρώνεται στην απόδραση των “αιχμάλωτων φιλοξενούμενων” και η αφήγηση περιέχει κωμικά στοιχεία και μουσικά ιντερλούδια.

Επιπλέον, μεγάλο μέρος του μυθιστορήματος του Βέρν έχει επαναπροσδιοριστεί για να πραγματευτεί ένα φλέγον ζήτημα της δεκαετίας του 1950, τη χρήση και τους κινδύνους της πυρηνικής ενέργειας. Σε αντίθεση με το βιβλίο όπου ο πρωτοποριακός Ναυτίλος ήταν ηλεκτροκίνητος, εδώ πρόκειται για ένα πυρηνικό υποβρύχιο. Μάλιστα αυτή η πηγή ενέργειας αιχμαλωτίζει το ενδιαφέρον του Καθηγητή Αρονάξ περισσότερο από τη μελέτη του για τη θαλάσσια βιολογία.

Παρά την ηλικία της, η ταινία καταφέρνει να παρασύρει τον θεατή τόσο σεναριακά όσο και οπτικά. Σημαντικό στοιχείο αποτελούν η βραβευμένη με Όσκαρ Καλλιτεχνική Σκηνοθεσία και τα επίσης βραβευμένα ειδικά εφέ. Το ρετρό-φουτουριστικό υποβρύχιο, οι υποβρύχιες ακολουθίες και οι σκηνές μάχης κρατούν την προσοχή. Αυτό που μένει αξέχαστο είναι η εμβληματική, σκοτεινή ερμηνεία του Βρετανού Τζέιμς Μέισον στο ρόλο του επιστήμονα, εφευρέτη και ριζοσπαστικού ακτιβιστή πλοιάρχου Νέμο.

Η αποστολή του Νέμο να βυθίζει πλοία φορτωμένα με όπλα και πυρομαχικά, προσπαθώντας να σώσει τις ζωές δεκάδων χιλιάδων αθώων του πολέμου, εγείρει ιδιαίτερα σοβαρούς προβληματισμούς.

Οι μάχες με γροθιές είναι συχνές καθ΄ όλη τη διάρκεια της ταινίας, ενώ περιέχονται κανονιοβολισμοί, εκρήξεις, συγκρούσεις πλοίων και μια επικίνδυνη αναμέτρηση με ένα γιγαντιαίο καλαμάρι. Στην ταινία χρησιμοποιούνται αιχμάλωτα ζώα, όπως θαλάσσιες χελώνες και ένα θαλάσσιο λιοντάρι, ενώ γίνονται αναφορές στη φαλαινοθηρία.