Η Ασημένια Γάτα (1965)Η Ασημένια Γάτα (1965)

Η Ασημένια Γάτα (1965)
  
Η Ασημένια Γάτα (1965)That Darn Cat!  (1965)
"Η Ασημένια Γάτα"
★★★★★★☆☆☆☆
Μετά την απαγωγή της, μία ταμίας τράπεζας στέλνει στον έξω κόσμο ένα στοιχείο χρησιμοποιώντας μια περιπλανώμενη γάτα. Η ιδιοκτήτρια της γάτας, Πάτι Ράνταλ, συνδέει τα στοιχεία και απευθύνεται στο FBI, όπου ένας αλλεργικός στις γάτες πράκτορας, ο Ζικ Κέλσο, αναλαμβάνει να εξιχνιάσει το μυστήριο. Ο Κέλσο, στήνει το αρχηγείο του στο σπίτι της Πάτι και της μεγαλύτερης αδελφής της, Ίνγκριντ, και παρακολουθεί τη γάτα με σκοπό να οδηγηθεί στο κρησφύγετο των απαγωγέων. (116 λεπτά) (Ηλικία: 8+) 
Σκηνοθεσία: Ρόμπερτ Στίβενσον
Ηθοποιοί: Χέιλι Μιλς, Ντιν Τζόουνς, Ντόροθι Προβίν, Ρόντι Μακντάουελ, Έλσα Λάντσεστερ, Εντ Γουίν


Ένα χρόνο μετά τη σκηνοθεσία της Μαίρη Πόππινς (1964), ο Ρόμπερτ Στίβενσον σκηνοθέτησε για τη Disney, αυτή την οικογενειακή κωμωδία μυστηρίου που βασίζεται στο Undercover Cat (1963), ένα από τα δεκάδες αστυνομικά μυθιστορήματα του συγγραφικού διδύμου και συζύγων Γκόρντον και Μίλντρεντ Γκόρντον.

Τα εξιδανικευμένα σκηνικά της Αμερικής της δεκαετίας του 1960, τα κομψά κοστούμια, τα ζωηρά χρώματα και η χαρούμενη jazz ορχηστρική επένδυση του Ρόμπερτ Μπρένερ και των αδελφών Ρίτσαρντ και Ρόμπερτ Σέρμαν, πλαισιώνουν ένα εξαιρετικό καστ από τακτικούς ηθοποιούς της Disney εκείνης της εποχής, όπως η Χέιλι Μιλς, ο Ντιν Τζόουνς, η Έλσα Λάντσεστερ και ο Εντ Γουίν. Μάλιστα η ταινία αποτελεί την τελευταία από τις έξι ταινίες της Disney, στις οποίες πρωταγωνίστησε η Χέιλι Μιλς από το 1960 και την πρώτη από τις 11 ταινίες του στούντιο, στις οποίες πρωταγωνίστησε ο κωμικός ηθοποιός Ντιν Τζόουνς από το 1965 έως και το 1977.

Οι αδελφές Ράνταλ, Πάτι και Ίνγκριντ, είναι δύο ανεξάρτητες και δυναμικές νεαρές γυναίκες με ισχυρή θέληση, άποψη και αυτοπεποίθηση, οι οποίες αντικατοπτρίζουν τις κοινωνικές αλλαγές, την πρωτόγνωρη ανεξαρτησία, τους νέους ρόλους και τη γενικότερη βελτίωση των δικαιωμάτων των γυναικών, που έλαβαν χώρα τη δεκαετία του ‘60. Η έξυπνη και ευρηματική Πάτι επιλέγει να εμπιστευτεί το ένστικτό της και με αποφασιστικότητα και επιμονή προσπαθεί να βοηθήσει την άγνωστη της γυναίκα που βρίσκεται στα χέρια των απαγωγέων.

Αν και η ταινία αφηγείται μία ιστορία με δυνητικά αγωνιώδη πλοκή, βίαια στοιχεία και επικινδύνους ανταγωνιστές, το κάνει συνδυάζοντας κωμική δράση με γκαφατζίδικο χιούμορ. Επιπλέον, υπάρχουν δύο ρομαντικές υποπλοκές, οι οποίες όμως, δεν στερούν χρόνο από την ανάπτυξη της κεντρικής ιστορίας.

Χάρη στη βατή πλοκή και την κωμική διάθεση της, η ταινία αποτελεί μια ανάλαφρη εισαγωγή των νεαρών θεατών στο πιο απαιτητικό είδος των ταινιών αστυνομικού μυστηρίου.