Το Μαύρο Άλογο (1979)



Το Μαύρο Άλογο (1979)


The Black Stallion (1979)
"Το Μαύρο Άλογο"
★★★★★★★★☆☆
Το 1946, ο νεαρός Άλεκ Ράµσεϊ και ο πατέρας του ταξιδεύουν με ένα ατμόπλοιο στη Μεσόγειο, ανοιχτά της Βόρειας Αφρικής. Κατά τη διάρκεια της νύχτας ξεσπά μια δυνατή καταιγίδα, η οποία έχει ως αποτέλεσμα να αναποδογυρίσει το πλοίο. Το παιδί και ένα αδάμαστο αραβικό άλογο ναυαγούν σε ένα ερημικό νησί και καθώς προσπαθούν να επιβιώσουν, αναπτύσσεται μεταξύ τους ένας βαθύς δεσμός. Όταν οι δύο ναυαγοί διασώζονται, ο Άλεκ παίρνει το άλογο κοντά του στην Αμερική, όπου το εκπαιδεύει με τη βοήθεια του Χένρι Ντέιλι, ενός πρώην επαγγελματία αναβάτη και προπονητή αλόγων. (118 λεπτά) (Ηλικία: 8+) 
Σκηνοθεσία:  Κάρολ Μπάλαρντ
Ηθοποιοί: Κέλι Ρίνο, Μίκι Ρούνεϊ, Τέρι Γκαρ,  Κλάρενς Μίζ


Ο Κάρολ Μπάλαρντ, ένας σκηνοθέτης που αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του στην εξερεύνηση των δυνατών σχέσεων που μπορούν να αναπτυχθούν μεταξύ ανθρώπων και ζώων, με έργα όπως Τα Φτερουγίσματα (1996) και Duma (2005), πραγματοποίησε το κινηματογραφικό ντεμπούτο του με αυτή τη λυρική μεταφορά του ομώνυμου παιδικού μυθιστορήματος του 1941, του Αμερικανού συγγραφέα Γουόλτερ Φάρλεϊ. Το Μαύρο Άλογο (1979) ήταν και η πρώτη σεναριακή δουλεία της Μελίσα Μάθισον, η οποία 4 χρόνια αργότερα ήταν υποψήφια για Όσκαρ Πρωτότυπου Σεναρίου για την ταινία Ε.Τ. ο Εξωγήινος (1982).

Η υποψήφια για Χρυσή Σφαίρα, ευαίσθητη και μινιμαλιστική μουσική επένδυση του Κάρμαϊν Κόπολα, του οποίου ο γιος Φράνσις Φορντ Κόπολα ήταν και ένας από τους παραγωγούς της ταινίας, προσδίδει στοιχεία φαντασίας στη ρεαλιστική υπόθεση με συνθέσεις πιάνου, άρπας, φλάουτου και κυμβάλων.

Στον πρόλογό της, η τρυφερή ιστορία παρουσιάζει επιθετική συμπεριφορά προς το άλογο και σε μικρότερο βαθμό και προς το παιδί, χαρτοπαιξία και ένα δραματικό ναυάγιο. Όμως, από τη στιγμή που το αγόρι φτάνει σώο στην παραλία, η πλοκή γίνεται πιο φιλική προς τα παιδιά, με μοναδική αγωνιώδη στιγμή την αναμέτρηση του Άλεκ και του αλόγου με μία κόμπρα.

Στο έρημο νησί, η ταινία αφηγείται με μαγευτικές εικόνες και γαλήνιες στιγμές την επιβίωση του γενναίου παιδιού και την ανάπτυξη της σχέσης των δύο ναυαγών. Η εντυπωσιακή φωτογραφία του Κέιλεμπ Ντεσανέλ, τα επιβλητικά φυσικά μεσογειακά τοπία, η χημεία και η ηρεμία των δύο πρωταγωνιστών δημιουργούν μια σπάνια, ονειρική ατμόσφαιρα.

Με τη διάσωση και την επιστροφή των ηρώων στον πολιτισμό, το τελευταίο μέρος της ταινίας κινείται σε πιο καθιερωμένα πρότυπα. Ωστόσο, καταφέρνει να διατηρήσει αρκετή από την ατμοσφαιρική διάθεση και τον ήρεμο χαρακτήρα του προηγούμενου μέρους.

Καθώς ο Άλεκ εκπαιδεύει τον Black για να συμμετάσχει σε έναν αγώνα απέναντι σε δύο από τα πιο γρήγορα άλογα του κόσμου, το αγόρι μαθαίνει για την αξία της υπομονής, της υπευθυνότητας και της ελευθερίας.