Πέρα από το Φράχτη (2006)Πέρα από το Φράχτη (2006)

   
Πέρα από το Φράχτη (2006)Over the Hedge (2006)
"Πέρα από το Φράχτη"
★★★★★☆☆☆☆☆
Προσπαθώντας να κλέψει φαγητό, ο RJ, ένα πεινασμένο ρακούν, καταστρέφει άθελά του όλα τα τρόφιμα ενός αρκούδου, ο οποίος του δίνει μία εβδομάδα διορία για να τα αντικαταστήσει. Τότε, ο RJ συναντά μια ομάδα ζώων, τα οποία βγαίνοντας από χειμερία νάρκη, ανακαλύπτουν πως μέσα στο δάσος τους έχει ανεγερθεί μια ολόκληρη νέα πόλη που οριοθετείται από έναν ατελείωτο φυτοφράχτη. Ο RJ παρασύρει τα ζώα να περάσουν πέρα από τον φράκτη και να κλέψουν φαγητό από τους ανθρώπους. (83 λεπτά) (Ηλικία: 7+)
Σκηνοθεσία: Τιμ Τζόνσον, Κάρεϊ Κικπάτρικ
Ηθοποιοί: Μπρους Γουίλις, Γκάρι Σάντλινγκ, Στιβ Καρέλ, Γουάντα Σάικς, Γουίλιαμ Σάτνερ, Νικ Νόλτε, Αβρίλ Λαβίν


Η 34η ταινία κινουμένων σχεδίων της DreamWorks Animation είναι μία κωμική περιπέτεια φαντασίας με πολλά και έντονα βίαια περιστατικά, η οποία βασίζεται στο ομώνυμο comic strip των Αμερικάνων σχεδιαστών καρτούν και εικονογράφων Μάικλ Φράι και Τ. Λιούις. Η ταινία αποτελεί σάτιρα της ζωής στα αμερικανικά προάστια και πραγματεύεται την καταπάτηση περιοχών άγριων ζώων, τον καταναλωτισμό και το πόσο η ανθρώπινη ζωή σχετίζεται με το φαγητό.

Οι δύο πλευρές του φράχτη αντιπαραθέτουν τo καταπράσινο ανοιξιάτικο δάσος με την αχανή, ομοιόμορφη μπεζ πόλη, όμως και στις δύο περιπτώσεις τα ρεαλιστικά χρωματισμένα ζώα χάνονται στο background. Ο σχεδιασμός δεν έχει να επιδείξει κάποια ευρηματικά στοιχεία, όπως έμπνευση στερείται και η κατά τα άλλα κεφάτη ορχηστρική μουσική επένδυση του Ρούπερτ Γκρέγκσον-Γουίλιαμς. Το soundtrack συμπληρώνεται από 5 ευχάριστα pop και rock τραγούδια του Μπεν Φολντς.

Ο ευφυής RJ, ζώντας μία μοναχική ζωή, έχει συνηθίσει να δρα εγωιστικά, χωρίς να λαμβάνει υπόψιν του το καλό των άλλων. Παρά όμως τον επιφανειακά σκληρό του χαρακτήρα, αναπτύσσει συναισθήματα ενοχής για την εκμετάλλευση των νέων του φίλων και τελικά αποκαλύπτει πως διαθέτει μια ευαίσθητη προσωπικότητα. Η ιστορία του τονίζει την αξία της οικογένειας, της ειλικρίνειας, της μεταμέλειας και της συγχώρεσης.

Κατά τη διάρκεια των επιδρομών τους στην άλλη πλευρά του φράχτη, τα ζώα του δάσους έρχονται αντιμέτωπα με την επιθετική Πρόεδρο της Ένωσης Ιδιοκτητών και έναν μοχθηρό εξολοθρευτή ζώων, οι οποίοι τα χτυπούν, τα κλωτσούν και προσπαθούν να τα σκοτώσουν χρησιμοποιώντας δηλητήριο, εκρηκτικά, αιχμηρά εργαλεία, όπλα ηλεκτρισμού και επώδυνες παγίδες.