Pettson and Findus: The Best Christmas Ever



Πέτερσον και Φίντους 2 (2016)


Pettersson und Findus 2 - Das Schönste Weihnachten Uberhaupt (2016)
"Pettson and Findus: The Best Christmas Ever" 
★★★★★★☆☆☆☆
Ο μοναχικός αγρότης Πέτερσον υπόσχεται στον νεαρό γάτο του, τον παιχνιδιάρη Φίντους, πως αυτή τη χρονιά θα περάσουν τα καλύτερα τους Χριστούγεννα. Όμως, μια σφοδρή χιονοθύελλα κρατά τους δύο φίλους κλεισμένους στο σπίτι τους για πολλές μέρες, μέχρι την παραμονή των Χριστουγέννων. Καθώς αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα με τις βιαστικές τους προετοιμασίες, ο Φίντους φοβάται πως τελικά τα Χριστούγεννα θα ακυρωθούν και αποφασίζει να αναζητήσει βοήθεια από τους γείτονες τους. (80 λεπτά) (Ηλικία: 5+) 
Σκηνοθεσία: Αλί Σαμάντι Αχάντι
Ηθοποιοί: Στέφαν Κουρτ, Μαριάνε Σέγκεμπρεχτ, Μαξ Χέρμπρεχτερ, Ροξάνα Σαμάντι


Η Γερμανικής παραγωγής χριστουγεννιάτικη κωμωδία φαντασίας βασίζεται σε δύο από τα εννέα εικονογραφημένα παιδικά βιβλία της σειράς “Pettson och Findus” του Σουηδού συγγραφέα Σβεν Νουρντβίστ, με τίτλους “Pettersson kriegt Weihnachtsbesuch” (1989) και “Morgen, Findus, wird’s was geben” (1995).

Το Πέτερσον και Φίντους 2 (2016) αποτελεί συνέχεια του Pettersson und Findus - Kleiner Quälgeist, große Freundschaft (2014). Για τη δημιουργία της συνέχειας επέστρεψαν όλοι οι συντελεστές, εκτός του πρωταγωνιστή Ούλριχ Νιούθεν, τον οποίο αντικατέστησε ο Στέφαν Κουρτ στον ρόλο του Πέτερσον.

Τα βιβλία της σειράς έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 40 γλώσσες. Το franchise περιλαμβάνει τρεις live-action κινηματογραφικές παραγωγές, τρεις ταινίες κινουμένων σχεδίων, μία τηλεοπτική σειρά, ηλεκτρονικά παιχνίδια, επιτραπέζια, ένα βιβλίο παζλ, ένα βιβλίο τραγουδιών και ένα βιβλίο μαγειρικής.

Η φωτογραφία, οι ερμηνείες, τα κοστούμια και τα σκηνικά του επαρχιακού αγροκτήματος διαχέονται από μία θεατρική ποιότητα, ενώ καθώς η ταινία γυρίστηκε σε στούντιο της Γερμανίας, τα χιονισμένα σκανδιναβικά τοπία είναι αποτέλεσμα ειδικών εφέ. Οι χαρακτήρες κινουμένων σχεδίων από υπολογιστή είναι συμπαθητικοί, κεφάτοι και αλληλεπιδρούν όμορφα και φυσικά με το περιβάλλον και το έμπειρο καστ ηθοποιών.

Τη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα της ταινίας εμπλουτίζει η μουσική επένδυση, η οποία αποτελείται από πρωτότυπες γιορτινές συνθέσεις του Αλί Ν. Ασκίν, αλλά και κλασικές αμερικανικές χριστουγεννιάτικες επιτυχίες εκτελεσμένες από τις συμφωνικές ορχήστρες Staatskapelle Weimar και Europäische FilmPhilharmonie.

Η παραμονή των Χριστουγέννων βρίσκει τον απομονωμένο Πέτερσον και τον γεμάτο ενέργεια γάτο του, τον Φίντους, χωρίς φαγητό, στολίδια και χριστουγεννιάτικο δέντρο. Μοναδική ευχή του Φίντους είναι να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα. Όμως ένας τραυματισμός του Πέτερσον δεν τους επιτρέπει να επισκεφτούν την πόλη για να αγοράσουν τις απαραίτητες προμήθειες. Οι γείτονές τους, Μπέντα και Γκούσταφσον, προσφέρουν αρκετές φορές βοήθεια στον Πέτερσον. Ωστόσο, εκείνος μαθημένος στη μοναχική του ζωή και φοβούμενος μήπως τους γίνει βάρος, απορρίπτει οποιαδήποτε προσφορά για υποστήριξη.

Το βασικό μήνυμα της ταινίας προσφέρεται με άμεσο και κατανοητό τρόπο ακόμα και για τα μικρότερα παιδιά και επικεντρώνεται στη σημασία του να βοηθάς, αλλά και να δέχεσαι βοήθεια από τους άλλους. Η ταινία έχει ιδιαίτερα παιδική και γλυκιά διάθεση, το χιούμορ της όμως βασίζεται σχεδόν εξ ολοκλήρου σε επώδυνα ατυχήματα του Πέτερσον.  


Προηγούμενη Ταινία:

Pettersson und Findus - Kleiner Quälgeist, große Freundschaft (2014)Pettersson und Findus - Kleiner Quälgeist, große Freundschaft (2014)
"Pettson and Findus: A Little Nuisance, a Great Friendship" 
★★★★★☆☆☆☆☆ 
Αναζητώντας ένα σπίτι, o νεαρός γάτος Findus βρίσκει καταφύγιο στο αγρόκτημα του μοναχικού γεωργού Pettersson. Ο Pettersson ανακαλύπτει έκπληκτος ότι ο Findus μπορεί να μιλάει, και μεταξύ τους αναπτύσσεται μια βαθιά φιλία. (86 λεπτά) (Ηλικία: 3+)