Τα Παιδιά του Πλοιάρχου Γκραντ (1962)



Τα Παιδιά του Πλοιάρχου Γκραντ (1962)

Τα Παιδιά του Πλοιάρχου Γκραντ (1962)

   
In Search of the Castaways (1962) 
"Τα Παιδιά του Πλοιάρχου Γκραντ" 
★★★★★★☆☆☆☆
Το 1858, η νεαρή Μαίρη Γκραντ και ο μικρότερος αδελφός της Ρόμπερτ, αναζητούν τον ναυαγό καπετάνιο πατέρα τους με μοναδική ένδειξη για την τοποθεσία του ένα δυσανάγνωστο μήνυμα σε ένα μπουκάλι. Τα δυο παιδιά του Πλοιάρχου Τζον Γκραντ μαζί με τον πρόσχαρο Γάλλο καθηγητή γεωγραφίας Ζακ Παγκανέλ, παραδίδουν το μήνυμα στον ιδιοκτήτη του πλοίου που ναυάγησε, τον Άγγλο Λόρδο Γκλέναρβαν και τον γιο του Τζον. Γνωρίζοντας μόνο το γεωγραφικό πλάτος του ναυαγού, οι πέντε ήρωες ξεκινούν μια επική αναζήτηση γύρω από τον 37ο νότιο παράλληλο της γης. (98 λεπτά) (Ηλικία: 7+)
Σκηνοθεσία: Ρόμπερτ Στίβενσον
Ηθοποιοί: Χέιλι Μιλς, Μορίς Σεβαλιέ, Τζορτζ Σάντερς, Γουίλφριντ Χάιντ Γουάιτ, Τζακ Γκουίλιμ, Μάικλ Άντερσον Τζούνιορ

Αυτή η κλασική οικογενειακή ταινία της Disney από τον σκηνοθέτη Ρόμπερτ Στίβενσον, κυκλοφόρησε 94 χρόνια μετά από την έκδοση του μυθιστορήματος του Ιουλίου Βερν “Τα Τέκνα Του Πλοιάρχου Γκραντ” του 1868. Ο σεναριογράφος Λόουελ Σ. Χόλεϊ διασκεύασε το μυθιστόρημα για τον κινηματογράφο, προχωρώντας σε αρκετές αλλαγές, διατηρώντας όμως τα πιο σημαντικά συμβάντα και το περιπετειώδες πνεύμα του.

Η ηλικία των προ-ψηφιακών ειδικών εφέ είναι ιδιαίτερα εμφανής. Ωστόσο, κατά την κυκλοφορία της ταινίας το 1962, αυτά ήταν τα πιο περίτεχνα εφέ που είχαν δημιουργηθεί ποτέ από τα στούντιο της Disney. Αν και τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν εξ’ ολοκλήρου στα φημισμένα Pinewood Studios στην Αγγλία, οι σκηνογράφοι αναπαρήγαγαν επιτυχημένα ένα ηφαίστειο, μέρος των βουνών των Άνδεων, ένα ολόκληρο χωριό ιθαγενών της Νέας Ζηλανδίας και τα λιμάνια της Γλασκόβης και της Μελβούρνης του 19ου αιώνα.

Η ταινία είναι χαριτωμένη και διασκεδαστική, πλούσια σε θετικά μηνύματα για το θάρρος, την επιμονή, τη συνεργασία και τον αλτρουισμό, αλλά και σε αστείες στιγμές, συναίσθημα, αγωνία και δράση.

Οι ήρωες στο ταξίδι τους γύρω από το νότιο ημισφαίριο καλούνται να αντιμετωπίσουν πληθώρα κινδύνων, μεταξύ άλλων ένα ισχυρό σεισμό, έναν γιγάντιο κόνδορα, έναν εντυπωσιακό ιαγουάρο, απειλητικούς κροκόδειλους, μια μεγάλη πλημμύρα, κεραυνούς, μια χιονοστιβάδα, έναν τεράστιο ανεμοστρόβιλο, ένα ηφαίστειο που εκρήγνυται και την αιχμαλωσία από μια εχθρική φυλή Μάορι.

Αν και οι σκηνές αγωνίας είναι συχνές και έντονες, οι περιπέτειες των ηρώων διαδραματίζονται σε μια ανάλαφρη ατμόσφαιρα. Αυτή δημιουργείται κυρίως χάρη στην ευχάριστη και αισιόδοξη μουσική επένδυση των αδελφών Ρίτσαρντ και Ρόμπερτ Σέρμαν και στις κωμικές ερμηνείες των βετεράνων ηθοποιών Μορίς Σεβαλιέ και Γουίλφριντ Χάιντ Γουάιτ στους ρόλους του εκκεντρικού καθηγητή Παγκανέλ και του μεγαλόψυχου λόρδου Γκλέναρβαν, αντίστοιχα.