Ο Αφηρημένος Κύριος Καθηγητής (1961)



Ο Αφηρημένος Κύριος Καθηγητής (1961)

Ο Αφηρημένος Κύριος Καθηγητής (1961)


The Absent Minded Professor (1961) 
"Ο Αφηρημένος Κύριος Καθηγητής" 
★★★★★★☆☆☆☆
Σε μια μικρή Αμερικανική πόλη, ο καθηγητής Χημείας του τοπικού κολεγίου, Νεντ Μπρέιναρντ, απορροφάται τόσο από τα πειράματά του, που ξεχνά τον ίδιο του τον γάμο δύο φορές. Την ημέρα που τελικά πραγματοποιεί μια τεράστια ανακάλυψη, ένα “ιπτάμενο” πλαστικό που κερδίζει ενέργεια όταν χτυπά σε μια σκληρή επιφάνεια, το Φλάμπερ, η μνηστή του, Μπέτσι Κάρλαϊλ, τον χωρίζει καθώς χάνει τον γάμο τους για τρίτη φορά. Ο Νεντ προσπαθεί να κερδίσει πίσω την Μπέτσι, την οποία διεκδικεί και ο καθηγητής Σέλμπι Άστον. Παράλληλα, προσπαθεί να ανατρέψει τα σχέδια ενός άπληστου τραπεζίτη. (97 λεπτά) (Ηλικία: 6+)
Σκηνοθεσία: Ρόμπερτ Στίβενσον
Ηθοποιοί: Φρεντ ΜακΜάρεϊ, Νάνσι Όλσον, Κίναν Γουίν, Τόμι Κερκ, Εντ Γουίν


Ο Αφηρημένος Κύριος Καθηγητής (1961), του σταθερού σκηνοθέτη της Disney Ρόμπερτ Στίβενσον, είναι μια διασκεδαστική οικογενειακή κωμωδία επιστημονικής φαντασίας με γρήγορο ρυθμό και ενδιαφέρουσα πλοκή. Στο πλούσιο και δυνατό καστ από διάσημα ονόματα της εποχής της και συχνούς ηθοποιούς των παραγωγών της Disney, βρίσκονται ο Φρεντ ΜακΜάρεϊ στον πρωταγωνιστικό ρόλο, και οι Νάνσι Όλσον, Τόμι Κερκ, Κίναν Γουίν και ο πατέρας του, Εντ Γουίν. Το σενάριο του Μπιλ Γουόλς βασίζεται χαλαρά στο διήγημα του 1922 του Αμερικανού συγγραφέα Σάμιουελ Γ. Τέιλορ, με τίτλο “A Situation of Gravity”.

Μαζί με τις ταινίες Ένας Παράξενος Ντετέκτιβ (1959) και Ο Γιος του Flubber (1963), αυτή είναι μία από τις μοναδικές τρεις ασπρόμαυρες ταινίες που κυκλοφόρησαν ποτέ τα στούντιο της Disney. Η Disney, από την πρώτη κιόλας παραγωγή της, Η Χιονάτη και οι Επτά Νάνοι (1937), δημιουργούσε έγχρωμες ταινίες. Τελικά, η ταινία χρωματίστηκε ψηφιακά το 1986, για την κυκλοφορία της σε βίντεο.

Τα απαιτητικά ειδικά εφέ, η φωτογραφία και η καλλιτεχνική διεύθυνση της ταινίας, τιμήθηκαν με υποψηφιότητες για τα αντίστοιχα βραβεία Όσκαρ από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών.

Ο συμπαθής, αφηρημένος κεντρικός χαρακτήρας είναι ένας καλόκαρδος ήρωας, αφοσιωμένος στις επιστήμες. Ο Νεντ Μπρέιναρντ έχει ως στόχο, όχι τα προσωπικά οφέλη, αλλά την καλυτέρευση της ζωής των ανθρώπων. Επιπλέον, ο οραματιστής καθηγητής πραγματοποιεί τα όνειρά του επιμένοντας να προσπαθεί, ακόμα και όταν οι υπόλοιποι πιστεύουν ότι είναι τρελός και ότι δεν έχει καμία ελπίδα. Αν και παραβιάζει τους κανόνες χρησιμοποιώντας την εφεύρεσή του σε έναν αγώνα μπάσκετ προς όφελος της ομάδας του σχολείου του, κατά τα άλλα ο καθηγητής αποτελεί ισχυρό πρότυπο ειλικρίνειας, ευγένειας, απλότητας και θάρρους.

Η ταινία περιλαμβάνει κωμικές στιγμές ήπιου κινδύνου με τη μορφή μιας καταδίωξης, πυροβολισμών και εκρήξεων. Όμως, η παραγωγή χαρακτηρίζεται κυρίως από την ευρηματικότητα, τις θεαματικές σκηνές, τα θετικά μηνύματα και τα άφθονα αστεία της.

Δύο χρόνια αργότερα, Ο Αφηρημένος Κύριος Καθηγητής έγινε η πρώτη ταινία της Disney η οποία απέκτησε συνέχεια, με το Ο Γιος του Flubber (1963). Το 1997 κυκλοφόρησε ένα ριμέικ της ταινίας με τίτλο Φλάμπερ και πρωταγωνιστή τον Ρόμπιν Γουίλιαμς.