Τα Ταξίδια του Γκιούλιβερ (1939)

Τα Ταξίδια του Γκιούλιβερ (1939)
Η δεύτερη αμερικανική παραγωγή κινουμένων σχεδίων μεγάλου μήκους δημιουργήθηκε για λογαριασμό της κινηματογραφικής εταιρείας παραγωγής και διανομής Paramount Pictures, από τους πρωτοπόρους animators, αδελφούς Φλέισερ. Ο Μαξ και ο Ντέιβ Φλέισερ μέχρι τότε παρήγαγαν καρτούν μικρού μήκους για ενήλικες με γνωστούς χαρακτήρες όπως η Μπέτυ Μπου και ο Ποπάυ.

Οι λιλιπούτειοι χαρακτήρες σχεδιασμένοι παραδοσιακά στο χέρι έχουν ύφος καρικατούρας, ενώ οι χαρακτήρες του Γκιούλιβερ, της Πριγκίπισσας Γκλόρι και του Πρίγκιπα Ντέιβιντ έχουν μια αλλόκοτη αληθοφάνεια καθώς δημιουργήθηκαν με Rotoscoping. Με αυτή την τεχνική, την οποία επινόησε το 1915 ο Μαξ Φλέισερ, το σχέδιο δημιουργείται από το περίγραμμα ενός βιντεοσκοπημένου ηθοποιού.

Η καρτουνίστικη πλοκή εμπνέεται από το πρώτο μέρος του ομώνυμου σατιρικού μυθιστορήματος του Τζόναθαν Σουίφτ, χωρίς όμως να περιέχει τα ευφυή στοιχεία τα οποία χάρισαν στο βιβλίο τον κλασικό του χαρακτήρα. Η ιστορία άνευ συναισθηματικού βάθους βασίζεται στο γνώριμο χιούμορ των προηγούμενων παραγωγών των Fleischer Studios, το οποίο πηγάζει από βίαια περιστατικά και οξύθυμους χαρακτήρες.

Η κλασική φήμη της ταινίας οφείλεται σε ιστορικούς λόγους και σήμερα Τα Ταξίδια του Γκιούλιβερ απευθύνονται περισσότερο σε ενήλικες με ενδιαφέρον στην ιστορία του animation παρά σε παιδιά.

ΣκηνοθέτηςΝτέιβ Φλέισερ
Ηθοποιοί: Πίντο Κόλβιγκ, Τζακ Μέρσερ, Σαμ Πάρκερ, Τζέσικα Ντραγκονέτ


Gulliver’s Travels (1939)
"Τα Ταξίδια του Γκιούλιβερ"  
★★★★☆☆  
Μετά από ένα ναυάγιο ο Γκιούλιβερ ξεβράζεται στην ακτή της Λιλιπούπολης, μιας χώρας η οποία κατοικείται από μικροσκοπικούς ανθρώπους. Ο βασιλιάς της Λιλιπούπολης με τον βασιλιά της γειτονικής χώρας του Μπλεφούσκου κηρύσσουν πόλεμο μεταξύ τους για μια διαφωνία στο συμβόλαιο γάμου των παιδιών τους και ο Γκιούλιβερ καλείται να αποκαταστήσει την ειρήνη. (76 λεπτά) (Ηλικία: 5+)

Δείτε το επίσημο trailer της ταινίας Τα Ταξίδια του Γκιούλιβερ (1939):