Τα Ταξίδια του Γκιούλιβερ (1939)Τα Ταξίδια του Γκιούλιβερ (1939)

Τα Ταξίδια του Γκιούλιβερ (1939)

  
Gulliver’s Travels (1939)
"Τα Ταξίδια του Γκιούλιβερ" 
★★★★★☆☆☆☆☆ 
Το πλοίο του Λέμιουλ  Γκιούλιβερ (Γκάλιβερ) ναυαγεί κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας και ο ίδιος ξεβράζεται στην ακτή της Λιλιπούπολης, μιας χώρας η οποία κατοικείται από μικροσκοπικούς ανθρώπους. Εν τω μεταξύ, ο βασιλιάς της Λιλιπούπολης με τον βασιλιά της γειτονικής νησιωτικής χώρας του Μπλεφούσκου, κηρύσσουν πόλεμο μεταξύ τους για μια μικρή διαφωνία που προκύπτει καθώς συντάσσουν το συμβόλαιο γάμου των ερωτευμένων παιδιών τους, Γκλόρι και Ντέιβιντ. (76 λεπτά) (Ηλικία: 5+)
Σκηνοθεσία: Ντέιβ Φλέισερ
Ηθοποιοί: Πίντο Κόλβιγκ, Τζακ Μέρσερ, Σαμ Πάρκερ, Τζέσικα Ντραγκονέτ

Η δεύτερη αμερικανική παραγωγή κινουμένων σχεδίων μεγάλου μήκους δημιουργήθηκε για λογαριασμό της κινηματογραφικής εταιρείας παραγωγής και διανομής Paramount Pictures, από τους πρωτοπόρους animators, αδελφούς Φλέισερ. Ο Μαξ και ο Ντέιβ Φλέισερ μέχρι τότε παρήγαγαν καρτούν μικρού μήκους για ενήλικες με γνωστούς χαρακτήρες της εποχής, όπως η Μπέτυ Μπου και ο Ποπάυ.

Οι λιλιπούτειοι χαρακτήρες σχεδιασμένοι παραδοσιακά στο χέρι έχουν ύφος καρικατούρας, ενώ οι χαρακτήρες του Γκιούλιβερ, της Πριγκίπισσας Γκλόρι και του Πρίγκιπα Ντέιβιντ έχουν μια ασυνήθιστη αληθοφάνεια, αποτέλεσμα της δημιουργίας τους με την τεχνική Rotoscoping. Με αυτή την τεχνική, την οποία επινόησε το 1915 ο Μαξ Φλέισερ, το σχέδιο δημιουργείται από το περίγραμμα ενός βιντεοσκοπημένου ηθοποιού. Την τεχνική αυτή είχε χρησιμοποιήσει και ο Γουόλτ Ντίσνεϊ σε κάποιες σκηνές της Χιονάτης δύο χρόνια νωρίτερα.

Η ταινία ήταν υποψήφια για δύο βραβεία της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, στις κατηγορίες Καλύτερης Πρωτότυπης Μουσικής Επένδυσης και Καλύτερου Πρωτότυπου Τραγουδιού, με το “Faithful Forever”.

Η καρτουνίστικη πλοκή εμπνέεται από το πρώτο μέρος του ομώνυμου σατιρικού μυθιστορήματος του Τζόναθαν Σουίφτ, χωρίς όμως να περιέχει τα ευφυή στοιχεία, τα οποία χάρισαν στο βιβλίο τον κλασικό του χαρακτήρα. Η ιστορία εξελίσσεται χωρίς συναισθηματικό βάθος, ενώ η αφήγηση βασίζεται στο γνώριμο χιούμορ των προηγούμενων παραγωγών των Fleischer Studios, το οποίο πηγάζει από βίαια περιστατικά και οξύθυμους χαρακτήρες.

Η κλασική φήμη της ταινίας οφείλεται σε ιστορικούς λόγους και σήμερα Τα Ταξίδια του Γκιούλιβερ απευθύνονται περισσότερο σε ενήλικες με ενδιαφέρον στην ιστορία του animation παρά σε παιδιά.