Τα Ταξίδια του Γκιούλιβερ (1939)



Τα Ταξίδια του Γκιούλιβερ (1939)

Τα Ταξίδια του Γκιούλιβερ (1939)

  
Gulliver’s Travels (1939)
"Τα Ταξίδια του Γκιούλιβερ" 
★★★★★☆☆☆☆☆ 
Όταν το πλοίο του Λέμιουλ Γκιούλιβερ ναυαγεί κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας, ο ίδιος ξεβράζεται στην ακτή της Λιλιπούπολης, μιας νησιωτικής χώρας που κατοικείται από μικροσκοπικά ανθρωπόμορφα πλάσματα. Εν τω μεταξύ, ο βασιλιάς της Λιλιπούπολης με τον βασιλιά της γειτονικής χώρας του Μπλεφούσκου, κηρύσσουν πόλεμο μεταξύ τους για μια διαφωνία που προκύπτει καθώς συντάσσουν το συμβόλαιο γάμου των ερωτευμένων παιδιών τους, της Πριγκίπισσας Γκλόρι και του Πρίγκιπα Ντέιβιντ. Ο Γκιούλιβερ αναλαμβάνει να φέρει την ειρήνη και να βοηθήσει τη Γκλόρι και τον Ντέιβιντ. (76 λεπτά) (Ηλικία: 5+)
Σκηνοθεσία: Ντέιβ Φλέισερ
Ηθοποιοί: Πίντο Κόλβιγκ, Τζακ Μέρσερ, Σαμ Πάρκερ, Τζέσικα Ντραγκονέτ


Η δεύτερη αμερικανική παραγωγή κινουμένων σχεδίων μεγάλου μήκους μετά την ταινία της DisneyΗ Χιονάτη και οι Επτά Νάνοι (1937), δημιουργήθηκε για λογαριασμό της εταιρείας παραγωγής και διανομής κινηματογραφικών ταινιών Paramount Pictures, από τους πρωτοπόρους animators, αδελφούς Φλέισερ. Ο Μαξ και ο Ντέιβ Φλέισερ μέχρι τότε παρήγαγαν καρτούν μικρού μήκους για το ενήλικο κοινό, με γνωστούς χαρακτήρες της εποχής, όπως ο Σούπερμαν, η Μπέτυ Μπου και ο Πόπαϊ. Μάλιστα, αρχικά οι δημιουργοί της ταινίας Τα Ταξίδια του Γκιούλιβερ (1939) είχαν πλάνο να αντικαταστήσουν τον χαρακτήρα του Γκιούλιβερ με τον Πόπαϊ.

Οι λιλιπούτειοι χαρακτήρες, σχεδιασμένοι παραδοσιακά με το χέρι, έχουν ύφος καρικατούρας.  Ωστόσο, ο Γκιούλιβερ (Γκάλιβερ στα Αγγλικά), η Γκλόρι και ο Ντέιβιντ έχουν μια ασυνήθιστη αληθοφάνεια, αποτέλεσμα της δημιουργίας τους με την τεχνική Rotoscoping. Με αυτή την τεχνική, την οποία είχε επινοήσει το 1915 ο Μαξ Φλέισερ, το σχέδιο των χαρακτήρων δημιουργείται από το περίγραμμα βιντεοσκοπημένων ηθοποιών.

Η ταινία ήταν υποψήφια για δύο βραβεία Όσκαρ της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, στις κατηγορίες Καλύτερης Πρωτότυπης Μουσικής Επένδυσης και Καλύτερου Πρωτότυπου Τραγουδιού με το “Faithful Forever” των Λίο Ρόμπιν και Ραλφ Ράινερ.

Η καρτουνίστικη πλοκή εμπνέεται από το πρώτο μέρος του ομώνυμου σατιρικού μυθιστορήματος του Τζόναθαν Σουίφτ, χωρίς όμως να περιέχει τα ευφυή στοιχεία, τα οποία χάρισαν στο βιβλίο τον κλασικό του χαρακτήρα. Η ιστορία, αν και προσφέρει ένα ξεκάθαρο αντιπολεμικό μήνυμα, εκτυλίσσεται χωρίς συναισθηματικό βάθος. Επιπλέον, η αφήγηση βασίζεται σε περιστατικά επεισοδιακού χαρακτήρα και στο γνώριμο χιούμορ των προηγούμενων παραγωγών των Fleischer Studios, το οποίο πηγάζει από βίαιες συμπεριφορές και οξύθυμους χαρακτήρες.

Η κλασική φήμη της ταινίας οφείλεται σε ιστορικούς λόγους. Πλέον, Τα Ταξίδια του Γκιούλιβερ μπορούν να προταθούν μόνο σε ενήλικες με ενδιαφέρον στην ιστορία του animation παρά σε παιδιά.