Ο Γιος του Άι Βασίλη (2011)



Ο Γιος του Άι Βασίλη (2011)

 
Arthur Christmas (2011)
"Ο Γιος του Άι Βασίλη"
★★★★★★★★☆☆
Την παραμονή των Χριστουγέννων, ενώ ο Άι Βασίλης παραδίδει τα δώρα, ο μεγαλύτερος γιος και διάδοχος του, ο Στιβ, διευθύνει την επιχείρηση από την υψηλής τεχνολογίας έδρα τους στον Βόρειο Πόλο. Ο μικρότερος γιος του Άι Βασίλη, ο αδέξιος και γεμάτος πάθος για τα Χριστούγεννα Άρθουρ, του οποίου η δουλειά είναι να απαντά στα γράμματα των παιδιών, παρακολουθεί την επιχείρηση από μακριά. Όταν μετά το τέλος της παράδοσης των δώρων ένα ξωτικό ανακαλύπτει ένα ξεχασμένο δώρο στο εργαστήριο, ο Άρθουρ αναλαμβάνει να το παραδώσει ο ίδιος πριν το ξημέρωμα. (97 λεπτά) (Ηλικία: 4+)
Σκηνοθεσία: Σάρα Σμιθ
Ηθοποιοί: Τζέιμς ΜακΑβόι, Μπιλ Νάι, Χιου Λόρι, Τζιμ Μπρόντμπεντ, Ιμέλντα Στόντον, Άσλεϊ Τζένσεν, Λόρα Λίνεϊ, Εύα Λονγκόρια


Η 5η κινηματογραφική παραγωγή της Sony Pictures Animation και 1η συνεργασία της με το Βρετανικό στούντιο Aardman, είναι μία έξυπνη και γλυκιά Χριστουγεννιάτικη κωμική περιπέτεια φαντασίας.  Ο Γιος του Άι Βασίλη (2011) εκσυγχρονίζει πολλούς από τους μύθους και τους συμβολικούς χαρακτήρες των γιορτών, ενώ πραγματεύεται τις οικογενειακές σχέσεις, τις φιλοδοξίες και τα όνειρα.

Η ανάλαφρη ιστορία, πλούσια σε δράση, κωμικά στοιχεία και συγκινητικές στιγμές, αναδεικνύεται μέσα από έναν ευχάριστο σχεδιασμό, πολύχρωμα σκηνικά και τις ζεστές ερμηνείες ενός εξαιρετικού Βρετανικού καστ. Η διασκεδαστική και ενθουσιώδης ορχηστρική επένδυση του Χάρι Γκρέγκσον-Γουίλιαμς εντείνει τη μαγική ατμόσφαιρα και την περιπετειώδη διάθεση.

Όταν ο Άι Βασίλης δεν καταφέρνει να παραδώσει ένα μόνο δώρο σε ένα από τα εκατοντάδες εκατομμύρια παιδιά του πλανήτη, ο ικανός μα κυνικός γιος του, ο Στιβ, θεωρεί ότι αυτό αποτελεί αποδεκτό σφάλμα στην κατά τα άλλα επιτυχημένη βραδιά. Ακόμα και ο ίδιος ο Άι Βασίλης αποδέχεται, αμήχανα, και αυτός την αποτυχία. Ωστόσο, ο πιο ρομαντικός γιος του, ο Άρθουρ, επιμένει πως πρέπει να γίνουν αληθινά τα χριστουγεννιάτικα όνειρα κάθε παιδιού. Χωρίς καμία εξαίρεση.

Ο Άρθουρ δεν διαθέτει ιδιαίτερες ικανότητες ή τα μέσα υψηλής τεχνολογίας και τη βοήθεια των χιλιάδων ξωτικών που έχει στη διάθεσή του ο πατέρας του. Όμως, εξοπλισμένος με το πνεύμα των Χριστουγέννων και μια ανυποχώρητη ευσυνειδησία, ξεκινά μια αποστολή για να σώσει τα Χριστούγεννα του παιδιού.

Αν και η αγάπη, ο θαυμασμός και ο σεβασμός που τρέφει για τον πατέρα και τον αδελφό του δεν ξεθωριάζει, μέσα από το περιπετειώδες ταξίδι του, ο Άρθουρ συνειδητοποιεί πως η αξία του Άι Βασίλη δεν βρίσκεται στον άνθρωπο που φορά τη στολή, αλλά στα ιδανικά που πρεσβεύει ο ρόλος.

Τα περιπετειώδη στοιχεία της ταινίας έχουν ανάλαφρο χαρακτήρα και περιλαμβάνουν τους ήρωες να έρχονται αντιμέτωποι με μια αγέλη λιονταριών, σύντομους πυροβολισμούς, πυραύλους και κάποιες εκρήξεις, όλα με αίσια έκβαση.