Ο Άγιος Βασίλης Μου (1994)



Ο Άγιος Βασίλης Μου (1994)

Ο Άγιος Βασίλης Μου (1994)


The Santa Clause (1994)The Santa Clause (1994)
"Ο Άγιος Βασίλης Μου" 
★★★★★★★☆☆☆
Ο Σκοτ Κάλβιν, ένας διαζευγμένος πατέρας και επιτυχημένο στέλεχος μιας εταιρείας που παράγει παιχνίδια, παίρνει στο σπίτι τον γιο του, τον Τσάρλι, για να περάσουν μαζί την παραμονή των Χριστουγέννων. Όταν ο Άι Βασίλης φτάνει στη σκεπή τους, τρομάζει από τον Σκοτ, πέφτει στο χιονισμένο έδαφος και εξαφανίζεται, αφήνοντας πίσω μια κάρτα, τη στολή και το έλκηθρο με τους ταράνδους του. Με την παρακίνηση της κάρτας και την επιμονή του Τσάρλι, ο Σκοτ φορά απρόθυμα την κόκκινη στολή, χωρίς να γνωρίζει πως με αυτό τον τρόπο αποδέχεται τον ρόλο του Άι Βασίλη. (97 λεπτά) (Ηλικία: 7+)
Σκηνοθεσία: Τζον Πάσκουιν
Ηθοποιοί: Τιμ Άλεν, Έρικ Λόιντ, Τζαντζ Ράινχολντ, Γουέντι Κρούσον, Ντέιβιντ Κράμχολτζ


Ο τηλεοπτικός, μέχρι τότε, αστέρας της σειράς "Ο Μαστροχαλαστής" (Home Improvement, 1991) Τιμ Άλεν, πραγματοποίησε το κινηματογραφικό του ντεμπούτο με την ταινία Ο Άγιος Βασίλης Μου (1994) της Disney. Στην τρυφερή και διασκεδαστική χριστουγεννιάτικη κωμωδία φαντασίας, ο Άλεν προσέφερε μια σύγχρονη και πνευματώδη ερμηνεία στον παραδοσιακό ρόλο του Άι-Βασίλη. Η ταινία πραγματεύεται ώριμα θέματα, όπως το διαζύγιο και την κηδεμονία των παιδιών. Επίσης, περιέχει και μερικά συγκρατημένα τολμηρά αστεία. Ωστόσο, με τα πολύχρωμα σκηνικά, τους μαγικούς χαρακτήρες και τις κλασικές χριστουγεννιάτικες μελωδίες, η ταινία διακρίνεται για το παιδικό και γιορτινό της πνεύμα.

Όταν ο Σκοτ φοράει τη στολή του Άι Βασίλη και ανεβαίνει μαζί με τον Τσάρλι στο έλκηθρο, οι δυο τους ζουν μια μαγική βραδιά. Κατά τη διάρκεια της περιπέτειάς τους ταξιδεύουν στον κόσμο μοιράζοντας δώρα. Αργότερα, γνωρίζουν το εργαστήριο και τα Ξωτικά του Άι Βασίλη στον Βόρειο Πόλο. Όμως, όταν το επόμενο πρωί ξυπνούν πίσω στο σπίτι τους στο Σικάγο, ο Σκοτ πείθει τον εαυτό του πως η περιπέτειά τους ήταν απλώς ένα όνειρο που μετέφερε στον γιο του. Αντίθετα, ο Τσάρλι είναι πεπεισμένος πως όλα συνέβησαν στην πραγματικότητα και το μοιράζεται με τη μητέρα του τη Λόρα και τον πατριό του τον Νιλ.

Καθώς οι μήνες περνούν, ο Σκοτ βιώνει μια φυσική και ψυχολογική μεταμόρφωση, ενσωματώνοντας σταδιακά την εμφάνιση και το πνεύμα του Άι Βασίλη. Αυτό οδηγεί τη Λόρα και τον Νιλ να αμφισβητήσουν την ψυχική του υγεία.

Mε μια ειλικρινή, τρυφερή και ως επί το πλείστον ανάλαφρη προσέγγιση, η ιστορία ασχολείται με το διαζύγιο και τις σχέσεις μεταξύ των μελών της οικογένειας μετά από αυτό. Αν και μεταξύ των ενηλίκων στη ζωή του Τσάρλι υπάρχει ήπιος σαρκασμός, και οι τρεις τον αγαπούν και νοιάζονται για την ευημερία του. Τα κύρια μηνύματα της ιστορίας αφορούν τον αλτρουισμό, την ανάληψη ευθυνών και τη συμφιλίωση.

Ο αρχικός Άγιος Βασίλης πέφτει και εξαφανίζεται, υπονοώντας πως πέθανε. Η Λόρα και ο Νιλ πιστεύουν ότι ο Σκοτ ​​έχει απαγάγει τον Τσάρλι και ζητούν τη βοήθεια της αστυνομίας για να τον βρουν. Υπάρχουν κάποια σύντομα αστεία που στοχεύουν στο ενήλικο κοινό αναφορικά με το φλερτ και τη χρήση ουσιών. Αρκετοί χαρακτήρες επιμένουν πως ο Άι Βασίλης δεν είναι αληθινός και προβάλλουν σχετικές απορίες.