Όταν η Μάρνι Ήταν Εκεί (2014)



Όταν η Μάρνι Ήταν Εκεί (2014)

Όταν η Μάρνι Ήταν Εκεί (2014)


Όταν η Μάρνι Ήταν Εκεί (2014)Omoide no Mânî (2014)
"Όταν η Μάρνι Ήταν Εκεί" - "When Marnie Was There"
★★★★★★★★☆☆
Όταν η 12χρονη μοναχική Άννα καταρρέει στο σχολείο της μετά από μια κρίση άσθματος, ανήσυχη η ανάδοχη μητέρα της ακολουθεί τη συμβουλή του γιατρού και τη στέλνει να περάσει το καλοκαίρι μαζί με συγγενείς της σε μια μικρή, παραθαλάσσια πόλη με καθαρό αέρα και ήρεμο περιβάλλον. Εκεί, η Άννα ανακαλύπτει ένα εγκαταλελειμμένο αρχοντικό, όπου όμως φαίνεται να ζει ένα μυστηριώδες κορίτσι, η Μάρνι. Η Άννα και η Μάρνι σχηματίζουν μια βαθιά φιλία που υπερβαίνει τα όρια της πραγματικότητας και τους επιτρέπει να προχωρήσουν. (103 λεπτά) (Ηλικία: 10+)
Σκηνοθεσία: Χιρομάσα Γιονεμπανάσι
Ηθοποιοί: (Iαπωνικά) Σάρα Τακατσούκι, Κασούμι Αριμούρα, Χάνα Σουγκισάκι, Χιτόμι Κουρόκι, Ριόκο Μοριγιάμα, Νανάκο Ματσουσίμα
(Αγγλικά) Χέιλι Στάινφελντ, Κίρναν Σίπκα, Έιβα Έικερς, Βανέσα Γουίλιαμς, Κάθριν Ο’Χάρα, Τζίνα Ντέιβις


Η υποψήφια για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων 21η ταινία του Studio Ghibli είναι μια συγκινητική περιπέτεια φαντασίας και μυστηρίου από τον Χιρομάσα Γιονεμπαγιάσι, ο οποίος είχε πραγματοποιήσει το σκηνοθετικό του ντεμπούτο 4 χρόνια νωρίτερα με την επίσης ευαίσθητη ταινία του Ο Μυστικός Κόσμος της Αριέττι (2010). Το σενάριο της anime ταινίας βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του 1967, της Βρετανίδας συγγραφέα Τζόαν Τζι Ρόμπινσον. Αν και η ταινία μεταφέρει τη δράση από το Νόρφολκ της Αγγλίας στο νησιωτικό Χοκκάιντο της Ιαπωνίας, παραμένει πιστή στη μυστηριώδη, αιθέρια και μελαγχολική διάθεση της πρωτότυπης ιστορίας.

Ο χειροποίητος σχεδιασμός περιλαμβάνει εκφραστικούς χαρακτήρες, ελαφρά πιο ρεαλιστικούς από το γνώριμο στυλ του στούντιο. Επιπλέον, παρουσιάζει πανέμορφα τοπία της Ιαπωνικής επαρχίας, από γραφικές κατοικίες και παραδοσιακά κτήρια μέχρι μια ολοζώντανη λιμνοθάλασσα και ένα γαλήνιο δάσος, όλα υπό τον ονειρικό και διαρκώς μεταβαλλόμενο φωτισμό του καλοκαιρινού ήλιου και του φεγγαριού. Εξίσου ατμοσφαιρικοί είναι και οι απαλοί ήχοι της φύσης και οι τρυφερές ορχηστρικές συνθέσεις του Τακατσούγκου Μουραμάτσου.

Παρόλο που ο θάνατος των γονιών της ήταν ένα ατύχημα και οι ανάδοχοι γονείς της νοιάζονται πραγματικά για αυτή, η Άννα αισθάνεται εγκαταλελειμμένη και ανεπιθύμητη. Το έφηβο κορίτσι κλείνεται στον εαυτό του, τον οποίο παράλληλα μισεί για όσα νιώθει. Όταν συναντά την περιπετειώδη και πρόσχαρη Μάρνι, η Άννα αισθάνεται αποδοχή και αγάπη. Τότε, αφήνει κατά μέρος τα δικά της προβλήματά αποφασισμένη να βοηθήσει το μυστηριώδες κορίτσι, όταν αυτό τη χρειάζεται. Μέσα από τη βαθιά τους σύνδεση, η Μάρνι βρίσκει τη συγχώρεση και η Άννα αυτοεκτίμηση και την ταυτότητά της. Με τη βοήθεια η μία της άλλης, τα πνεύματα τους ελευθερώνονται από όσα τις πονούν και τις κρατούν πίσω.

Με ήρεμες απεικονίσεις του πολιτισμού και της καθημερινής ζωής της Ιαπωνίας, η μεταφυσική ιστορία πραγματεύεται με ρεαλισμό την εφηβική ψυχολογία, το κοινωνικό άγχος, τη γονεϊκή αμέλεια, αλλά και την αιώνια φύση της αληθινής αγάπης.

Η ιστορία αναφέρεται στην εκφοβιστική συμπεριφορά ενηλίκων προς ένα παιδί. Περιέχονται κάποιες έντονες και αγωνιώδεις σκηνές σε ένα ερειπωμένο σιλό και κάποιες συναισθηματικά φορτισμένες σκηνές.