Home / Επιτέλους Φτάσαμε Σπίτι (2015)




Επιτέλους Φτάσαμε Σπίτι (2015)

Επιτέλους Φτάσαμε Σπίτι (2015)


  
Home (2015)Home (2015)
"Επιτέλους Φτάσαμε Σπίτι" 
★★★★★★★☆☆☆
Οι τεχνολογικά προηγμένοι εξωγήινοι Μπουβς εισβάλουν στη Γη προσπαθώντας να βρουν καταφύγιο από τους εχθρούς τους, τους Γκοργκ. Η “φιλική” κατάληψη της Γης περιλαμβάνει τη μετακίνηση όλης της ανθρωπότητας σε συγκεκριμένα μέρη του πλανήτη, όμως ένα νεαρό κορίτσι, η Τιπ, τυχαία μένει πίσω. Παράλληλα, ο Oh (Ουπς), ένας κατ’ εξαίρεση κοινωνικός Μπουβ, διαπράττει άθελά του ένα επικίνδυνο λάθος και τρέπεται σε φυγή. Η Τιπ και ο Oh, πρέπει να συνεργαστούν για να βρουν τη μητέρα της Τιπ, να αποφύγουν τους Μπουβς που τους κυνηγούν και να σώσουν τον πλανήτη από τους Γκοργκ. (94 λεπτά) (Ηλικία: 5+)
Σκηνοθεσία: Τιμ Τζόνσον
Ηθοποιοί: Τζιμ Πάρσονς, Ριάνα, Στιβ Μάρτιν, Τζένιφερ Λόπεζ, Ματ Τζόουνς


Η 32η ταινία της DreamWorks Animation είναι μια κωμική περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας που βασίζεται στο εικονογραφημένο βιβλίο “The True Meaning of Smekday” του Αμερικανού συγγραφέα Άνταμ Ρεξ. Η κινηματογραφική μεταφορά επιλέγοντας να είναι πιο φιλική προς τα παιδιά, απομακρύνεται αρκετά από την πλοκή και τις πιο ενήλικες πτυχές του βιβλίου και παρουσιάζει έναν πολύ πιο χαριτωμένο σχεδιασμό.

Ωστόσο, αρκετά από τα θέματα παραμένουν τα ίδια, καθώς η ιστορία πραγματεύεται τη φιλία, τα στερεότυπα, τις προκαταλήψεις και την κατανόηση διαφορετικών πολιτισμών. Επιπρόσθετα μηνύματα αφορούν την κατανίκηση του φόβου, την αυτογνωσία, την τόλμη να διαφέρει κανείς από το σύνολο και να αμφισβητεί τις καθιερωμένες αντιλήψεις.

Το Επιτέλους Φτάσαμε Σπίτι (2015) είναι μια πολύχρωμη, διασκεδαστική, και ενίοτε συγκινητική παιδική ταινία, γεμάτη ενέργεια και ευρηματικές εικόνες που πηγάζουν από την χρήση της εξωγήινης τεχνολογίας. Όμως, όσο αφορά την πλοκή δεν παρουσιάζει καμία πρωτοτυπία, ενώ κάποια επαναλαμβανόμενα στοιχεία, όπως τα συχνά αστεία σωματικών λειτουργιών, τα γραμματικά και συντακτικά λάθη των Μπουβς και η αδιάκοπη μουσική επένδυση από τραγούδια της Ριάνα, από κάποια στιγμή και ύστερα καταλήγουν να γίνουν κουραστικά.

Αξιόλογο και ιδιαίτερα ευχάριστο στοιχείο της ταινίας είναι το γεγονός πως ο κεντρικός χαρακτήρας είναι μια πολυφυλετική, έξυπνη και δυνατή νεαρή γυναίκα. Ο σχεδιασμός της Τιπ αντανακλά το γυναικείο σώμα με μεγαλύτερο σεβασμό και υπευθυνότητα από ό,τι οι συνηθισμένοι χαρακτήρες κινουμένων σχεδίων.

Μια ακόμα σημαντική πτυχή είναι η αλληγορία πίσω από την εξωγήινη κοινωνία. Οι Μπουβς έχουν νοοτροπία κοπαδιού και αποικιοκρατική στάση, ενώ δέχονται αδιαμαρτύρητα να ελέγχονται και να κακοποιούνται από τον ηγέτη τους, τον οποίο δεν αμφισβητούν καθώς τους τροφοδοτεί με εσφαλμένες αντιλήψεις για τον κόσμο. Ο Oh μοιράζεται τις ίδιες παρανοήσεις με τους υπόλοιπους Μπουβς, μέχρι που η Τιπ τον διδάσκει για το θάρρος, τον αλτρουισμό και την αφοσίωση. Αυτό τον οδηγεί να αμφισβητήσει τον αρχηγό του, να συνειδητοποιήσει ότι η φυλή του έχει διαπράξει λάθη και να προσπαθήσει να βρει έναν τρόπο για να τα διορθώσει.