Η Γειτονιά του Δάσους: Οι Περιπέτειες του Τότορο (1988)Οι Περιπέτειες του Τότορο (1988)

Οι Περιπέτειες του Τότορο (1988)


"Η Γειτονιά του Δάσους: Οι Περιπέτειες του Τότορο" - "My Neighbor Totoro" 
★★★★★★★★★★ 
Στην Ιαπωνία, στα μέσα του 20ου αιώνα, δύο νεαρά κορίτσια, η Σάσκε και η Μέι, μετακομίζουν μαζί με τον καθηγητή πατέρα τους, σε ένα παλιό σπίτι στην επαρχία, για να βρίσκονται κοντά στο νοσοκομείο όπου αναρρώνει η μητέρα τους. Καθώς τα δύο κορίτσια εξερευνούν το νέο τους σπίτι, συναντούν μαγικά πλάσματα και δημιουργούν μια όμορφη φιλία με ένα από τα μυστηριώδη όντα του κοντινού δάσους, τον γιγάντιο Τότορο. (86 λεπτά) (Ηλικία: 2+) 
Σκηνοθεσία: Χαγιάο Μιγιαζάκι
Ηθοποιοί: (Ιαπωνικά) Τσίκα Σακαμότο, Νορικο Χιντάκα, Χιτόσι Ταγκάκι
(Αγγλικά) Ντακότα Φάνινγκ, Ελ Φάνινγκ, Τιμ Ντάλι


Ήρεμη, τρυφερή και ανάλαφρη, γεμάτη παιχνίδι, μαγεία και ζωντάνια, η 3η ταινία του Studio Ghibli είναι ένα αριστουργηματικό έργο της τέχνης των κινουμένων σχεδίων, το οποίο καταλαμβάνει σταθερά μία από τις πρώτες θέσεις στις σημαντικότερες λίστες των καλύτερων ταινιών κινουμένων σχεδίων όλων των εποχών. 

Η ταινία αφηγείται τις μικρές, συνηθισμένες και ταυτόχρονα πολύτιμες περιπέτειες δύο αξιαγάπητων αδελφών, οι οποίες βρίσκουν χαρά και ελπίδα στη φύση, καθώς η αγαπημένη τους μητέρα βρίσκεται στο νοσοκομείο. Η ιστορία αποτυπώνει με ζεστασιά το πνεύμα, τον ενθουσιασμό και την αθωότητα της παιδικής ηλικίας και προτείνει πως η καθημερινότητα των παιδιών μπορεί να εξελιχθεί σε μια συναρπαστική περιπέτεια μέσα από την εξερεύνηση του κόσμου, τις μικρές ανακαλύψεις και την φαντασία. 

Τα λεπτά δραματικά στοιχεία της πλοκής δίνονται με ευαισθησία, ενώ η ατμόσφαιρα διατηρείται ευχάριστη και δροσερή. Η ταινία ελεύθερη από βίαια στοιχεία και ανταγωνιστές, παρουσιάζει μόνο κάποιες μικρές, παιδικές συγκρούσεις, ενώ συνοδεύει τις σύντομες αγωνιώδεις στιγμές με ελπιδοφόρα οπτικά σύμβολα και αισιόδοξη μουσική.

Πίσω από την απλή ιστορία, τους χαριτωμένους χαρακτήρες και την ασυγκράτητη παιδική ενέργεια, παρουσιάζονται τα γνώριμα, σημαντικά θέματα των έργων του Hayao Miyazaki, τα οποία μιλάνε για τη σχέση της ανθρωπότητας με το περιβάλλον, για τις θεραπευτικές δυνάμεις της φύσης, την ενδυνάμωση των γυναικών και τον σεβασμό στην παράδοση. 

Σχεδιαστικά, η τρυφερή ιστορία αποτυπώνεται με ζωηρές νερομπογιές, με πλούσιες λεπτομέρειες, ασυνήθιστες οπτικές γωνίες και με μια ιδιαίτερη έμφαση στη φυσική αναπαράσταση του φωτός και των σκιών. Η Ιαπωνική επαρχιακή καθημερινότητα των κοριτσιών και οι μαγικές τους περιπέτειες εξελίσσονται μέσα σε όμορφα και γαλήνια τοπία με ατελείωτα πράσινα χωράφια, επαρχιακούς δρόμους, ορυζώνες, παραδοσιακά σπίτια, αρχαίους ναούς και ένα μαγευτικό και φιλόξενο δάσος με τεράστια δέντρα που καλύπτονται από βρύα. 

Ο σχεδιασμός και η κίνηση των δύο νεαρών ηρωίδων τους προσδίδουν χάρη και μια αφοπλιστική παιδικότητα που ταιριάζει με την προσωπικότητα, την αθωότητα και την περιέργειά τους για τον κόσμο. Στη γοητεία των δύο παιδιών συντελούν και οι υπέροχες φωνητικές ερμηνείες τόσο της πρωτότυπης ιαπωνικής, όσο και της αγγλικής μεταγλώττισης της από την Disney, το 2006. 

Η γλυκιά και παιχνιδιάρικη διάθεση της ταινίας εκφράζεται και από το μελωδικό, χαρούμενο και συγκινητικό σκορ του συνθέτη Joe Hisaishi. Τα ελκυστικά, κεφάτα τραγούδια των τίτλων αρχής και τέλους αποτελούν ύμνους στην παιδικότητα και τη φύση, ενώ τα απαλά, ευαίσθητα ορχηστρικά κομμάτια εκπέμπουν μια ονειρική ποιότητα. 

Η νεαρότερη αδελφή, η τετράχρονη Μέι (Mei), είναι ένα γλυκό κορίτσι γεμάτο ενέργεια και φαντασία. Βγαίνοντας μόνη της να εξερευνήσει τον κήπο του σπιτιού τους, ανακαλύπτει δύο μικρά μαγικά πλάσματα τα οποία ακολουθεί με ενθουσιασμό στο δάσος. Πέφτοντας μέσα στην τρύπα ενός γιγάντιου δέντρου, προσγειώνεται στη μυστική φωλιά του μυστηριώδους και φιλικού Τότορο. 

Αν και η Μέι είναι ένα γενναίο, χαρούμενο παιδί, υπάρχουν στιγμές που η απουσία της μητέρας της την τρομάζει και την απελπίζει. Στο πλάι της βρίσκεται ο στοργικός, αν και κάποιες φορές αφηρημένος πατέρας της και η μεγαλύτερη αδελφή της, η Σάσκε (Satsuki), την οποία η Μέι θαυμάζει, μιμείται και αγαπάει πολύ.

Η έξυπνη και ευγενική Σάσκε, αν και η ίδια είναι ένα πολύ νεαρό κορίτσι, η παραμονή της μητέρας της στο νοσοκομείο την αναγκάζει να αναλάβει αρκετές ευθύνες, τις οποίες αντιμετωπίζει με προθυμία και ωριμότητα. Ταυτόχρονα με τα μαθήματά της, τις δουλειές του σπιτιού και την φροντίδα της μικρής της αδελφής, η Σάσκε διατηρεί τη διάθεση της για παιχνίδι και εξερεύνηση καθώς και την παιδική φαντασία και αθωότητα. 

Οι δυνατές οικογενειακές σχέσεις, το ενδιαφέρον της κοινότητας και ο λιτός, φυσικός τρόπος ζωής, επιτρέπουν στα δύο παιδιά να γνωρίσουν με ασφάλεια τον κόσμο τους, να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση, κουράγιο, σεβασμό και εκτίμηση για καθετί καλό. 


Μικρού Μήκους:

Mei to Koneko Basu (2002)
"Μέι και Κίτενμπας" - "Mei and the Kittenbus" 
★★★★★★★★☆☆
Αυτή είναι η ιστορία της Μέι Κουσακάμπε και του φίλου της Κίτενμπας (γιος του Κάτμπας που γνωρίσαμε στο Ο Γείτονας μου, ο Τότορο). Ιαπωνικό animation μικρού μήκους, που συχνά παρουσιάζεται στο Μουσείο Ghibli. (13 λεπτά) (Ηλικία: 5+)