Ο Μυστικός Κόσμος της Αριέττι (2010)




Ο Μυστικός Κόσμος της Αριέττι (2010)

Ο Μυστικός Κόσμος της Αριέττι (2010)


Karigurashi No Arrietty (2010)
"Ο Μυστικός Κόσμος της Αριέττι" - "The Secret World of Arrietty"
★★★★★★★★☆☆
Η μικροσκοπική 14χρονη Αριέττι, ζει μαζί με τους γονείς της κάτω από το πάτωμα ενός προαστιακού σπιτιού στο Τόκιο, κρυφά από την καλοσυνάτη ηλικιωμένη ιδιοκτήτρια του και τη σκληρή οικιακή της βοηθό. Κατά τη διάρκεια της πρώτη της εξόρμησης στο σπίτι με σκοπό να “δανειστεί” προμήθειες από τους ανθρώπους, η Αριέττι γίνεται αντιληπτή από τον Σο, τον ευγενικό 12χρονο ανιψιό της ιδιοκτήτριας του σπιτιού, ο οποίος μόλις έχει φτάσει για να ξεκουραστεί πριν από μία εγχείρηση στην καρδιά του. (94 λεπτά) (Ηλικία: 5+)
Σκηνοθεσία: Χιρομάσα Γιονεμπαγιάσι
Ηθοποιοί: 
(Iαπωνικά) Μιράι Σίντα, Ρινοσούκε Καμίκι, Σινόμπου Οτάκι, Τζορτζ Τοκόρο, Κέικο Ταχεσίντα, Τομοκάζου Μιούρα
(Αγγλικά - StudioCanal, 2011) Σίρσα Ρόναν, Τομ Χόλαντ, Ολίβια Κόλμαν, Φιλίντα Λόου, Μαρκ Στρονγκ 
(Αγγλικά - Disney, 2012) Μπριτζίτ Μέντλερ, Ντέιβιντ Χένρι, Εϊμι Πόλερ, Γκρέισι Πολέτι, Γουίλ Αρνέτ


Η 17η ταινία του Studio Ghibli είναι μια γλυκιά περιπέτεια φαντασίας με θέματα τη μοναξιά και τη φιλία. Το σενάριο έγραψε ο Χαγιάο Μιγιαζάκι, ο οποίος βασίστηκε στο μυθιστόρημα “The Borrowers” (1952) της Αγγλίδας Μαίρη Νόρτον. Ο Μυστικός Κόσμος της Αριέττι (2010) αποτελεί το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Χιρομάσα Γιονεμπαγιάσι. H επόμενη ταινία του Γιονεμπαγιάσι, Όταν η Μάρνι Ήταν Εκεί (2014), ήταν υποψήφια για το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων.

Η ζεστή και απαλή ατμόσφαιρα της ιστορίας ανακλάται από τον όμορφο και γαλήνιο σχεδιασμό των χαρακτήρων και των λεπτομερών, στατικών σκηνικών που ζωντανεύουν από την ανεπαίσθητη κίνηση μεμονωμένων στοιχείων. Τόσο το γεμάτο περίτεχνα μοτίβα και υφές περιβάλλον και η επιλογή των αντικειμένων που χρησιμοποιούν ευρηματικά οι μικροσκοπικοί ήρωες όσο και οι μελετημένες κινήσεις των χαρακτήρων και της ύλης, δημιουργούν έναν αληθοφανή φανταστικό κόσμο.

Οι Κελτικές μελωδίες, η άρπα και τα ήρεμα φωνητικά της Γαλλίδας συνθέτριας Σέσιλ Κορμπέλ, ντύνουν την ταινία με έναν μαγικό ρεαλισμό. Παράλληλα, εντείνουν τη μελαγχολία που διέπει τις Ιαπωνικές και Αγγλικές ερμηνείες, τους αργούς ρυθμούς και την ονειρικά θαμπή και πλούσια χρωματική παλέτα.

Η Αριέττι, ένα περιπετειώδες και πρόσχαρο κορίτσι γύρω στα 10 εκατοστά, δεν έχει συναντήσει ποτέ άλλα πλάσματα του είδους της, εκτός από τη δοτική μα διαρκώς ανήσυχη μητέρα της και τον γενναίο μα λιγομίλητο πατέρας της, ενώ δεν έχει επικοινωνήσει ποτέ με τους ανθρώπους. Παρά τον αρχικό φόβο και τις επιφυλάξεις της, τελικά ανοίγεται στη φιλία του επίσης μοναχικού και ευγενικού Σο. Οι τρυφεροί χαρακτήρες στηρίζουν και εμπνέουν θάρρος ο ένας στον άλλον, ενώ μοναδικό στοιχείο που λείπει από την ταινία είναι λίγο παραπάνω χρόνος μεταξύ τους.

Η ταινία περιέχει κάποιες συναισθηματικά φορτισμένες σκηνές. Χωρίς να δίνει έκταση αναφέρεται σε ευαίσθητα θέματα, όπως η ασθένεια, ο θάνατος και το διαζύγιο. Κάποιες σύντομες εντάσεις προέρχονται από την προσπάθεια της οικιακής βοηθού να συλλάβει τα μικρά πλάσματα και από τις επιθετικές συμπεριφορές μιας γάτας και ενός κορακιού.