Ο Μυστικός Κόσμος της Αριέττι (2010)Ο Μυστικός Κόσμος της Αριέττι (2010)

Ο Μυστικός Κόσμος της Αριέττι (2010)


Karigurashi No Arietti (2010)
"Ο Μυστικός Κόσμος της Αριέττι" - "The Secret World of Arrietty"
★★★★★★★★☆☆
Η μικροσκοπική 14χρονη Αριέττι, ζει μαζί με τους γονείς της κάτω από το πάτωμα ενός προαστιακού σπιτιού στο Τόκιο, κρυφά από την ιδιοκτήτρια και την οικονόμο του σπιτιού. Κατά τη διάρκεια της πρώτη της εξόρμησης για να “δανειστεί” προμήθειες από τους ανθρώπους, η Αριέττι γίνεται αντιληπτή από τον Σο, τον 12χρονο ανιψιό της ιδιοκτήτριας, ο οποίος μόλις έχει φτάσει για να ξεκουραστεί πριν από μία εγχείρηση στην καρδιά του. (94 λεπτά) (Ηλικία: 6+)
Σκηνοθεσία: Χιρομάσα Γιονεμπαγιάσι
Ηθοποιοί: 
(Iαπωνικά) Μιράι Σίντα, Ρινοσούκε Καμίκι, Σινόμπου Οτάκι, Τζορτζ Τοκόρο, Κέικο Ταχεσίντα, Τομοκάζου Μιούρα
(Αγγλικά - StudioCanal, 2011) Σόρσε Ρόναν, Τομ Χόλαντ, Ολίβια Κόλμαν, Φιλίντα Λόου, Μαρκ Στρονγκ 
(Αγγλικά - Disney, 2012) Μπριτζίτ Μέντλερ, Ντέιβιντ Χένρι, Εϊμι Πόλερ, Γκρέισι Πολέτι, Γουίλ Αρνέτ


Η 17η ταινία του Studio Ghibli είναι μια γλυκιά περιπέτεια φαντασίας, το σενάριο της οποίας έγραψε ο Χαγιάο Μιγιαζάκι, και βασίζεται στο βιβλίο “The Borrowers” (1952) της Αγγλίδας συγγραφέως Μαίρη Νόρτον. Η ταινία αποτέλεσε το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Χιρομάσα Γιονεμπαγιάσι, του οποίου η επόμενη ταινία Όταν η Μάρνι Ήταν Εκεί (2014), ήταν υποψήφια για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων

Η μοναξιά και η φιλία βρίσκονται στο κέντρο της τρυφερής ιστορίας, της οποίας η ζεστή και απαλή ατμόσφαιρα ανακλάται από τον όμορφο και γαλήνιο σχεδιασμό των χαρακτήρων και των λεπτομερών σκηνικών. Το πολύχρωμο και ευρηματικό περιβάλλον, γεμάτο περίτεχνα μοτίβα και υφές, ζωντανεύει πειστικά τον μικροσκοπικό κόσμο, ενώ ιδιαίτερα εντυπωσιάζουν οι μελετημένες κινήσεις των χαρακτήρων και της ύλης.

Οι Κέλτικες μελωδίες, η άρπα και τα ήρεμα φωνητικά της Γαλλίδας συνθέτριας Σέσιλ Κορμπέλ, ντύνουν την ταινία με ένα μαγικό ρεαλισμό και εντείνουν τη μελαγχολία που διέπει τόσο τις Ιαπωνικές και Αγγλικές ερμηνείες, όσο και τους αργούς ρυθμούς και την πλούσια, θαμπή χρωματική παλέτα. 

Η Αριέττι είναι ένα περιπετειώδες και πρόσχαρο κορίτσι που δεν γνωρίζει αν υπάρχουν άλλα πλάσματα του είδους της, και δεν έχει επικοινωνήσει ποτέ με τους ανθρώπους. Παρά τις επιφυλάξεις της, ο Σο αποδεικνύεται ευγενικός και καλοσυνάτος, και τα δύο μοναχικά παιδιά αναπτύσσουν μια βαθιά φιλία. 

Η ταινία περιέχει κάποιες συναισθηματικά φορτισμένες σκηνές, ενώ χωρίς να δίνει έκταση αναφέρεται σε ευαίσθητα θέματα όπως την ασθένεια, τον θάνατο και το διαζύγιο. Κάποιες σύντομες εντάσεις προέρχονται από την προσπάθεια της οικονόμου να συλλάβει τα μικρά πλάσματα και από τις επιθετικές συμπεριφορές μιας γάτας και ενός κορακιού.