Μαλλιά Κουβάρια (2010)



Μαλλιά Κουβάρια (2010)






  
Tangled (2010)
"Μαλλιά Κουβάρια" 
★★★★★★★★★☆
Λίγο μετά τη γέννησή της, η πριγκίπισσα Ραπουνζέλ, ένα κορίτσι με μαγικά μαλλιά, πέφτει θύμα απαγωγής μιας ηλικιωμένης γυναίκας, της Γκόθελ. Η αδίστακτη γυναίκα κρύβει το παιδί σε έναν πύργο στο δάσος, το μεγαλώνει ως δικό της και το χρησιμοποιεί ώστε να αποκαθιστά τη νεότητά της με τα μαγικά του μαλλιά. Δεκαοκτώ χρόνια αργότερα κατά τη διάρκεια μιας απουσίας της Μητέρας Γκόθελ, ένας νεαρός καταζητούμενος ληστής, ο Φλιν Ράιντερ, αναζητά καταφύγιο στον πύργο της Ραπουνζέλ. Ο Φλιν συμφωνεί απρόθυμα να γίνει ο οδηγός της απομονωμένης κοπέλας στο πρώτο της ταξίδι στον έξω κόσμο. (100 λεπτά) (Ηλικία: 5+)
Σκηνοθεσία: Νέιθαν Γκρίνο, Μπάιρον Χάουαρντ
Ηθοποιοί: Μάντι Μουρ, Ζάκαρι Λιβάι, Ντόνα Μέρφι, Ρον Πέρλμαν

Έξυπνη και διασκεδαστική, η 50ή ταινία κινουμένων σχεδίων της Disney είναι μία μουσική, κωμική περιπέτεια φαντασίας με ενδιαφέρον σενάριο. Η ιστορία επεκτείνει το κλασικό παραμύθι της Ραπουνζέλ των αδελφών Γκριμ, παραλείπει τα δραματικά του στοιχεία και αναπτύσσει τους χαρακτήρες προσδίδοντάς τους κίνητρα, συναισθήματα και ιδιαίτερες προσωπικότητες.

Αν και διατηρεί το παραδοσιακό ύφος αφήγησης των προηγούμενων πριγκιπικών παραγωγών του στούντιο, με μία επιτυχημένη ισορροπία ανάμεσα στη συγκίνηση, τον ρομαντισμό, την περιπέτεια και την κωμωδία, η ταινία ενισχύει τη στροφή προς τον εκσυγχρονισμό που πραγματοποίησε η Disney με την προηγούμενη ταινίας της, Η Πριγκίπισσα και ο Βάτραχος (2009).

Η ιστορία αποδίδει την ίδια βαρύτητα και δυναμική στον κεντρικό γυναικείο και ανδρικό χαρακτήρα. Επιπλέον, προσεγγίζει θέματα που αφορούν και τα δύο φύλα, όπως η ψυχολογική καταπίεση, η συναισθηματική χειραγώγηση, η εκμετάλλευση, ο φόβος και η ωρίμανση. Ταυτόχρονα, μεταδίδει εξαιρετικά μηνύματα για τα όνειρα και τους στόχους, για το θάρρος, την ευσυνειδησία και την αγάπη.

Τα καλλιτεχνικά στοιχεία

Οπτικά, το μοναδικό καλλιτεχνικό στυλ της ταινίας συνδυάζει τη ζεστασιά και τον ρομαντισμό του παραδοσιακού σχεδιασμού στο χέρι με τον ρεαλιστικό φωτισμό, την αίσθηση βάθους και τα εντυπωσιακά εφέ του σχεδιασμού μέσω υπολογιστή. Οι γοητευτικοί χαρακτήρες κινούνται με ορμή και φυσικότητα μέσα σε συναρπαστικά σκηνικά. Ο απομονωμένος, ειδυλλιακός πύργος μέσα στο μεγαλοπρεπές δάσος με τα γιγάντια δέντρα και τις μυστικές υπόγειες σήραγγες, το γραφικό βασίλειο και η ήρεμη θάλασσα, πάνω από την οποία πετούν χιλιάδες μαγευτικά φαναράκια, εντυπωσιάζουν και συντελούν στη δημιουργία ενός πλούσιου, παραμυθένιου κόσμου.

Με κελτικές μελωδίες, ροκ επιρροές της δεκαετίας του 1960 και ποπ ρυθμούς, η μουσική επένδυση του οκτώ φορές βραβευμένου με Όσκαρ συνθέτη της Χρυσής Εποχής της Disney, Άλαν Μένκεν, ακολουθεί, όπως η ιστορία και ο σχεδιασμός, τη μίξη κλασικών και σύγχρονων στοιχείων. Τα τέσσερα κύρια τραγούδια είναι το ανάλαφρο “When Will My Life Begin?”, το θεατρικό “Mother Knows Best”, το διασκεδαστικό “I’ve Got a Dream” και η υποψήφια για Όσκαρ μπαλάντα”I See The Light”.

Η πλοκή της ταινίας Μαλλιά Κουβάρια (2010)

Από μια σταγόνα φωτός που πέφτει στη γη, φυτρώνει ένα μαγικό λουλούδι, το οποίο ανακαλύπτει μια ηλικιωμένη γυναίκα, η Γκόθελ. Η γυναίκα χρησιμοποιεί για αιώνες τις θεραπευτικές ιδιότητες του λουλουδιού για να διατηρεί τη νεότητά της. Όλα αλλάζουν όμως, όταν οι άνθρωποι του γειτονικού βασιλείου της Κορόνα κόβουν το λουλούδι για να το προσφέρουν ως θεραπεία στην ασθενή, έγκυο βασίλισσα τους.

Όταν γεννιέται το μωρό της βασίλισσας, η Ραπουνζέλ, οι μαγικές ιδιότητες του λουλουδιού έχουν ενσταλαχθεί στα μαλλιά της. Τότε, η Μητέρα Γκόθελ απαγάγει το παιδί, το κρύβει σε έναν πύργο μέσα στο δάσος και το μεγαλώνει ως δικό της για να χρησιμοποιεί την μαγεία των μαλλιών του.

Μία μέρα πριν από τα δέκατα όγδοα γενέθλια της Ραπουνζέλ, ο γοητευτικός ληστής Φλιν Ράιντερ, κλέβει το στέμμα της χαμένης πριγκίπισσας από το παλάτι. Κυνηγημένος από τους στρατιώτες του βασιλιά ανακαλύπτει τυχαία τον κρυμμένο πύργο και επιχειρεί να κρυφτεί εκεί. Όμως, η Ραπουνζέλ καταφέρνει να τον αιχμαλωτίσει, βρίσκει και κρύβει το στέμμα και του υπόσχεται πως θα του το επιστρέψει μόνο αν την οδηγήσει στα μυστηριώδη φώτα που βλέπει να πετούν στον ουρανό, κάθε χρόνο την ημέρα των γενεθλίων της.

Πρότυπα 

Παρά την απομόνωσή της, η Ραπουνζέλ είναι ένα έξυπνο, μορφωμένο και πρόσχαρο κορίτσι με ισχυρό πνεύμα και αποφασιστικότητα. Η χειραγώγηση της Μητέρας Γκόθελ έχει οδηγήσει τη Ραπουνζέλ να πιστεύει ότι ο κόσμος είναι εξαιρετικά επικίνδυνος. Ως εκ τούτου θεωρεί την παραμονή της μέσα στον πύργο απαραίτητη για την ασφάλειά της. Όταν όμως κατατροπώνει τον άγνωστο εισβολέα, η κοπέλα αρχίζει να αποκτά πίστη στις δυνάμεις της. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αποφασίσει με τόλμη να ακολουθήσει τα όνειρά της.

Αρχικά, ο Φλιν παρουσιάζεται αλαζονικός, άπληστος και εγωιστή. Όμως τελικά αποδεικνύεται προστατευτικός, γενναίος, ανιδιοτελής και πρόθυμος να εγκαταλείψει την ανέντιμη ζωή του. Με κατανόηση και σεβασμό, η Ραπουνζέλ και ο Φλιν αναπτύσσουν σταδιακά μια ισορροπημένη σχέση που βασίζεται στην εμπιστοσύνη και την αφοσίωση.

Στην περιπέτειά τους, τους δυναμικούς ήρωες συνοδεύουν το χαρισματικό άλογο Μάξιμος και ο ενθαρρυντικός χαμαιλέοντας Πασκάλ, οι οποίοι αν και σιωπηλοί χαρακτήρες, ακτινοβολούν χιούμορ και εκφραστικότητα.

Η ταινία ξεκινά με την απαγωγή της νεογέννητης Ραπουνζέλ, στη συνέχεια όμως η ατμόσφαιρα είναι ανάλαφρη και περιπετειώδης. Τα βίαια περιστατικά έχουν κωμική διάθεση, με εξαίρεση την κορύφωση της ιστορίας, όπου ένας χαρακτήρας δέχεται επίθεση με μαχαίρι και ένας άλλος πεθαίνει. Ωστόσο μια συγκινητική, συμβολική εξέλιξη, προσφέρει ένα αίσιο τέλος.



Μικρού Μήκους:

Tangled Ever After (2012)
"Mαλλιά Κουμπάρια" 
★★★★★★★★☆☆
Την ώρα του γάμου της Ραπουνζέλ και του Γιουτζίν, χάνονται οι βέρες και ο Μάξιμους με τον Πασκάλ καλούνται να τις επανακτήσουν. (6 λεπτά) (Ηλικία: 2+)