Αεροπλάνα (2013)Αεροπλάνα (2013)

Αεροπλάνα (2013)

Αεροπλάνα (2013)Planes (2013)
"Αεροπλάνα"
★★★★★★★☆☆☆
Ένα γρήγορο και καλόκαρδο μονοκινητήριο αεροπλάνο, ο Ντάστι Κρόπχοπερ, αν και έχει φτιαχτεί για να ψεκάζει σοδειές και φοβάται τα μεγάλα ύψη, ονειρεύεται να λάβει μέρος σε έναν εξαιρετικά απαιτητικό εναέριο αγώνα ταχύτητας γύρω από την υδρόγειο, το Wings Around the Globe Rally. Με επιμονή και την υποστήριξη των φίλων του, του φορτηγού καυσίμων Τσαγκ και της μηχανικού Ντότι, ο Ντάστι κατορθώνει να εξασφαλίσει τη συμμετοχή του στον διάσημο αγώνα, αλλά και τη βοήθεια του απομονωμένου Σκίπερ Ράιλι, ενός βετεράνου μαχητικού αεροπλάνου που αναλαμβάνει να τον προπονήσει. (92 λεπτά) (Ηλικία: 4+)
Σκηνοθεσία: Κλέι Χολ
Ηθοποιοί: Ντέιν Κουκ, Στέισι Κιτς, Τέρι Χάτσερ, Πριγιάνκα Τσόπρα, Μπραντ Γκάρετ, Τζούλια Λούις-Ντρέιφους, Ρότζερ Κρεγκ Σμιθ, Τζον Κλιζ, Κάρλος Αλαζράκι


Το εναέριο spin-off του franchise Αυτοκίνητα της Pixar δημιουργήθηκε από τα DisneyToon Studios, το τμήμα της Walt Disney Animation που παρήγαγε από το 1990 έως το 2015 τις χαμηλού προϋπολογισμού συνέχειες κινηματογραφικών ταινιών κινουμένων σχεδίων της Disney, οι οποίες κυκλοφορούσαν συνήθως απευθείας σε βίντεο. Αν και η ταινία δεν παράχθηκε από την Pixar, πίσω από την ιστορία και τη διεύθυνση της παραγωγής βρίσκεται ο συνιδρυτής του στούντιο και δημιουργός του κόσμου των Αυτοκινήτων Τζον Λάσιτερ.

Με την απλή, συμπαθητική και γνώριμη ιστορία της, η κωμική περιπέτεια απευθύνεται στα μικρότερα παιδιά και παρά τη μειωμένη έμπνευση και καλλιτεχνική της αξία, καταφέρνει να διασκεδάσει το κοινό της, να παρουσιάσει διάφορες χώρες όπως τις Η.Π.Α., την Ισλανδία, τη Γερμανία, την Ινδία, το Νεπάλ, την Κίνα και το Μεξικό, και ταυτόχρονα να προωθήσει άμεσα και ευκολονόητα θετικά μηνύματα.

Παρόλο που αντιμετωπίζει επανειλημμένα την αμφισβήτηση, ο Ντάστι δεν αφήνει τις προσβολές να τον αποθαρρύνουν και εργάζεται αποφασισμένος να βελτιώσει τις δεξιότητές του και να ξεπεράσει τη φοβία του. Στον αγώνα, χάρη στον φιλικό του χαρακτήρα και την προθυμία του να θυσιάσει το όνειρό του για να βοηθήσει έναν ανταγωνιστή, κερδίζει τον σεβασμό και την υποστήριξη των συν-διαγωνιζόμενων του.

Η ιστορία του Ντάστι ενθαρρύνει τα παιδιά να βρουν το πάθος τους, να προγραμματίσουν τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν για την εκπλήρωση των ονείρων τους, να βελτιώσουν τις ικανότητές τους, να αναγνωρίσουν τις αδυναμίες τους και να εργαστούν για να τις ξεπεράσουν, να αναζητήσουν συμβουλές από τους πιο έμπειρους, να αψηφούν την αμφισβήτηση των τρίτων, να μην εγκαταλείπουν την προσπάθεια, να ζουν με ακεραιότητα και να βοηθούν αυτούς που έχουν ανάγκη.

Οι σκηνές δράσης περιλαμβάνουν κινδύνους όπως κακές καιρικές συνθήκες, μηχανικές βλάβες, ατυχήματα, αεροπορικές επιθέσεις και αρκετές συντριβές. Υπάρχουν κάποιοι ήπιοι προσβλητικοί χαρακτηρισμοί και συγκαλυμμένες αγενείς εκφράσεις, ενώ η παρουσίαση των διάφορων πολιτισμών βασίζεται εξ ολοκλήρου σε στερεότυπα.


Συνέχεια:

Αεροπλάνα 2: Ιπτάμενοι Πυροσβέστες (2014)Planes: Fire & Rescue (2014)
"Αεροπλάνα 2: Ιπτάμενοι Πυροσβέστες" 
★★★★★★★☆☆☆
Όταν ο πρωταθλητής πλέον, Ντάστι Κρόπχοπερ, ανακαλύπτει πως δεν υπάρχει ανταλλακτικό για το χαλασμένο κιβώτιο ταχυτήτων του, συνειδητοποιεί πως δεν μπορεί πια να συμμετέχει σε αγώνες ταχύτητας και απελπισμένος ξεκινά άθελά του μια πυρκαγιά στο αεροδρόμιο Propwash Junction. Μαζί με τους υπόλοιπους κατοίκους σβήνει τη φωτιά, όμως το περιστατικό οδηγεί έναν επιθεωρητή να κλείσει το αεροδρόμιο λόγω ανεπαρκούς πυρασφάλειας. Για να ανοίξει και πάλι το αεροδρόμιο, ο Ντάστι αποφασίζει να εκπαιδευτεί... (Περισσότερα)