Τρελές Ιστορίες Έρωτα και Φαντασίας (1987)



Τρελές Ιστορίες Έρωτα και Φαντασίας (1987)

Τρελές Ιστορίες Έρωτα και Φαντασίας (1987)


The Princess Bride (1987)
"Τρελές Ιστορίες Έρωτα και Φαντασίας" 
★★★★★★★★★★ 
Ένας παππούς διαβάζει το αγαπημένο του βιβλίο στον άρρωστο εγγονό του, το οποίο αφηγείται τις περιπέτειες της γλυκιάς Μπάτερκαπ, της ομορφότερης κοπέλας στον κόσμο και του αγοριού που αγαπά, του ευγενικού Γουέσλι. Αρχικά, το ρομαντικό θέμα της ιστορίας αφήνει το νεαρό αγόρι αδιάφορο, όμως ο παππούς του τον διαβεβαιώνει πως υπάρχει άφθονη δράση και περιπέτεια. Του υπόσχεται πως αυτό το βιβλίο τα έχει όλα, ξιφομαχίες, αναμετρήσεις, βασανιστήρια, εκδίκηση, γίγαντες, τέρατα, καταδιώξεις, αποδράσεις, αληθινή αγάπη και θαύματα. (92 λεπτά) (Ηλικία: 8+) 
Σκηνοθεσία: Ρομπ Ράινερ
Ηθοποιοί: Κάρι Έλγουις, Ρόμπιν Ράιτ, Μάντι Πατίνκιν, Αντρέ ο Γίγαντας, Κρις Σάραντον, Κρίστοφερ Γκεστ, Γουάλας Σον, Πίτερ Φαλκ, Μπίλυ Κρίσταλ

Ο βραβευμένος με δύο Όσκαρ Σεναρίου Αμερικανός μυθιστοριογράφος Γουίλιαμ Γκόλντμαν προσάρμοσε ο ίδιος το σενάριο της ταινίας από το ομώνυμο βιβλίο του του 1973, πραγματοποιώντας κάποιες μικρές αλλαγές στην ιστορία και τον επιλογό της, κάνοντας τη κατάλληλη για ακόμα πιο νεανικό κοινό. Ταυτόχρονα, διατήρησε τους έξυπνους διαλόγους, την εύστοχη σάτιρα και το πνευματώδες χιούμορ, στοιχεία που προσέδωσαν στο επιτυχημένο ρομαντικό μυθιστόρημα φαντασίας, τη δροσερή, σπιρτόζικη του διάθεση.

Η ταινία Τρελές Ιστορίες Έρωτα και Φαντασίας (1987), της οποίας τη σκηνοθεσία ανέλαβε ο Ρομπ Ράινερ είναι μια ρομαντική περιπέτεια, η οποία περιέχει όσα θα περίμενε κανείς από ένα συναρπαστικό, κλασικό παραμύθι. Έχει ένα αξιαγάπητο ζευγάρι, έναν απεχθή ηγεμόνα, κακοποιούς, θρυλικούς πειρατές, μάγους, ανατροπές και φιλιά αληθινής αγάπης.

Τα καλλιτεχνικά στοιχεία

Οι κεντρικοί ήρωες είναι ιδιαίτερα προσφιλείς και πολυδιάστατοι, εμπλουτισμένοι με γοητευτικές ιδιορρυθμίες, ενδιαφέρουσες προϊστορίες και κίνητρα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι μεταξύ τους σχέσεις, οι οποίες χαρακτηρίζονται από μια σπάνια χημεία. Τόσο οι αξιοσημείωτες ερμηνείες, όσο τα σκηνικά, τα κοστούμια και τα ειδικά εφέ έχουν μια θεατρική ποιότητα, η οποία χαρίζει ένα ξεχωριστό, ανάλαφρο ύφος στην παραμυθένια ιστορία.

Η εγκάρδια μουσική επένδυση του Μαρκ Νόπφλερ, αρχηγού του συγκροτήματος Dire Straits, αναδεικνύει την τρυφερή διάθεση και τις συγκινητικές στιγμές της ιστορίας, ενώ με μελωδικά βαρδικά στοιχεία εντείνει τη μαγική ατμόσφαιρα. Συγχρόνως, καταφέρνει να αποτυπώσει το εκκεντρικό χιούμορ και να ενισχύσει τη δράση και την αγωνία. Το κύριο θέμα “Storybook Love” του Γουίλι Ντεβίλ, ήταν υποψήφιο για Όσκαρ Καλύτερου Τραγουδιού.

Η πλοκή

Στην αρχή του αγαπημένου βιβλίου του παππού, η νεαρή Μπάτερκαπ ζει σε ένα μικρό αγρόκτημα στο παραμυθένιο βασίλειο του Φλορίν. Το νεαρό κορίτσι απολαμβάνει κάθε μέρα να ιππεύει το άλογό της, αλλά και να ταλαιπωρεί τον ήσυχο Γουέσλι, ένα φτωχό αγόρι που εργάζεται ως βοηθός στο αγρόκτημα. Καθώς η κοπέλα του δίνει διαταγές, η μοναδική απάντηση του Γουέσλι είναι πάντα “Όπως επιθυμείτε”. Τελικά, η Μπάτερκαπ συνειδητοποιεί προς έκπληξή της πως κάθε φορά που το αγόρι της λέει “Όπως επιθυμείτε”, στην πραγματικότητα εννοεί «Σε αγαπώ». Ακόμα πιο έκπληκτη συνειδητοποιεί πως και εκείνη τον αγαπά.

Για να μπορέσει να συγκεντρώσει τα απαραίτητα χρήματα για να παντρευτούν, ο Γουέσλι φεύγει για να αναζητήσει την τύχη του στη θάλασσα. Πριν αναχωρήσει υπόσχεται στη Μπάτερκαπ πως πάντα θα γυρίζει πίσω για εκείνη. Όμως, το καράβι του Γουέσλι δέχεται επίθεση από τον διαβόητο, δολοφονικό πειρατή Dread Pirate Roberts και η Μπάτερκαπ λαμβάνει νέα πως ο αγαπημένος της είναι νεκρός.

Πέντε χρόνια αργότερα, η συντετριμμένη Μπάτερκαπ συμφωνεί απρόθυμα να παντρευτεί τον πρίγκηπα Χάμπερντινκ, διάδοχο του θρόνου του Φλορίν. Λίγες μέρες πριν από τον γάμο, η Μπάτερκαπ πέφτει θύμα απαγωγής τριών κακοποιών. Αρχηγός τους είναι ο Βιζίνι μία εγκληματική ιδιοφυΐα που έχει προσλάβει ως βοηθούς του τον Ινίγο Μοντόγια, έναν ταλαντούχο ξιφομάχο που αναζητά να εκδικηθεί τον άνθρωπο που σκότωσε τον πατέρα του και τον Φέζικ, έναν γιγάντιο, απλοϊκό παλαιστή που του αρέσουν οι ομοιοκαταληξίες.

Οι απαγωγείς προσπαθούν να φτάσουν στα σύνορα του γειτονικού βασιλείου μαζί με την Μπάτερκαπ, όμως καταδιώκονται από τον πρίγκιπα Χάμπερντινκ και τους στρατιώτες του, αλλά και από έναν μασκοφόρο άνδρα ντυμένο με μαύρα. Ο μυστηριώδης άνδρας, προκαλεί τη δύναμη, τις ικανότητες και τη νοημοσύνη των κακοποιών και συστήνεται στην Μπάτερκαπ ως ο τρομερός πειρατής Dread Pirate Roberts που σκότωσε τον αγαπημένο της Γουέσλι.

Θέματα, μηνύματα και πρότυπα

Η απολαυστική ιστορία εξυμνεί τη δύναμη της αληθινής αγάπης, της αφοσίωσης, της φιλίας και της συνεργασίας. Τα πρότυπα της είναι ηρωικά και αρκετοί από τους χαρακτήρες της επιδεικνύουν θάρρος, αποφασιστικότητα και δυναμισμό. Ο Γουέσλι είναι ένας ευγενικός, έξυπνος, δυνατός και ικανός ήρωας, και οι δύο ανέλπιστοι σύμμαχοί του εκδηλώνουν μεγαλοψυχία, ευαισθησία και συνείδηση.

H κινηματογραφική εκδοχή της Μπάτερκαπ, σε αντίθεση με το βιβλίο όπου περιγράφεται ως ένα ανυπότακτο αγοροκόριτσο, είναι πιο ρομαντική και απαλή. Με εξαιρέσεις, η κεντρική ηρωίδα απεικονίζεται αδύναμη και φοβισμένη μπροστά στον κίνδυνο. Ωστόσο, παραμένει παράδειγμα καλόκαρδης και τρυφερής κοπέλας με αδιάσειστη πίστη στους δεσμούς της αγάπης, την οποία χωρίς δεύτερη σκέψη επιλέγει πάνω από τον πλούτο και την εξουσία.

Η παραμυθένια πλοκή και το ανάλαφρο χιούμορ μετριάζουν την ένταση των βίαιων στοιχείων, τα οποία συμπεριλαμβάνουν θανάτους από δηλητηρίαση, από βασανισμό και μονομαχία, γιγαντιαία χέλια και ένα σκοτεινό βάλτο που αναβλύζει φωτιές, έχει λάκκους κινούμενης άμμου και τρωκτικά τεραστίων διαστάσεων.