Ο Ρατατούης (2007)Ο Ρατατούης (2007)

Ο Ρατατούης (2007)


Ratatouille (2007)
"Ο Ρατατούης"
★★★★★★★★☆☆
Ένας Γάλλος ποντικός ονειρεύεται να γίνει σπουδαίος σεφ και το καταφέρνει κατευθύνοντας τον ανίδεο από μαγειρική νεαρό Λιγκουίνι. (111 λεπτά) (Ηλικία: 6+)
Σκηνοθεσία: Μπραντ Μπερντ
Ηθοποιοί: Μπραντ Γκάρετ, Λου Ρομάνο, Πάτον Όσβαλτ, Λου Ρομάνο, Τζανίν Γκαρόφαλο, Ιαν Χολμ, Πίτερ Ο' ΤουλΗ σειρά ταινιών Ο Ρατατούης (2007) από τα στούντιο της Pixar, αποτελείται από μία ταινία μεγάλου μήκους που κυκλοφόρησε το 2007 και από μια ταινία μικρού μήκους, με τίτλο "Ο Φίλος σου ο Αρουραίος" η οποία κυκλοφόρησε την ίδια χρονιά.

Ο Ρατατούης συγκαταλέγεται ανάμεσα σε εκείνες τις σπάνιες ταινίες κινουμένων σχεδίων που θα μπορούσαν εύκολα να γεμίσουν μια κινηματογραφική αίθουσα με ένα ακροατήριο ενηλίκων χωρίς παιδιά. Ο κόσμος της υψηλής γαλλικής γαστρονομίας είναι ένα απίθανο σκηνικό για μία παιδική ταινία, παρ' όλα αυτά και τα παιδιά την βρίσκουν εξίσου ακαταμάχητη.

Η ιστορία δεν έχει το συναισθηματικό βάθος του Toy Story ή του Ψάχνοντας τον Νέμο, όμως η πλοκή είναι έξυπνη και σαφής, το χιούμορ καλαίσθητο και το animation εξίσου εντυπωσιακό. Κάθε σκηνή όπου οι σεφ τεμαχίζουν, ξεφλουδίζουν, αναδεύουν, συνθέτουν και δημιουργούν είναι ζωντανή και πολυεπίπεδη και βέβαιο πως θα αιχμαλωτίσει τον θεατή μα και θα του ανοίξει την όρεξη. 

Η ταινία ήταν υποψήφια για 5 βραβεία Όσκαρ και τελικά κατέκτησε το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων. Έχει επίσης βραβευτεί ανάμεσα σε άλλα και με Χρυσή Σφαίρα, BAFTA, και Annie Award.


Μικρού Μήκους:

Your Friend the Rat (2007)
"Ο Φίλος σου ο Αρουραίος" 
★★★★★★★☆☆☆
Ο Remy και ο Emile υπερασπίζονται τους αρουραίους παρουσιάζοντας ιστορικά και επιστημονικά στοιχεία σχετικά με το είδος τους και την αλληλεπίδρασή τους με τους ανθρώπους. (11 λεπτά) (Ηλικία: 6+)