Πόνιο (2008)Πόνιο (2008)

Πόνιο (2008)


Gake no ue no Ponyo (2008)
"Πόνιο" - "Ponyo on the Cliff"
★★★★★★★★★★
Κρυφά από τον πατέρα της, μια πριγκίπισσα χρυσόψαρο, ταξιδεύει από τα βάθη της θάλασσας ως στην επιφάνεια. Στην ξηρά, συναντά τον ευγενικό πεντάχρονο Sosuke, ο οποίος την ονομάζει Ponyo. Το αγόρι υπόσχεται πως θα την αγαπά για πάντα, και το μαγικό ψαράκι επιθυμώντας να παραμείνει κοντά του, μεταμορφώνεται σε πραγματικό κορίτσι, αναταράσσοντας όμως έτσι, την ισορροπία της φύσης. (101 λεπτά) (Ηλικία: 2+)
Σκηνοθεσία: Χαγιάο Μιγιαζάκι
Ηθοποιοί: (Iαπωνικά) Γιούρια Νάρα, Χιρόκι Ντόι, Τομόκο Γιαμαγκούτσι, Καζουσίγκε Ναγκασίμα, Γιούκι Αμάμι, Τζορτζ Τοκόρο
(Αγγλικά) Νόα Σάιρους, Φράνκι Τζόνας, Τίνα Φέι, Ματ Ντέιμον, Κέιτ Μπλάνσετ, Λίαμ Νίσον

Η 10η ταινία κινουμένων σχεδίων του Χαγιάο Μιγιαζάκι, και 8η δημιουργία του για το Studio Ghibli, είναι μια πανέμορφη θαλάσσια περιπέτεια φαντασίας, η οποία πλημμυρίζει από δυνατούς χαρακτήρες και αξιόλογα μηνύματα για την αγάπη, την οικογένεια και το περιβάλλον. Η μαγική και συγκινητική ιστορία, ο αριστουργηματικός χειροποίητος σχεδιασμός και η εξαίρετη μουσική επένδυση, συμβάλλουν στη δημιουργία μιας ποιητικής, γλυκιάς και εύθυμης ατμόσφαιρας, αφιερωμένης στο πνεύμα, τη ζεστασιά και την ενέργεια της παιδικής ηλικίας. 

Ανάμεσα σε πολλές σημαντικές διακρίσεις, η ταινία τιμήθηκε και με το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων της Ιαπωνικής Ακαδημίας, ενώ μαζί με τις ταινίες Η Γειτονιά του Δάσους: Οι Περιπέτειες του Τότορο (1988), και Κίκι: Η Μικρή Μαγισσούλα (1989), αποτελεί ένα από τα πιο φιλικά προς το παιδί έργα του στούντιο, αλλά και του παγκόσμιου κινηματογράφου.

Σχεδιασμένοι στο χέρι, οι ολοζώντανοι ήρωες δρουν μέσα σε ένα διαρκώς εναλλασσόμενο περιβάλλον, το οποίο ξεπροβάλει και αυτό ως ξεχωριστός χαρακτήρας. Ο ζωηρός, φωτεινός χρωματισμός με νερομπογιές, ξυλομπογιές και κηρομπογιές, ακολουθεί την παιδική διάθεση του σχεδίου, και μαζί δημιουργούν περίτεχνα σκηνικά, όπως ένα ονειρικό σπίτι σε έναν λόφο πάνω από τη θάλασσα, έναν συναρπαστικό υποβρύχιο κόσμο, μια πλημμυρισμένη πόλη και έναν μαγικό κήπο όπου οι νόμοι της φύσης βρίσκονται σε αναστολή.

Η πλούσια, κεφάτη μουσική επένδυση του συνθέτη Joe Hisaishi, ακολουθεί στενά τους παιδικούς τόνους και ρυθμούς της ιστορίας. Η μουσική αποτελεί έκφραση των συναισθημάτων της Ponyo, καθώς εκείνη ανακαλύπτει με ενθουσιασμό την επιφάνεια και την αγάπη, ενώ ταυτόχρονα ανυπομονεί να βιώσει τις νέες, καθημερινές εμπειρίες που προσφέρει ο ανθρώπινος κόσμος.

Όταν η νεαρή πριγκίπισσα απομακρύνεται από τον βυθό για να εξερευνήσει πέρα ​​από τη θάλασσα, καταλήγει παγιδευμένη μέσα σε μια γυάλα στην ακτή μιας μικρής παραθαλάσσιας πόλης της Ιαπωνίας. Ο νεαρός Sosuke (Σάσκε) τη σώζει, την ονομάζει Ponyo και της υπόσχεται πως θα την φροντίζει. Ο πατέρας της Ponyo, ο Fujimoto (Φουτζιμότο) ανησυχεί για την ασφάλεια της κόρης του και στέλνει τα μαγικά του κύματα να την φέρουν πίσω, αφήνοντας τον νεαρό Sosuke συντετριμμένο. Όμως, η Ponyo είναι αποφασισμένη να μετατραπεί σε αληθινό κορίτσι και να επιστρέψει κοντά στο αγόρι που αγαπά.

Απελευθερώνοντας τις δυνάμεις της και τα ελιξήρια του πατέρα της, η Ponyo επιτυγχάνει προσωρινά τον σκοπό της, όμως αυτό έχει αντίκτυπο στη φύση. Το Φεγγάρι έρχεται πιο κοντά στη Γη, η στάθμη του Ωκεανού ανεβαίνει, και μια νέα Δεβόνια εποχή ξεκινά, γεμίζοντας τη βυθισμένη πόλη με προϊστορικά θαλάσσια πλάσματα. Αν η αγάπη του Sosuke για την Ponyo αποδειχθεί αληθινή, οι φυσικές αλλαγές θα ανατραπούν, και η Ponyo θα παραμείνει άνθρωπος.

Η Ponyo, παρά τα υπερφυσικά της στοιχεία, είναι όπως ένα πραγματικό πεντάχρονο κορίτσι. Είναι ενθουσιώδης, περιπετειώδης, ανυπάκουη και αξιαγάπητη, ενώ έχει άγνοια των συνεπειών των πράξεών της.

Ο Sosuke, είναι ένα έξυπνο και τρυφερό αγόρι, το οποίο επιδεικνύει σεβασμό, θάρρος, αφοσίωση και υπευθυνότητα. Ταυτόχρονα, με μια γλυκιά αφέλεια και παιδικές εκφράσεις των συναισθημάτων του, ο Sosuke διατηρεί την παιδικότητα και την αθωότητα των μόλις πέντε χρόνων του.

Η μητέρα του Sosuke, η Lisa, είναι μια ικανή και αποφασιστική γυναίκα, η οποία μεγαλώνει με αγάπη το παιδί της και αγκαλιάζει με την ίδια στοργή και το νεαρό κορίτσι. Δυνατή και με φλογερή ιδιοσυγκρασία, η Lisa διακατέχεται από έντονη αίσθηση του καθήκοντος και εκφράζει σπάνια ρεαλιστικά συναισθήματα.

Ο Fujimoto, αν και αρχικά δείχνει απειλητικός, στην πραγματικότητα είναι ένας υπεύθυνος πατέρας, ο οποίος ανησυχεί για τις επιλογές της νεαρής του κόρης, φοβάται για το μέλλον της, αλλά και για την εξέλιξη του πλανήτη.

Ανάμεσα σε άφθονα μηνύματα, η ταινία προσφέρει μια υπέροχη ευκαιρία για τα παιδιά να μάθουν να αγαπούν και να απολαμβάνουν το περιβάλλον, αλλά και τα ίδια και οι γονείς τους να νιώσουν πόσο σημαντικοί και πολύτιμοι είναι ο ένας για τον άλλο.