Η Γενναία (2012)



Η Γενναία (2012)

Η Γενναία (2012)


Brave (2012)
"Η Γενναία" 
★★★★★★★★☆☆
Κατά τον Μεσαίωνα, στα Χάιλαντς της Σκωτίας, η αντισυμβατική Πριγκίπισσα Μέριντα επαναστατεί ενάντια στην ευπρεπή μητέρα της Βασίλισσα Έλινορ, όταν αρνείται να ακολουθήσει την παράδοση και να παντρευτεί κάποιον από τους γιους των συμμάχων του πατέρα της, του πληθωρικού Βασιλιά Φέργκους. Η Μέριντα ζητά τη βοήθεια μιας μάγισσας για να “αλλάξει” τη μητέρα της, όμως το ξόρκι μεταμορφώνει αναπάντεχα την Έλινορ σε αρκούδα και η Μέριντα έχει λιγότερο από δύο μέρες διορία για να βρει τρόπο να το αντιστρέψει, αλλιώς η μητέρα της θα παραμείνει για πάντα αρκούδα. (93 λεπτά) (Ηλικία: 7+)
Σκηνοθεσία: Μαρκ Άντριους, Μπρέντα Τσάπμαν
Ηθοποιοί: Κέλι ΜακΝτόναλντ, Έμμα Τόμσον, Μπίλι Κόνολι, Τζούλι Γουόλτερς, Ρόμπι Κόλτρεϊν, Κέβιν ΜακΚιντ, Κρεγκ Φέργκιουσον


Η 13η ταινία του στούντιο της Pixar από τους σκηνοθέτες Μαρκ Άντριους και Μπρέντα Τσάπμαν είναι μία περιπέτεια φαντασίας, η οποία κατέκτησε το Όσκαρ, τη Χρυσή Σφαίρα και το βραβείο BAFTA Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων σχεδίων.

Η ιστορία πραγματεύεται τον δεσμό μεταξύ μητέρας και παιδιού, προσφέροντας μηνύματα για τη γυναικεία ενδυνάμωση, το δικαίωμα προσωπικών επιλογών, την επικοινωνία και την υπευθυνότητα. Αν και στερείται των ευρηματικών στοιχείων για τα οποία είναι γνωστή η Pixar, η ταινία παραμένει διασκεδαστική, με ενδιαφέροντες χαρακτήρες, ζεστές αυθεντικές ερμηνείες, εξαιρετικό σχεδιασμό, χιούμορ και δράση.

Η περιπετειώδης και παραμυθένια μεσαιωνική ατμόσφαιρα καθορίζεται τόσο από τα ειδυλλιακά τοπία, τα επιβλητικά κτήρια και τα φωτεινά πνεύματα του δάσους, όσο και από το μαγευτικό ορχηστρικό σκορ του σκωτσέζου συνθέτη Πάτρικ Ντόιλ. Η μουσική, εκτελεσμένη από τη Συμφωνική Ορχήστρα του Λονδίνου, περιλαμβάνει παραδοσιακά κελτικά όργανα όπως γκάιντες, φλάουτα, άρπες, βιολιά και τύμπανα.

Η Έλινορ, μια ευγενική και καλλιεργημένη γυναίκα με έντονη αίσθηση του καθήκοντος, καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να προετοιμάσει την παρορμητική κόρη της ώστε να αναλάβει μια μέρα το βάρος της ηγεσίας του βασιλείου. Όταν όμως, ανυποχώρητη στις παραδόσεις, η Έλινορ προσπαθεί να εξαναγκάσει τη Μέριντα να παντρευτεί παρά τη θέληση της, αντικρούεται από το επαναστατικό πνεύμα της κόρης της και την επιθυμία της να διαλέξει μόνη της το μέλλον της.

Στην κοινή τους περιπέτεια, οι δύο ηρωίδες μαθαίνουν να σκέπτονται η μία σαν την άλλη και αποκτούν κατανόηση. Η ατίθαση Μέριντα γίνεται πιο ευσυνείδητη και η άκαμπτη Έλινορ μαθαίνει να αφήνει τον εαυτό της ελεύθερο και να εξετάζει τις συνέπειες των παραδόσεων πριν επιλέξει αν θα τις διατηρήσει ή όχι.

Η ταινία περιέχει κάποιες έντονες και τρομακτικές σκηνές, στις οποίες πρωταγωνιστεί μια γιγαντιαία, επιθετική αρκούδα, ο Μορντού, ο οποίος έχει στοιχίσει στον Βασιλιά Φέργκους το ένα του πόδι.


Μικρού Μήκους:

The Legend of Mor'du (2012)
★★★★★★☆☆☆☆
Η μάγισσα από το Brave (2012) χρησιμοποιεί μαγικές εικόνες για να αφηγηθεί το μύθο ενός πρίγκιπα με εμμονή για εξουσία, ο οποίος αναζητούσε ένα μαγικό ξόρκι για να αποσπάσει τον έλεγχο του βασιλείου από τα αδέρφια του. (7 λεπτά) (Ηλικία: 5+)