Λόραξ (2012)




Λόραξ (2012)

The Lorax (2012)


  
Λόραξ (2012)The Lorax (2012)
"Λόραξ"
★★★★★★☆☆☆☆
Σε μια περιφραγμένη πόλη όπου τα πάντα είναι πλαστικά, ακόμα και το γρασίδι, τα λουλούδια και τα δέντρα, ένα νεαρό αγόρι, ο Τεντ, αποφασίζει να εκπληρώσει τη βαθύτερη επιθυμία του κοριτσιού που αγαπά, της Όντρεϊ, η οποία ονειρεύεται να δει ένα αληθινό δέντρο. Για να μάθει τι συνέβη στα δέντρα και πώς μπορεί να βρει ένα από αυτά, ο Τεντ βγαίνει από την πόλη και ταξιδεύει σε μια άγονη, μολυσμένη ερημιά αναζητώντας τον μυστηριώδη Ουάνσλερ. Όταν τον συναντά, ο Τεντ μαθαίνει με ποιο τρόπο ο Ουάνσλερ κατέστρεψε το καταπράσινο δάσος και γιατί ο Λόραξ, ο φύλακας του δάσους, αποφάσισε να φύγει. (83 λεπτά) (Ηλικία: 5+) 
Σκηνοθεσία: Κρις Ρενό, Κάιλ Μπαλντά
Ηθοποιοί: Ντάνι Ντε Βίτο, Εντ Χελμς, Ζακ Έφρον, Τέιλορ Σουίφτ, Ρομπ Ριγκλ, Τζένι Σλέιτ, Μπέτι Γουάιτ


Η 3η ταινία του στούντιο Illumination Entertainment βασίζεται στο ομώνυμο παιδικό εικονογραφημένο βιβλίο του Αμερικανού συγγραφέα Δρ. Σους, το οποίο διακρίνεται ανάμεσα στα 60 έργα του ως ένα από τα πιο διδακτικά αλλά και τα πιο σκοτεινά. Η αμιγώς παιδική ταινία όμως του Κρις Ρενό, συν-σκηνοθέτη του Εγώ, ο Απαισιότατος (2010), χωρίς να απομακρύνεται από τους σοβαρούς περιβαλλοντικούς προβληματισμούς της πρωτότυπης ιστορίας, έχει μια πιο ανάλαφρη προσέγγιση. Η ταινία Λόραξ (2012) έχει άφθονα κωμικά στοιχεία, ζωηρή χρωματική παλέτα, πλούσια σκηνικά και, ως επί το πλείστον, συμπαθητικούς χαρακτήρες.

Τέσσερα χρόνια νωρίτερα, το σεναριακό δίδυμο Σίνκο Πολ και Κεν Ντόριο είχε υπογράψει άλλη μία κινηματογραφική μεταφορά έργου του Δρ. Σους, το Χόρτον (2008) του στούντιο Blue Sky. Εδώ, ενώ παραμένουν γενικά πιστοί στο περιεχόμενο και τις προθέσεις του πρωτότυπου έργου, έχουν προχωρήσει σε αρκετές προσθήκες για να επεκτείνουν τη σύντομη ιστορία ώστε να καλύψει τον απαιτούμενο χρόνο μιας ταινίας μεγάλου μήκους. Υπάρχουν νέοι χαρακτήρες, μια ρομαντική υποπλοκή, αρκετές σκηνές δράσης, κάποια όχι ιδιαίτερα αξιοσημείωτα τραγούδια, και ένα επιπρόσθετο τέλος, το οποίο κλείνει την ταινία με έναν μεγαλύτερο βαθμό αισιοδοξίας.

Επίσης, σε αντίθεση με το βιβλίο όπου ο Ουάνσλερ έχει μια φαινομενικά τερατώδη υπόσταση, στην ταινία εμφανίζεται ως ένας καθημερινός νεαρός άνδρας με όνειρα και φιλοδοξίες. Αυτό επισημαίνει καλύτερα το γεγονός πως η καταστροφή του περιβάλλοντος, όπως η αποψίλωση και η ρύπανση, είναι αποκλειστικά ανθρώπινη υπαιτιότητα που πηγάζει από τη μη βιώσιμη βιομηχανία, τις καταναλωτικές παρορμήσεις, την απληστία, την άγνοια και την ασυνειδησία.

Εκτός από το κεντρικό περιβαλλοντικό μήνυμα για τη διατήρηση και την προστασία της φύσης, η ιστορία προάγει το θάρρος, την ακεραιότητα, τον ακτιβισμό και την αμφισβήτηση του κατεστημένου όταν αυτό είναι επιβλαβές. Τα βίαια στοιχεία είναι περιορισμένα και καρτουνίστικης φύσης, ενώ οι ανταγωνιστές είναι συγκρατημένα απειλητικοί.



Μικρού Μήκους:

The Lorax (1972)
"Ο Λόραξ" 
★★★★★★★★☆☆
Ένα αγόρι που ζει στην πλαστική πόλη του Θνίντβιλ, προσπαθώντας να κερδίσει την καρδιά του κοριτσιού των ονείρων του, αποφασίζει να βρει και να της φέρει ένα αληθινό δέντρο. Τότε καλείται να ανακαλύψει την ιστορία του Λόραξ, ενός ιδιότροπου, αλλά γοητευτικού πλάσματος που παλεύει για να προστατέψει το δάσος. (25 λεπτά) (Ηλικία: 4+)